Η εβρίτισσα που θα ανέβει στο Έβερεστ αναχωρεί…

Η εβρίτισσα που θα ανέβει στο Έβερεστ αναχωρεί…

Η Κική Τσακιλδήμη «πετάει» αύριο για το Κατμαντού του Νεπάλ μαζί με την υπόλοιπη αποστολή.

Για το Νεπάλ αναχωρεί αύριο Παρασκευή από την Αλεξανδρούπολη η Κική Τσακαλδήμη, η εβρίτισσα που θα είναι η πρώτη Ελληνίδα η οποία θα επιχειρήσει να αναρριχηθεί στην κορυφή του Έβερεστ. Η 38χρονη συντοπίτισσα μας ορειβάτριαθα συναντηθεί στο Κατμαντού με τον εκπαιδευτή της SatyabrataDam και τους δύο Sherpa της αποστολής HigherthanEverest και από εκεί θα πεζοπορήσουν στο basecamp του Έβερεστ. Η ελληνική αποστολή θα επιχειρήσει να αναρριχηθεί στην κορυφή των 8848 μέτρων μετά από 40 ημέρες προετοιμασίας και εγκλιματισμού σε μεγάλα υψόμετρα.
Την 1η Απριλίου, η Κική Τσακαλδήμη θα συναντήσει στο Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ, τον οδηγό της SatyabrataDam και τους δύο οδηγούς βουνού Sherpa ώστε μετά από δύο ημέρες γραφειοκρατικών διαδικασιών και ελέγχου του εξοπλισμού, να κινήσουν όλοι μαζί προς το basecamp του Έβερεστ.Μετά από μία εσωτερική πτήση προς την πόλη Lukla, στο βορειοανατολικό άκρο του Νεπάλ, θα ξεκινήσει μία πεζοπορία επτά ημερών προς την κατασκήνωση που συγκεντρώνει τους κορυφαίους αναβάτες του κόσμου κάθε χρόνο. Στη διαδρομή, η Κική, ο Satya και οι δύο Sherpa του HigherthanEverest, θα περάσουν από το χωριό Khumjung και από το περίφημο Tengboche, τη γενέτειρα του TenzingNorgay, του Sherpa που συνόδευσε τον SirEdmundHillary στην πρώτη επιτυχημένη ανάβαση στο Έβερεστ το 1953.
Οι επόμενες στάσεις για τα μέλη της HigherthanEverest θα είναι στο χωριό Dingboche και στον οικισμό Lobuche (4940 μ.), από όπου το πεζοπορικό μονοπάτι ανεβαίνει για πρώτη φορά πάνω από τα 5000 μ. στη θέση GorakShep. Στο σημείο KalaPatthar (5644 μ.) η αποστολή θα αντικρίσει για πρώτη φορά το Έβερεστ.
Στις 11 Απριλίου, η ελληνική αποστολή θα φτάσει στο basecamp, στα 5364 μ., το οποίο είχε χτυπηθεί από δύο ισχυρότατους σεισμούς το 2015, με αποτέλεσμα το θάνατο 19 ανθρώπων. Από το basecamp, το οποίο τέτοια εποχή κάθε χρόνο είναι πλημμυρισμένο από ορειβάτες, Sherpa και δημοσιογράφους που καλύπτουν τις ορειβατικές αποστολές, η Κική θα έχει στη διάθεσή της πάνω από ένα μήνα προετοιμασίας πριν επιχειρήσει την πρώτη της ανάβαση στην κορυφή. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται καθημερινή εκπαίδευση στον παγετώνα Khumbu και αναβάσεις για εγκλιματισμό και αποστολή προμηθειών στις ενδιάμεσες κατασκηνώσεις 1, 2 και 3 (6100-6800 μ.), οι οποίες βρίσκονται στο μονοπάτι προς την κορυφή.
Στόχος της ελληνικής αποστολής είναι να επιχειρήσει την ανάβαση προς την κορυφή των 8848 μ. την εβδομάδα 15 με 21 Μαίου, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, οι οποίες έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο στα Ιμαλάια.