Λαμπάκης κατά Μιχαηλίδη, Ρείζη για την «Ελκυστική Αλεξανδρούπολη»

Λαμπάκης κατά Μιχαηλίδη, Ρείζη για την «Ελκυστική Αλεξανδρούπολη»

Αιχμές κατά του κ. Μιχαηλίδη και της κα. Ρεΐζη αφήνει ο Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκης σχετικά με τη χρηματοδότηση 8.600.000€ του Δήμου και την δημιουργία μιας “Ελκυστικής πόλης”.
Δείτε το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος:
O Δήμος Αλεξανδρούπολης προκειμένου να αξιοποιήσει τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη και τις πιθανές χρηματοδοτήσεις, συμμετείχε στην ένταξη ενός τμήματος της κεντρικής αστικής περιοχής στην Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του ΠΕΠ Αν. Μακεδονίας – Θράκης 2014-2020 με χρηματοδότηση 100% από ευρωπαϊκούς πόρους.
Η Στρατηγική Β.Α.Α. του Δήμου Αλεξανδρούπολης ήταν το σχεδιαστικό αποτέλεσμα όλων των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων της πόλης και στόχευσε βάσει του προγράμματος που είχε προκηρυχθεί στην αύξηση των επισκεπτών και των τουριστών της πόλης με επίκεντρο παράλληλα την κοινωνική και την οικονομική βελτίωση.
Το σχέδιο ονομάστηκε «ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΠΟΛΗ» και η διαδικασία ήταν ανταγωνιστική, καθώς δεν θα χρηματοδοτούνταν όλες οι προτάσεις και είχε στόχο α) την ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη λειτουργία του κεντρικού πυρήνα της πόλης ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης του Δήμου β) την αντιστροφή της κοινωνικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης εγκαταλελειμμένων αστικών ζωνών στις πολεοδομικές υπο-ενότητες λιμένα και παραλίας γ) την άμεση αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης μέσω της υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κοινωφελών δράσεων απασχόλησης, βελτίωσης ικανοτήτων και πολιτισμού δ) την προώθηση εφαρμογών καινοτομίας στο αστικό περιβάλλον.
Προκειμένου ο Δήμος Αλεξανδρούπολης να επιτύχει τη βιωσιμότητα του βασικού κεντρικού ιστού της, πρότεινε τις εξής παρεμβάσεις – έργα:
1) Διαμόρφωση του χώρου της παραλίας
2) Ανάπλαση της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμένα
3) Επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων
4) Διαμόρφωση υπαίθριου χώρου στάθμευσης
5) Έρευνα αρχιτεκτονικής αποκατάστασης κτιρίων
6) Ανάδειξη – Αξιοποίηση των ιστορικών αποθηκών του ΟΣΕ
7) Εμπλουτισμό του αστικού εξοπλισμού
8) Ανάπτυξης της τουριστικής συνείδησης
9) Επιμόρφωση στελεχών του τουριστικού τομέα
10) Δομή υποστήριξης των επιχειρήσεων
11) Δημιουργία ταυτότητας της πόλης
12) Ανάπτυξη ψηφιακού τουριστικού οδηγού
13) Βελτίωση των υπηρεσιών προς τις ευπαθείς ομάδες
14) Δράσεις πολυπολιτισμικού χαρακτήρα
15) Τεχνική & επιστημονική Υποστήριξη
16) Δράσεις δικτύωσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
Οι υπηρεσίες που συντονίστηκαν για τον σκοπό αυτό είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και η Διεύθυνση Προγραμματισμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης και όλες οι μελέτες εκπονήθηκαν από τους υπαλλήλους των υπηρεσιών αυτών (πλην των αρχιτεκτονικών μελετών των αποθηκών στο λιμάνι, τις οποίες εκπόνησε ο κ. Λιανός).
Οι φορείς που συμμετείχαν ενεργά και συνέβαλαν στην όλη προσπάθεια είναι:
Πολυκοινωνικό Δήμου Αλεξανδρούπολης, Τ.Ι.Ε.Δ.Α., Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ο.Λ.Α., Επιμελητήριο Έβρου, Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης, Σωματείο Επαγγελματιών Εστιατορίων – Καφέ – Μπαρ Αλεξανδρούπολης, Αθλητικός Σύλλογος ΑμΕΑ ΚΟΤΙΝΟΣ, Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμΕΑ Ν. Έβρου, Ε.ΠΟ.Φ.Ε., Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης και Επαγγελματική Οργάνωση Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ Αλεξανδρούπολης «Η ΟΜΟΝΟΙΑ».