Στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς  της UNESCO ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων

Στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων

Με μια συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, ολοκληρώθηκε η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων Καβάλας στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Στην είσοδο του αρχαίου θεάτρου Φιλίππων η υπουργός αποκάλυψε την αναμνηστική πινακίδα, επιβεβαιώνοντας πλέον και τυπικά την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.Οι πινακίδες ενημερώνουν πλέον τους χιλιάδες Έλληνες και ξένους τουρίστες που κάθε χρόνο έρχονται στους Φιλίππους, ότι επισκέπτονται ένα διεθνές μνημείο με ιδιαίτερους συμβολισμούς, όχι μόνο για την ιστορία των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, αλλά και τον χριστιανισμό. Από τους Φιλίππους διαδόθηκε από τον Απόστολο Παύλο σε ολόκληρη την Ευρώπη το ευαγγελικό μήνυμα, ιδρύοντας την πρώτη χριστιανική εκκλησία στη Γηραιά Ήπειρο και βαφτίζοντας την πρώτη Ευρωπαία και Ελληνίδα χριστιανή, την Αγία Λυδία. Εξάλλου, είναι ο τόπος όπου πραγματοποιήθηκε η μάχη των Φιλίππων, στην ομώνυμη πεδιάδα στον ίσκιο του χρυσοφόρου όρους Παγγαίου, που μετέβαλε την πολιτική ιστορία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Διαφήμιση
Η κ. Κονιόρδου στην ομιλία της δεν έκρυψε τη χαρά και την ικανοποίησή της για το σημαντικό αυτό γεγονός για ολόκληρη την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάδειξη των πολιτιστικών θησαυρών της πατρίδας μας. Θυμήθηκε με γλυκιά νοσταλγία την παρουσία της στο σημαντικό πολιτιστικό θεσμό του Φεστιβάλ Φιλίππων, που φέτος συμπληρώνει εξήντα ολόκληρα χρόνια ζωής, ερμηνεύοντας εκεί σε μεγάλες παραστάσεις αρχαίου δράματος και αττικής κωμωδίας ρόλους που αγάπησε και τίμησε ως ηθοποιός.
«Οι Φίλιπποι αποτελούν πηγή πολλών ερεθισμάτων. Είναι μια απεριόριστη, αλλά ταυτόχρονα συγκροτημένη ανασκαφή που σε παρασύρει στη σιωπηρή γοητεία της και σου αποκαλύπτει πληροφορίες τόσο για την εποχή τους όσο και για ζητήματα που μας απασχολούν σήμερα. Με τη μακρά ιστορία της η πόλη διδάσκει για τη μοίρα του ανθρώπου, την αέναη κίνηση της ιστορίας, τη σχέση ανθρώπου – φύσης, τα αλλεπάλληλα κύματα ανατροπών, των ιδεολογιών, των θρησκειών και των πολιτισμών».
Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, με την ιδιότητα της οικοδέσποινας της εκδήλωσης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι: «Οι Φίλιπποι σχετίζονται άμεσα με τον πυρήνα της ευρωπαϊκής κληρονομιάς, την ελληνιστική περίοδο που έκανε τον ελληνισμό παγκόσμιο, τη ρωμαϊκή πολιτική κληρονομιά και το δίκαιο και βεβαίως το Χριστιανισμό. Πέρα όμως από τα ιστορικά χρόνια η παρουσία των βραχογραφίων και του ιδιαίτερα σύνθετου νεολιθικού οικισμού στο Ντίκιλι Τας προσδίδουν στον ευρύτερο χώρο των Φιλίππων ένα μοναδικό ιστορικό βάθος. Αν συνδυάσει κανείς και το σχεδόν αδιατάρακτο στους αιώνες τοπίο, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση της σημασίας του χώρου για τον παγκόσμιο πολιτισμό».
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο οποίος τόνισε τη σπουδαιότητα του γεγονότος, ότι για πρώτη φορά ένας ιστορικός αρχαιολογικός χώρος στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη εγγράφεται στον διεθνή κατάλογο μνημείων της UNESCO, ενώ εκ μέρους της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO χαιρετισμό απηύθυνε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Δρ Μαρία Βλαζάκη.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι φιλαρμονικές ορχήστρες του δήμου Καβάλας και της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων που απέδωσαν την «Ωδή στη Χαρά» από την «Ενάτη Συμφωνία» του Μπετόβεν και την «Οδό Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκη.