Χάνεται μιάμιση σύνταξη με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν

Χάνεται μιάμιση σύνταξη με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν

Το σοκ για τους συνταξιούχους από τα μέτρα που συμφώνησε η Κυβέρνηση στο Eurogroup της 7ης Απριλίου, είναι τεράστιο, αφού θα δουν μέχρι 20% κάτω τις μηνιαίες αποδοχές και μέχρι 50% κάτω την προσωπική διαφορά στις συντάξεις.
Οδηγούνται λοιπόν σε ελεύθερη πτώση για μια ακόμη φορά οι συντάξεις (άθροισμα κύριας και επικουρικής) άνω των 1.000 ευρώ, καθώς το τίμημα για να κλείσει η συμφωνία ήταν να περικοπεί τουλάχιστον η μισή προσωπική διαφορά των καταβαλλόμενων συντάξεων και μάλιστα ακαριαία, το 2019 και όχι σε βάθος διετίας όπως ζητούσε και υποστήριζε ότι θα πετύχει η Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο το υπουργείο Εργασίας θα θεσπίσει «κόφτη» ώστε η περικοπής της προσωπικής διαφοράς να μην μειώνει τη σύνταξη άνω του 22% έως 25%. Δεν έχει διευκρινιστεί αν οι μειώσεις θα αγγίξουν και τις συντάξεις κάτω των 600-700 ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο μέσω των τηλεδιασκέψεων.
Η Αθήνα έβαλε αιφνιδίως στο κάδρο των περικοπών και τις επικουρικές συντάξεις σε μια προσπάθεια να μοιραστεί το βάρος της δραματικής απώλειας. Στο στόχαστρο αναμένεται να μπουν όχι μόνο οι 250.000 συνταξιούχοι οι οποίοι μόλις πέρυσι το καλοκαίρι είδαν τις επικουρικές τους να συρρικνώνονται έως και 50%, αλλά περίπου 1 εκατομμύριο δικαιούχοι επικουρικών. Όμως και πάλι ο στόχος της εξοικονόμησης των 1,8 δισ. ευρώ θα παραμείνει άπιαστος αν δεν μπει μαχαίρι και στις χαμηλότερες συντάξεις – έως 600 ευρώ καθώς είναι ότι, αν δεν βγαίνει ο λογαριασμός, ο πήχης θα κατέβει και στις κατώτατες συντάξεις των 486 ευρώ.
Για παράδειγμα, ακόμα και η παλιά κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ των 486 ευρώ εμφανίζει προσωπική διαφορά 90 ευρώ. Αλλά και η επικουρική του ΙΚΑ ύψους 150 ευρώ εμφανίζει προσωπική διαφορά 44,4 ευρώ. Δηλαδή σύνολο 134,4 ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας δεν έχει ξεκαθαρίσει αν οι περικοπές θα φτάσουν και στα κατώτατα όρια. Αν όμως φτάσουν και περικοπεί το 20% της προσωπικής διαφοράς επιμερισμένο σε κύρια και επικουρική, ο χαμηλοσυνταξιούχος θα χάσει 26,8 ευρώ τον μήνα και η κυβέρνηση θα «υπερηφανεύεται» ότι τον προστάτεψε.