Η ιστορία του Διδυμοτείχου στο εντυπωσιακό Βυζαντινό μουσείο της πόλης των κάστρων

Η ιστορία του Διδυμοτείχου στο εντυπωσιακό Βυζαντινό μουσείο της πόλης των κάστρων

Ένα μουσείο σύγχρονο, λειτουργικό και με πολλές τεχνολογικές δυνατότητες που αξιοποιούνται προς όφελος των επισκεπτών λειτουργεί εδώ και πολλούς μήνεςστο Διδυμότειχο. Το Βυζαντινό μουσείο άνοιξε τις πύλες του τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, με τους χιλιάδες επισκέπτες που έχουν ήδη ξεναγηθεί στους χώρους του να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι.
Τα εκθέματα, τα οποία θα εμπλουτιστούν σταδιακά, οι διαδραστικοί πίνακες, το οπτικοακουστικό υλικό και οι προσεγμένοι χώρου του μουσείου ‘μυούν’ τον επισκέπτη στην ιστορία της περιοχής. Τα εκθέματα προέρχονται από την περίοδο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, που στην περιοχή άνθισε η Πλωτινόπολη, αλλά και από τις περιόδους της βυζαντινής και οθωμανικής αυτοκρατορίας, κατά τις οποίες το Διδυμότειχο αποτέλεσε ιστορικό σημείο αναφοράς.Έγινε πρωτεύουσα του Βυζαντίου τρεις φορές και είναι το μέρος όπου διάλεξε να στεφθεί αυτοκράτορας ο Ιωάννης Καντακουζηνός διαδεχόμενος τον Ανδρόνικο Γ ‘.

Το Βυζαντινό Μουσείο του Διδυμοτείχου ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2005, αποπερατώθηκε το 2009 και η οργάνωση της έκθεσής του ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2015. Από το 2017 θα είναι έτοιμο να υλοποιήσει και τις δράσεις που σχεδιάζονται για τις επισκέψεις σχολείων.Οι ώρες επίσκεψης είναι καθημερινά από τις 8.30 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι και η είσοδος για το κοινό είναι προς το παρόν ελεύθερη. Το εισιτήριο εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνά τα 4 ευρώ. Όσο για τα εγκαίνια του μουσείου, μόνος αρμόδιος για να ορίσει ημερομηνία, είναι το υπουργείο Πολιτισμού.
Το Βυζαντινό Μουσείο στεγάζεται σε ένα νέο κτίριο 2.470 τ.μ. με ισόγειο, υπόγειο και όροφο, όπου αναπτύσσονται, εκτός από τον εκθεσιακό χώρο (400 τ.μ.), αποθήκες, εργαστήρια, αναψυκτήριο, αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων και περιοδικών εκθέσεων.Το οικόπεδο έκτασης 5500 τ.μ. αποτελεί δωρεά του Δήμου Διδυμοτείχου για την δημιουργία και στέγαση του Μουσείου.