Επίκεντρο του Παγκόσμιου Τουρισμού σήμερα και αύριο η Αλεξανδρούπολη

Επίκεντρο του Παγκόσμιου Τουρισμού σήμερα και αύριο η Αλεξανδρούπολη

Στον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη θα είναι στραμμένα σήμερα και αύριο τα βλέμματα του Παγκόσμιου Τουρισμού, αφού διεξάγεται μια εξαιρετικά σημαντική διοργάνωση. Πρόκειται για το «1ο  διεθνές εργαστήριο της Πρωτοβουλίας του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού», την έναρξη του οποίου θα κηρύξει η Υπουργός Πολιτισμού Έλενα Κουντουρά.

Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και του ΟΗΕ, την οποία θα φιλοξενήσει ο νομός μας Τετάρτη και Πέμπτη 26 & 27 Απριλίου και  αποτελεί μέρος μια συνολικότερης δράσης με τον τίτλο γενικό τίτλο «Δρόμοι του Μεταξιού». Ξεκίνησε από το 2010 και στόχο έχει την τουριστική ανάπτυξη και διασύνδεση των χωρών του περιβόητου δρόμου του μεταξιού που ξεκινάει από την Άπω Ανατολή και φτάνει μέχρι τη Δυτική Ευρώπη.

Η διοργάνωση του 1ου εργαστηρίου στον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη είναι προϊόν των συντονισμένων ενεργειών που είχαν ξεκινήσει ο αείμνηστος Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης και ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Μιχάλης Αμοιρίδης. Κάτι που επεσήμανε χαρακτηριστικά ο νυν Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος.στη συνέντευξη τύπου η οποία δόθηκε την περασμένη Δευτέρα για το συγκεκριμένο γεγονός. « Η Περιφέρεια δεν φιλοξενεί τη διοργάνωση, αλλά συμμετέχει σε αυτή. Κάτι που από μόνο του είναι πολύ σημαντικό, αφού η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποσκοπεί στην τουριστική ανάπτυξη των περιοχών οι οποίες εμπλέκονται, ενώ αποτελεί και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Περιφέρεια ΑΜΘ προκειμένου να διαφημιστεί στις 33 συμμετέχουσες χώρες και τους εκπροσώπους τους».

Στο συνέδριο θα παραστεί όπως προαναφέραμε και η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ενώ θα πάρουν μέρος τουριστικοί φορείς (δημόσιοι και ιδιωτικοί) από τις 33 εμπλεκόμενες χώρες και θα παρίσταται και εκπρόσωπος του Παγκόσμιο Οργανισμού Τουρισμού. Επίσης θα δοθεί ευκαιρία ενημέρωσης κυρίως στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής  για τα οφέλη της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός της διοργάνωσης. Παράλληλα επεσήμανε ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φιλοξενούμενων έχουν συσταθεί πέντε επιτροπές που ανέλαβαν τόσο τη διαμονή τους στην Αλεξανδρούπολη, όσο και τις ξεναγήσεις τους στον κεντρικό Έβρο και ειδικά στο Σουφλί, το οποίο είναι άλλωστε και η «πόλη του Μεταξιού».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ Κώστας Αντωνιάδης τόνισε ότι η διοργάνωση του συγκεκριμένου εργαστηρίου είναι ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει ότι η Περιφέρεια ισχυροποιεί τη θέση της στον τουριστικό χάρτη. Σημείωσε επίσης ότι η περιοχή συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να καταστεί «η Θρακομακεδονική Ριβιέρα» της Ελλάδας, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Τέλος, η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Ελένη Δημούδη έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη διοργάνωση επισημαίνοντας ιδιαίτερα το γεγονός μέσα σε αυτό το διήμερο θα καταβληθεί από όλους η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την προβολή του πολιτιστικού, πολιτισμικού και λαογραφικού προφίλ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνολικά.

Να θυμίσουμε ότι τη διοργάνωση του «1ου Εργαστηρίου της Πρωτοβουλίας του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού» διεκδίκησε έντονα και η Θεσσαλονίκη, ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού θεώρησε ότι ο Έβρος και η Αλεξανδρούπολη ήταν η καταλληλότερη περιοχή, μια και εδώ υπάρχει το Σουφλί, η «πόλη του Μεταξιού».