“Ξεκλείδωσε” ο… προβληματικός βιολογικός καθαρισμός Σαμοθράκης

“Ξεκλείδωσε” ο… προβληματικός βιολογικός καθαρισμός Σαμοθράκης

Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί την Σαμοθράκη εδώ και πολλά χρόνια, αυτό του βιολογικού καθαρισμού Καμαριώτισσας”,  το οποίο αποτελούσε… βουνό για τη νυν δημοτική αρχή, φαίνεται ότι “ξεκλείδωσε” χάρη στις συνεχείς προσπάθειες του δημάρχου Θανάση Βίτσα. 

Οι λανθασμένοι χειρισμοί των προκατόχων του και η γνωστή γραφειοκρατία, απειλούσε όχι μόνο το έργο αλλά και την οικονομική επιβίωσε του δήμου Σαμοθράκης, αν δεν δινόταν λύση. Τελικά φαίνεται ότι βρέθηκε λύση αφού το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) με προϋπολογισμό 4.150.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο είχε δημοπρατηθεί το 2006, ενώ το 2010 απεντάχθηκε λόγω λανθασμένης χωροθέτησης.
Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κομοτηνής (ΔΕΥΑΚ) θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη για την κατασκευή και ολοκλήρωση του έργου.
Μιλώντας για την θετική εξέλιξη ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας δεν έκρυψε την ικανοποίηση του:«Είναι γνωστές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας. Η μεγάλη προσπάθεια που έχουμε κάνει – και θα συνεχίσουμε – αποδίδει πλέον αποτελέσματα. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα ήταν η περίπλοκη, ναυαγισμένη υπόθεση κατασκευής της πρώτης μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού στο νησί, έργο-ναυάγιο, ως αποτέλεσμα λαθών που αφήνει τον τόπο χωρίς την αναγκαία αυτή υποδομή έως σήμερα και με απειλή επιβάρυνσης στο ταμείο!


Καταφέραμε και ξεπεράσαμε:

  • Την αντίσταση των κατοίκων λόγω εύλογης ανησυχίας ως προς τη συνέπεια λειτουργίας, με έντιμο συμβιβασμό που τηρούμε στο ακέραιο.
  • Ολοκληρώσαμε τις εργασίες παραλαβής του αποχετευτικού έργου της Καμαριώτισσας (μνημείο κακοτεχνίας) με διάφανες και νόμιμες διαδικασίες και ήδη συντάσσεται το πρωτόκολλο παραλαβής.
  • Αντιμετωπίσαμε προσφυγή κάποιων κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας – από το 2008 – γεγονός που ο Δήμος αγνοούσε έως και σήμερα, ως κίνδυνο.
  • Έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και μελέτες και έχει εκδοθεί Νέα Αδειοδότηση Περιβαλλοντικών Όρων.
  • Ωριμάσαμε τεχνικές μελέτες.
  • Αναζητήσαμε σε απόλυτη συνεργασία με τον ΓΓ ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Π. Κορκολή, τον Γενικό Διευθυντή ΕΠΠΕΡΑΑ κ. Μαμαλούκα και τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής της ΠΑΜΘ κ. Β. Πιτσινίγκο, νόμιμες διεξόδους συνέχισης του έργου και εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση.
  • Απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο επιβολής δημοσιονομικής διόρθωσης τουλάχιστον 1.233.000 ευρώ στον Δήμο, γεγονός που αν συνέβαινε τον οδηγούσε σε “ξαφνικό θάνατο”.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα, το έργο Αποχέτευση Ομβρίων και Ακαθάρτων του οικισμού Καμαριώτισσας με κωδικό MIS 340033 και ΑΔΑ 6ΦΕ9465ΧΙ8-ΟΚ8 εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη, προϋπολογισμού 4.150.000 ευρώ. Ο διπλός στόχος αποφυγής διόρθωσης και κατασκευής του έργου μπαίνει σταδιακά στον τελικό του δρόμο. Αποτελεί στοίχημα για εμάς να το υλοποιήσουμε στα στενά χρονικά όρια που ορίζουν και σ’ αυτό οι αστοχίες του παρελθόντος».
Ο κ. Βίτσας δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε όλους όσοι συνέβαλλαν στις εξελίξεις: «Συνεργάτες και αρωγοί για την υλοποίηση του έργου, το οποίο διαγράφεται με θετικότατη προοπτική, ο Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Π. Κορκολής, ο Γενικός Διευθυντή του ΕΠΠΕΡΑΑ κ. Μαμαλούκας, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής ΠΑΜΘ κ. Πιτσινίγκος, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Πετρίδης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής κ. Καρασταύρου και η Γενική Διευθύντρια της ΔΕΥΑΚ κα Γεωργιάδου, τους οποίους και ευχαριστώ δημόσια. Η υλοποίηση του έργου αποτελεί απόδειξη της ύπαρξης ισχυρού ενδοπεριφερειακού πνεύματος αλληλεγγύης με την τριπλή συνεργασία των Δήμων Κομοτηνής, Σαππών και Σαμοθράκης».