Οινοποιεία Μπέλλα: Με παράδοση 150 χρόνων, αξιοποιεί τις θρακιώτικες ποικιλίες

Οινοποιεία Μπέλλα: Με παράδοση 150 χρόνων, αξιοποιεί τις θρακιώτικες ποικιλίες

Την  οικογενειακή παράδοση 150 χρόνων στην οινοποίηση και απόσταξη, συνεχίζει στο ιστορικό Σουφλί, την “πόλη του μεταξιού” η εταιρεία ΑΦΟΙ ΜΠΕΛΛΑ, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1994.

Οι ιδιοκτήτες της καλλιεργούν αμπέλια στην περιοχή Αλάνια, οινοποιούν και αποστάζουν τσίπουρο και ούζο από εκλεκτά σταφύλια, ακολουθώντας τη μακραίωνη παράδοση του Σουφλίου. Ο Θανάσης Μπέλλας εξηγεί στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» ότι η οικογένειά του ασχολείται με την οινοποίηση και την απόσταξη από το 1870.

Παράλληλα με το οινοποιείο – αποσταγματοιείο – ποτοποιείο, οι αδελφοί Μπέλλα δημιούργησαν έναν πανέμορφο αμπελώνα 330 στρεμμάτων. «Αναβιώσαμε τρεις γηγενείς ποικιλίες, τις οινοποιήσαμε με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η ετικέτα Βυζαντινός προέρχεται από την ποικιλία Καρναχαλάς, είναι παγκόσμια μοναδική και υπάρχει σε οργανωμένο αμπελώνα 20 στρεμμάτων στο κτήμα μας και ενδεικτικά μόνο στην Τένεδο. Είναι ποικιλία της Κεντρικής και Ανατολικής Θράκης, που απαντάται στο Βυζάντιο. Έχει μοναδική γεύση και άρωμα. Σε τετραετή μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τις θρακικές ποικιλίες, τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά, γι’ αυτό και επενδύσαμε στον Καρναχαλά με στόχο ν’ αποκτήσει ταυτότητα η περιοχή», περιγράφει ο Θανάσης Μπέλλας.

Επίσης, ο Οίνος Όνος είναι από την θρακική ποικιλία Κερατσούδα. «Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλοι της Αμπέλου και του Οίνου “Ο Στάφυλος” δημιουργήσαμε στο κτήμα μας έναν πειραματικό αμπελώνα με 17 τοπικές ποικιλίες», σημειώνει, δηλώνοντας την εμπιστοσύνη του στην διαπραγματευτική αξία των γηγενών ποικιλιών.

Το οινοποιείο έχει δυνατότητα οινοποίησης 350 τόνων κρασιού και 200 τσίπουρου. Στο κρασί κυκλοφορούν 12 ετικέτες των 750 ml, 3 των 500 ml και 4 επαγγελματικές. Επίσης, κυκλοφορούν το τσίπουρο ΜΠΕΛΛΑΣ, με γλυκάνισο και χωρίς γλυκάνισο. Το νέο προϊόν τους είναι το τσίπουρο Αλάνι, που είναι πιο ήπιο, ακολουθώντας την τάση της Νότιας Ευρώπης για μείωση του αλκοόλ. Τα κρασιά ΜΠΕΛΛΑΣ κυκλοφορούν σε όλη την Ελλάδα, σε κάβες, μίνι μάρκετ, εστιατόρια και ντελικατέσεν κι επίσης εξάγονται στην Κίνα και την Γερμανία.

Πηγή: ypaitrhos.gr