Έτοιμη το καλοκαίρι η μελέτη για τον LNG Αλεξανδρούπολης

Έτοιμη το καλοκαίρι η μελέτη για τον LNG Αλεξανδρούπολης

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη του τελικού market test αναφορικά με την δέσμευση χωρητικότητας στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, ο οποίος και συνδέεται άμεσα με το σχέδιο του πλωτού τερματικού υγροποιημένου αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης. 

Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει το energypress.gr οι επαφές που προγραμματίζει για το αμέσως προσεχές διάστημα ο νέος Βούλγαρoς υπουργός Ενέργειας Νικολάι Παβλόφ, προκειμένου να κερδίσει το χαμένο έδαφος από τις καθυστερήσεις που προκάλεσε η προκήρυξη στην χώρα του πρόωρων εκλογών.

Το τρίτο και τελικό market test που προγραμματιζόταν για τον Μάρτιο αλλά αναβλήθηκε λόγω των εκλογών, θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις ίδες πηγές μέσα στο προσεχές διάστημα, ενώ παράλληλα θα προωηθεί στις Ρυθμιστικές Αρχές Ελλάδας και Βουλγαρίας και το αίτημα εξαίρεσης του IGB από το καθεστώς πρόσβασης τρίτων.

Η εξαίρεση θα πρέπει να εγκριθεί από την Κομισιόν μετά από αίτημα των δύο Ρυθμιστικών Αρχών και θα αφορά την πρόσβαση τρίτων στο αγωγό, τον νομικό διαχωρισμό της εταιρίας του αγωγού και τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια.

Ταυτόχρονα με τις παραπάνω εξελίξεις αντίστροφα μετρά και ο χρόνος για την ολοκλήρωση της τεχνικής μελέτης (Front-End Engineering and Design), γνωστή ως FEED study, αναφορικά με τον τερματικό της Αλεξανδρούπολης, έργο στο οποίο αναφέρθηκε προχθές και ο Πρωθυπουργός κατά την συνέντευξη του στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η μελέτη για τον Floating Storage Regasification Unit (FSRU) αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, γεγονός που σημαίνει ότι η εταιρεία του έργου Gastrade πρόκειται να λάβει την οριστική επενδυτική απόφαση στο τέλος του 2017.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade συμμετέχει από τον περασμένο Δεκέμβριο με ποσοστό 20% η εταιρεία GasLog συμφερόντων του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού, που έχει μεταφέρει αρκετές φορές φορτία της αμερικανικής Cheniere, η οποία με την σειρά της ενδιαφέρεται να εξάγει μέσω της Αλεξανδρούπολης αέριο στην Ευρώπη.

Το συγκεκριμένο FSRU που στηρίζεται και από την Ε.Ε. η οποία και το έχει χαρακτηρίσει ως “EU Project of Common Interest -PCI”, θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και θα έχει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων.

Οσο για τον αγωγό IGB, θυμίζουμε ότι το πρώτο market test για τη δέσμευση χωρητικότητας είχε γίνει τον Απρίλιο του 2016, αλλά στη συνέχεια θεωρήθηκε άκυρο.  Το δεύτερο market test ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και έχει οδηγήσει στην δέσμευση σχεδόν του 50% της χωρητικότητας του αγωγού δηλαδή περί το 1,4 – 1,5 bcm, από την ΔΕΠΑ, την Bulgargaz και την ιταλική Edison οι οποίες και συμμετέχουν στο έργο.