Σημαντικό χορωδιακό φεστιβάλ στην Αλεξανδρούπολη

Σημαντικό χορωδιακό φεστιβάλ στην Αλεξανδρούπολη

Με τη συμμετοχή τεσσάρων σημαντικ΄ψν χορωδιών με επ’ ευκαιρία του εορτασμού των «Ελευθερίων» της Αλεξανδρούπολης, το Ιστορικό Μουσείο της πόλης και η πολυφωνική του χορωδία διοργανώνουν το 2οΧορωδιακό  Φεστιβάλ.

Στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Μαΐου 2017 και ώρα 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης θα συμμετάσχουν η μικτή χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Καβάλας, η Ευρίπειος χορωδία Χαλκίδας, η μικτή τετράφωνη χορωδία του Εκπολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΤΕΙΧΗ» και η πολυφωνική χορωδία του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΟΡΔΩΔΙΕΣ

  1. Μικτή Χορωδία Συλλόγου Φίλων Μουσικής Καβάλας

Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Νομού Καβάλας δημιουργήθηκε το 1975 από ερασιτέχνες φιλόμουσους Καβαλιώτες, με σκοπό τη διαφύλαξη και διάδοση της μουσικής παράδοσης. Με τη Μικτή του Χορωδία έχει συνεχή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της Καβάλας και συμμετέχει σε απειράριθμα χορωδιακά φεστιβάλ τόσο εντός της πατρίδας μας όσο και του εξωτερικού. Έχει συμμετάσχει στο χορωδιακό φεστιβάλ ΟΤΕ Θεσσαλονίκης, στο Χατζιδάκιο χορωδιακό φεστιβάλ Ξάνθης και σε πολλές ακόμη εκδηλώσεις. Το 2016, στο Διοικητήριο της Νομαρχίας Καβάλας, διοργάνωσε συναυλία αφιερωμένη στο μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Σε συνεργασία με το ΤΕΙ Καβάλας κάθε άνοιξη επί 21 χρόνια διοργανώνει χορωδιακές συναντήσεις στην Καβάλα. Την χορωδία διευθύνει η καθηγήτρια μουσικής κα Μαρία Σγουρίδου και στο πιάνο συνοδεύει ο κ. Θεόδωρος Κατάκαλος.

Μικτή τετράφωνη Χορωδία του Συλλόγου «ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΤΕΙΧΗ»

Δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2008 από την αγάπη των ανθρώπων που την αποτελούν  για το χορωδιακό τραγούδι. Σκοπός της,  η  διάδοση και προβολή της χορωδιακής μουσικής, η ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των χορωδιών και η επικοινωνία σε μια γλώσσα πανανθρώπινη όπως η γλώσσα της μουσικής. Έχει διοργανώσει πάμπολλες χορωδιακές βραδιές με την συμμετοχή πολλών φιλοξενούμενων χορωδιών,   μουσικά αφιερώματα σε γνωστούς Έλληνες μουσικοσυνθέτες αλλά και  λογοτεχνικά αφιερώματα για το κοινό της πόλης του Διδυμοτείχου. Έχει λάβει μέρος σε χορωδιακές εκδηλώσεις τόσο εντός όσο και εκτός του Ν. Έβρου ως φιλοξενούμενη καθώς επίσης στο 9ο  Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Σερρών, στο 6ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης» και στο 34ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας. Η χορωδία διευθύνεται  από τη  μαέστρο κα Μαρία Δημητριάδου, στο πιάνο συνοδεύει η κα Λένα Λελίδου . 

Ευρίπειος Χορωδία Χαλκίδας

Ιδρύθηκε το 1989 ως Μουσική Εταιρία Χαλκίδας και το 2009 ως Ευρίπειος Χορωδία. Είναι μέλος της «Polifonia» 2005 με την οποία έφτασε ως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Απρίλιο του 2005, αλλά και μέλος της Ευβοϊκής Πολυφωνικής Παρέμβασης συμμετέχοντας κυρίως σε μεγάλα αφιερώματα. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 350 συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό ενώ συνεργάστηκε με πολλούς και αξιόλογους  συνθέτες και καλλιτέχνες. Ίδρυσε το 1993 το χορωδιακό Φεστιβάλ Χαλκίδας και το 2000 τον θεσμό των Χρωμάτων Μουσικής. Διοργάνωσε το 11ο ΠΑΣΧΥΟ σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Χορωδιών που υπήρξε ένα από τα καλύτερα συνέδρια στη χώρα. Το ιστορικό της αρχείο αποτελεί μια μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά στην πόλη της Χαλκίδας. Η χορωδία διευθύνεται από τον μαέστρο κ. Κοκκίνη Μιχάλη ενώ στο πιάνο συνοδεύει η κα Μηνά Μορφούλα.

 

Πολυφωνική Χορωδία Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης

Η πολυφωνική χορωδία του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης είναι νεοσύστατο πολυφωνικό σύνολο. Ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015 και εντάχθηκε στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης τον Φεβρουάριο του 2016. Ιδέα της δημιουργίας της υπήρξε ο προβληματισμός και η ανάγκη παλαιών και νέων χορωδών να ακούγεται κάτι διαφορετικό στην πόλη μας που να απευθύνεται και να ικανοποιεί όσους αγαπούν το πολυφωνικό τραγούδι. Στόχος της είναι το σχήμα να είναι μικρό, ευέλικτο, με επιλεγμένα μέλη. Η πρώτη παρουσία της πραγματοποιήθηκε στην ετήσια εκδήλωση-κοπή της πίτας του Ιστορικού Μουσείου στις αρχές του 2016. Την χορωδία διευθύνει ο καταξιωμένος μουσικός Θεόδωρος Παπαδόπουλος και στο πιάνο συνοδεύει η κα Ελένη Τερζίδου.