Εκδηλώσεις των Προσκόπων Αλεξανδρούπολης για τα “Ελευθέρια”

Εκδηλώσεις των Προσκόπων Αλεξανδρούπολης για τα “Ελευθέρια”

Οι Πρόσκοποι της Αλεξανδρούποληςδίνουν το παρόν και στο φετινό  εορτασμό των Ελευθερίων της πόλης, με εκδηλώσεις που διοργανώνουν από 5 έως 14 Μαΐου και ανακλοίνωσαν το πρόγραμμα και τις δράσεις τους.
Όπως αναφέρουν: Στο πλαίσιο του εορτασμού των Ελευθερίων της Αλεξανδρούπολης, το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Αλεξανδρούπολης, το 2ο Σύστημα Προσκόπων Αλεξανδρούπολης και η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Αλεξανδρούπολης, διοργανώνουν τις παρακάτω εκδηλώσεις:

♦ Έκθεση προσκοπικής και ιστορικής φωτογραφίας
Παρασκευή 5 Μαΐου 2017, 10.00-14.00 & 18.00-21.00
Σάββατο 6 Μαΐου 2017, 10.00 – 14.00
Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης
Η ιστορία της πόλης μας είναι συνυφασμένη με την ιστορία των προσκόπων. Οι Πρόσκοποι Αλεξανδρούπολης σε μία προσπάθεια να αναδείξουν τις ιστορικές στιγμές της πόλης μας μέσα από τον προσκοπικό φωτογραφικό φακό, διοργανώνουν έκθεση φωτογραφίας και ιστορικού υλικού στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Αλεξανδρούπολης.

♦ Χαρίσιος Βαμβακάς, ο “Ελευθερωτής” της Θράκης
Σάββατο 6 Μαΐου 2017, ώρα 19.00
Πνευματικό Κέντρο Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης
Η συμβολή του οραματιστή πολιτικού στην ενσωμάτωση της Διασυμμαχικής Θράκης στην Ελλάδα, μέσα από το έργο της Θρακιώτισσας εγγονής του, Καλλιόπης Παπαθανάση – Μουσιοπούλου.
Εισηγείται ο υιός της, καθηγητής Α.Π.Θ. κ. Νικόλαος Μουσιόπουλος. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει παραδοσιακά και προσκοπικά τραγούδια.
Είσοδος ελεύθερη.
Συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Ιστορικής Μνήμης και Μουσικής Παράδοσης «Φωνές της Θράκης».

♦ Στα βήματα του γρίφου
Σάββατο 13 Μαΐου, ώρα 17:00 – 20:00
Πάρκο Ανεξαρτησίας
Ένα μυστήριο ξετυλίγεται στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης… Είμαστε στο 1920 και το Δεδέαγατς είναι ακόμα υπό Γαλλική Διοίκηση. Οι πρόσκοποι από το 1919 με τον Αρχηγό τους Γεώργιο Φίτσιο από την Ήπειρο, υπό την καθοδήγηση του δασκάλου Αθανάσιου Σπανού και του Εφόρου Κωνσταντίνου Λαγουμιτζάκη από το Φρε της Κρήτης, προετοιμάζουν το έδαφος για την ενσωμάτωση με την Μητέρα Ελλάδα.
Μπορείτε να βοηθήσετε τα Λυκόπουλα και τους Προσκόπους; Είστε από 7-17 ετών και έχετε την βοήθεια συνοδού σας;
Αν ναι το ραντεβού μας είναι στο Πάρκο της Ανεξαρτησίας από τις 5:00 μ.μ. μέχρι τις 8:00 μ.μ. στον ίδιο χώρο για ένα μεγάλο Παιχνίδι όλης και μυστηρίου για την Απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης.
Μεγάλο παιχνίδι γνωριμίας με τη πόλη για παιδιά ηλικίας 7 με 17 ετών.
Οι Πρόσκοποι Αλεξανδρούπολης με αφορμή των εορτασμό των Ελευθεριών διοργανώνουν δράση με τη συμμετοχή των Λυκόπουλων της Περιφέρειας Προσκόπων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά το διήμερο 13 – 14 Μαΐου 2017 με συμμετοχή στην παρέλαση 250 και πλέον μελών του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Ιστορικά στοιχεία:

Ο Προσκοπισμός στην Αλεξανδρούπολη πρωτοεμφανίστηκε πριν την απελευθέρωση του τότε Δεδέαγατς, κατά την διάρκεια της Διασυμμαχικής Θράκης μεταξύ 1919-1920.
Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν εκείνη την εποχή η ίδρυση της 1ης Προσκοπικής Ομάδας Δεδέαγατς ήταν λίγο πριν ή λίγο μετά την συνθήκη του Νεϊγύ, παράλληλα με την ίδρυση ελληνικού δημοτικού σχολείου και σίγουρα πριν την ίδρυση του γυμνασίου (Απρίλιος 1920), με σκοπό την προετοιμασία του ελληνικού πληθυσμού για την ενσωμάτωση με την μητέρα Ελλάδα.
Επίσημο έγγραφο μιλάει για τις 14 Μαρτίου 1920 οπότε και ανατίθεται η διοίκηση του τοπικού προσκοπισμού στην διεύθυνση εκπαιδεύσεως, με σκοπό την εξεύρεση αρχηγών ομάδων και την δημιουργία τοπικών προσκοπικών συνδέσμων σε όλη την Θράκη.
Η ομάδα που δημιουργήθηκε είχε Αρχηγό τον Γεώργιο Φίτσιο από την Ήπειρο, ο οποίος ήταν έφεδρος ανθυπολοχαγός αλλά εμφανιζόταν ως δάσκαλος (γυμναστής) με αντικειμενικό σκοπό την ίδρυση προσκοπικής ομάδας του Δεδέαγατς. Είχε υπαρχηγούς τον Γεώργιο Κολοζώφ (πατέρα του μετέπειτα βουλευτή) και Νικόλαο Πρωτόπαπα (συγγραφέα).
Πρωτεργάτες του εθνικού σχεδίου της δημιουργίας προσκοπικών ομάδων στην υπόδουλη Θράκη, ήταν ο δάσκαλος Αθανάσιος Σπανός, διευθυντής του δημοτικού σχολείου, ο Επιθεωρητής Σχολείων Θράκης, Κωνσταντίνος Λαγουμιτζάκης από το Φρε της Κρήτης και ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στην διασυμμαχική Θράκη και στενός συνεργάτης του Ελευθερίου Βενιζέλου (που ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Προσκοπισμού πριν ακόμα ιδρυθεί στην Ελλάδα το 1910), Χαρίσιος Βαμβακάς.
Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν εκείνη την εποχή, στις 13 Μαΐου 1920, μία ημέρα πριν την επίσημη απελευθέρωση, άγημα προσκόπων σαλπιγκτών παιάνιζε κατά την υποστολή της Γαλλικής σημαίας από μικρό τμήμα Σενεγαλέζων και την έπαρση της ελληνικής σημαίας στην θέση της, παρουσία του δημοτικού υπαλλήλου Ευριπίδη Καρδαμάτη.
Την επόμενη μέρα το πρωί, 14 Μαΐου 1920, ήρθε από την θάλασσα, με ατμόπλοια, ο ελληνικός στρατός υπό τον στρατηγό Κωνσταντίνο Μαζαράκη Αινιάν. Οι πρόσκοποι και πάλι ήταν εκεί και βοήθησαν τον ελληνικό στρατό να προωθηθεί γρήγορα σε σημεία «κλειδιά» της περιοχής, ώστε να διασφαλιστεί το Δεδέαγατς.
Η επίσημη δοξολογία και παράδοση της πόλης έγινε στις 15 Μαΐου 1920, παρουσία προσκόπων σε τιμητικό άγημα, στην Μητρόπολη του Αγίου Νικολάου.
Οι μαρτυρίες των γεγονότων της τότε περιόδου ειπώθηκαν από τον Αθανάσιο Μανιά και τον Αθανάσιο Κριτού που ήταν μέλη της 1ης Προσκοπικής Ομάδας Δεδέαγατς.