Συγκινητικό προσκύνημα Ν. Βυσσιωτών στον τάφο του Στ.Καραθεοδωρή στην Κωνσταντινούπολη(φωτό)

Συγκινητικό προσκύνημα Ν. Βυσσιωτών στον τάφο του Στ.Καραθεοδωρή στην Κωνσταντινούπολη(φωτό)

Συγκινητικό προσκύνημα στην Κωνσταντινούπολη, τον τόπο όπου διέπρεψε ο Στέφανος Καραθεοδωρή αλλά και βρίσκεται ο τάφος του, για τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν.Βύσσας «Στέφανος Καραθεοδωρής», που πραγματοποίησαν διήμερο ταξίδι στα πλαίσια των εκδηλώσεων εορτασμού για το «Έτος Καραθεοδωρή 2017».

Μαζί τους βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη τόσο ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, όσο και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ.Δαμασκηνός. Τα μέλη του συλλόγου φορώντας τις παραδοσιακές φορεσιές, επισκέφθηκαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και συναντήθκαν με τον Οικουμενικό πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, υπό την αιγίδα του οποίου έχουν τεθεί οι φετινές εκδηλώσεις γθα το έτος Στέφανου Καραθεοδωρή 2017.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη ήταν η Παναγία Κουμαριώτισσα, η οποία φέτος γιορτάζει τα 180 χρόνια (1837-2017) από την ανέγερσή της και είναι ταυτισμένη με την προσφορά του Στεφάνου Καραθεοδωρή στο Γένος και στην Κωνσταντινούπολη, της οποίας συνιστά ένα σημαντικό υγειονομικό και ιατρικό κεφάλαιο.

Στην αυλή της εκκλησίας βρίσκεται ο τάφος του Στεφάνου Καραθεοδωρή, αλλά εκεί έχουν ταφεί και άλλα μέλη της οικογένειάς του. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τρισάγιο, παρουσία όλων των επισκεπτών από τη Νέα Βύσσα, την Ορεστιάδα, αλλά και Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και απογόνων της οικογένειας Καραθεοδωρή. Η συγκίνηση και η περηφάνεια των Ν.Βυσσιωτών για τον πρόγονο τους (η οικογένεια του έχει τις ρίζες της στο Μπουσνοχώρι, την παλιά Βύσσα της Ανατολικής Θράκης), ήταν φυσικά διάχυτη.

Σύνταξη evros-news.gr: Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Άγγελο Νικολαίδη από την Ορεστιάδα, που με τον φακό του αποθανάτισε αυτές τις πραγματικά έντονα φορτισμένες συγκινησιακά στιγμές και σας τις προσφέρουμε.