Δημοσχάκης: Ανησυχείτε για την αγορά “κόκκινων” ακινήτων από Τούρκους στην Θράκη;

Δημοσχάκης: Ανησυχείτε για την αγορά “κόκκινων” ακινήτων από Τούρκους στην Θράκη;

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κατέθεσε σήμερα (11/05) ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης και τη συνυπέγραψαν ο Βουλευτής Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης και ο Βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, για το γεγονός ότι είναι ευάλωτες οι περιουσίες των πολιτών της Θράκης και της Αν. Μακεδονίας εξαιτίας των κόκκινων δανείων.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση πληθαίνουν συνεχώς τα δημοσιεύματα από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Αθήνας και της Θράκης σχετικά με πρωτοβουλίες Τουρκικών συμφερόντων να παρακάμψουν την όποια πρόβλεψη του νόμου για προστασία ακινήτων, μέσω αφανών εταίρων σε εταιρίες με πρόθυμους Έλληνες συνεργάτες.

Επειδή, το θέμα έχει σοβαρές εθνικές προεκτάσεις θα πρέπει να δημιουργηθεί ο κατάλληλος μηχανισμός, ώστε ο νόμος 1892/1990 να προστατεύει τις ευαίσθητες περιοχές μας και όσον αφορά την προέλευση  των funds που κρύβονται πίσω από την εξαγορά των κόκκινων δανείων. Επίσης, σημαντικό είναι να γνωρίζουμε και τους κατόχους των εταιρειών στις οποίες μεταπωλούνται τα κόκκινα δάνεια από τα funds που τα πρωτοαγοράζουν.

Υπογραμμίζεται, ότι μια λύση ίσως θα ήταν να δημιουργηθεί ένας σχετικός φορέας για τη συνολική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων στη Θράκη,

Οι Βουλευτές ρωτάνε, μεταξύ άλλων, τον αρμόδιο Υπουργό αν υφίσταται λόγος ανησυχίας για το περιεχόμενο των συγκεκριμένων δημοσιευμάτων.

Επίσης για το αν ο νόμος  1892/1990, ως προς το ζήτημα των μεταβιβάσεων ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές ισχύει και εφαρμόζεται σήμερα και αν προστατεύει ουσιαστικά τα εθνικά συμφέροντα. Παράλληλα, αν σκοπεύει το Υπουργείο να προχωρήσει σε τροποποιήσεις στον παραπάνω νόμο, ώστε να προστατεύει τις ευαίσθητες περιοχές μας όσο αφορά την προέλευση των funds που κρύβονται πίσω από την εξαγορά των κόκκινων δανείων.

Αναλυτικά η Ερώτηση

ΘΕΜΑ: Ευάλωτες οι περιουσίες των Ελλήνων πολιτών της Θράκης και της Αν. Μακεδονίας λόγω των κόκκινων δανείων

Τον Ιούλιο του 2016 είχα καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση με τίτλο «Η κατάσταση των κόκκινων δανείων στον Έβρο και την Θράκη», συνέχεια της γραπτής Ερώτησης «Για την προστασία από τις συνέπειες των «κόκκινων» δανείων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» (5321/12-5-2016).

Η Επίκαιρη Ερώτηση μετά από πολλές αναβολές τελικά δεν συζητήθηκε, τους δε λόγους τους γνωρίζει ο τότε Υπουργός Οικονομίας, κ. Γ. Σταθάκης.  Όπως έχω τονίσει σε παρεμβάσεις μου στη Βουλή και συχνά υπενθυμίζω στο δημόσιο λόγο μου από το 1990 και χάρη στον αναπτυξιακό νόμο 1892 (ΦΕΚ Α’ 101 / 31.07.90) η ακίνητη περιουσία στις παραμεθόριες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Θράκης φυσικά, θωρακίζεται.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του αυστηρού ελέγχου από Ειδική Μεικτή Επιτροπή κάθε είδους συναλλαγής αναφορικά με ακίνητα και ειδικότερα της περίπτωσης αγοράς ακίνητου περιουσιακού στοιχείου από αλλοδαπό προερχόμενο από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εδώ και καιρό κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τις βλέψεις αλλοδαπών εκτός Ε.Ε., ειδικότερα προερχόμενους από τη γειτονική Τουρκία, αναφορικά με τις περιουσίες των Ελλήνων πολιτών της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, ειδικά τώρα που αυτές είναι ευάλωτες λόγω της οικονομικής κρίσης και της αβεβαιότητας για το μέλλον των κόκκινων δανείων.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν συνεχώς δημοσιεύματα από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Αθήνας, αλλά και της Θράκης σχετικά με πρωτοβουλίες Τουρκικών συμφερόντων να παρακάμψουν την όποια πρόβλεψη του νόμου για προστασία ακινήτων, μέσω αφανών εταίρων σε εταιρίες με πρόθυμους Έλληνες συνεργάτες.

Επειδή, λοιπόν το θέμα έχει σοβαρές εθνικές προεκτάσεις θα πρέπει να δημιουργηθεί ο κατάλληλος μηχανισμός, ώστε ο νόμος 1892/1990 να προστατεύει τις ευαίσθητες περιοχές μας και όσον αφορά την προέλευση  των funds που κρύβονται πίσω από την εξαγορά των κόκκινων δανείων. Επίσης, σημαντικό είναι να γνωρίζουμε και τους κατόχους των εταιρειών στις οποίες μεταπωλούνται τα κόκκινα δάνεια από τα funds που τα πρωτοαγοράζουν.

Ίσως η λύση θα ήταν να δημιουργηθεί ένας σχετικός φορέας για τη συνολική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων στη Θράκη. Εμείς δεν επιδιώκουμε μια ξεχωριστή αντιμετώπιση, σε σχέση με ό,τι ισχύει για τα κόκκινα δάνεια στην υπόλοιπη Ελλάδα, απλώς θέλουμε να αποφύγουμε μέρος απώλειας εθνικής κυριαρχίας μέσα από τα περιουσιακά στοιχεία, που το αποτέλεσμα θα είναι οδυνηρό και ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Γνωρίζετε εάν υφίσταται λόγος ανησυχίας για το περιεχόμενο των συγκεκριμένων δημοσιευμάτων; Τα Υπουργεία Οικονομίας και Εθνικής Άμυνας, με το δεύτερο να είναι κυρίως υπεύθυνο βάσει του νόμου 1892/1990, έχουν μηχανισμούς παρακολούθησης της αγοράς ακινήτων στις ευαίσθητες περιοχές;
  2. Ο νόμος 1892/1990, ως προς το ζήτημα των μεταβιβάσεων ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές ισχύει και εφαρμόζεται σήμερα και προστατεύει ουσιαστικά τα εθνικά συμφέροντα; Έχουν ληφθεί υπόψη οι επιταγές του στις νομοθεσίες περί κόκκινων δανείων και πλειστηριασμών;
  3. Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε τροποποιήσεις στον παραπάνω νόμο, ώστε να προστατεύει τις ευαίσθητες περιοχές μας όσο αφορά την προέλευση των funds που κρύβονται πίσω από την εξαγορά των κόκκινων δανείων; Επειδή το θέμα έχει σοβαρές εθνικές προεκτάσεις δεν θα ήταν σημαντικό να δημιουργηθεί ο κατάλληλος μηχανισμός για να γνωρίζουμε και σε ποιους μεταπωλούνται τα «κόκκινα» δάνεια;
  4. Υπάρχει στις σκέψεις σας η δημιουργία ακόμα και ενός ειδικού φορέα για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στη Θράκη, ώστε να αποφύγουμε οποιαδήποτε τυχόν απώλεια της εθνικής κυριαρχίας μέσα από τα περιουσιακά στοιχεία;