CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 80

Εφάπαξ ΕΜΘ: Επιστολή σε Καμμένο για προβλήματα με ΕΛΟΑΑ

Μετά απο καταγγελίες ΕΜΘ “οτι σε επικοινωνία τους με το ΕΛΟΑΑ και τους αρμοδίους χειριστές, τους ενημέρωσαν ότι θα τους αποδοθεί το εφάπαξ τους μετά το 2001, δηλαδή δεν θα τους αναγνωριστεί ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας που υπηρέτησαν σαν ΟΠΥ-ΕΠΥ” ο Πανελληνιος Συλλογος Αποστράτων ΕΜΘ απευθύνεται στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για να λύσει το πρόβλημα.
Διαβάστε την επιστολή του ΠΣΑΕΜΘ στον Υπουργό: 
Προς κ.Υπ.Εθν.Αμυνας Πανο Καμμένο
Αξιότιμε κ.Υπουργέ
Όπως γνωρίζετε με τον Ν.4315/24 Δεκ.2014(ΦΕΚ 269) άρθρο 51 ,και με τον Ν.4284/2014(ΦΕΚ 190) αντικαταστάθηκε η παρ.3 του άρθρου 11 του Ν.2936/2001 ,διορθώθηκε επιτέλους μια μεγάλη αδικία και επιτέλους οι Εθελοντές Μακράς Θητείας δικαιούνται το εφάπαξ που τους αναλογεί για το σύνολο της πραγματικής στρατιωτικής τους υπηρεσίας. Το παρ. 2 άρθρου 15 του Ν. 2936/2001 αναφέρει
«Ο χρόνος ασφάλισης τους στο Ι.Κ.Α. και στο Ι.Κ.Α. /Τ.Ε.Α.Μ. συνυπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας από την κατάταξη τους μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού αναγνωρίζεται ως χρόνος μετοχικής σχέσης στα Ταμεία Αλληλοβοήθειας με καταβολή πρόσθετης κράτησης, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει για τα Ταμεία αυτά, για το χρονικό διάστημα της πενταετίας που υπηρετούσαν ως εθελοντές πενταετούς υπηρεσίας, πλην των περιπτώσεων που για το ανωτέρω χρονικό διάστημα κατέβαλαν την ως άνω κράτηση υπέρ του οικείου Ταμείου τους. Σε αυτούς εφαρμόζονται αναλογικώς οι διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 11.» και η διάταξη παρ. 3 άρθρου 15 του Ν.2936/2001, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 10 παρ. 3 του Ν. 2984/2002 αναφέρει:
«Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου αναγνωρίζεται ως χρόνος μετοχικής σχέσης με τα Ταμεία Αλληλοβοηθείας με καταβολή πρόσθετης κράτησης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία των αυτών Ταμείων, για το χρονικό διάστημα της πενταετίας που υπηρετούσαν ως Ε.Π.Υ. Σε αυτούς εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 11»
Κατόπιν της παραπάνω απόφασης για τους ΕΜΘ του Ν.1848/1989 πού έχουν καταταγει στις ΕΔ μεχρι την 31-12-1992 ο χρόνος από την κατάταξη τους στις ΕΔ εώς την 25-07-2001 (ημ.ισχύος του Ν.2936/2001 καθίσταται ως χρόνος μετοχικής σχέσης με τον ΕΛΟΑΑ ,με την προυπόθεση ότι για το χρονικό αυτό διάστημα που οι ως ανω ΕΜΘ υπηρετούσαν ως ΕΠΥ ,καταβάλλουν πρόσθετη κράτηση 2% υπερ ΕΛΟΑΑ, και ο ΕΛΟΑΑ οφείλει να καταβάλει στους δικαιούχους ΑΜΕΣΑ το δικαιούμενου εφάπαξ βοήθημα αποστρατείας για το διάστημα από την ημ.κατάταξης του δικαιούχου στις ΕΔ έως την ημ.ληξης της Μετ.Σχεσης του με το ταμείο σας ,μετά την παρακράτηση των προβλεπομένων εισφορών δηλαδή του επιπρόσθετου 2% υπέρ ΕΛΟΑΑ για τα 5 ετη που υπηρέτησε σαν ΟΠΥ – ΕΠΥ από το δικαιούμενο εφάπαξ βοήθημα την πληρωμή του μετόχου.
Αγαπητέ κύριε Υπουργέ
επειδή από μέλη μας, έφτασαν καταγγελίες οτι σε επικοινωνία τους με το ΕΛΟΑΑ και τους αρμοδίους χειριστές ,τους ενημέρωσαν ότι θα τους αποδοθεί το εφάπαξ τους μετά το 2001,δηλαδή δεν θα τους αναγνωριστεί ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας που υπηρέτησαν σαν ΟΠΥ-ΕΠΥ , για το λόγο ότι δεν κατέβαλλαν την εισφορά του 2% όταν ηταν ε.ε!!
Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι αυτή η ενέργεια του ΕΛΟΑΑ είναι εντελώς ΠΑΡΑΝΟΜΗ και δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα.Η ενέργεια αυτή του ΕΛΟΑΑ είναι αντίθετη με το ΕΛΟΑΣ το οποίο στις ίδιες περιπτώσεις παρακρατεί το 2% με την λήψη του εφάπαξ από τους συναδέλφους αναγνωρίζοντας
κανονικά σύμφωνα με το νόμο την στρατιωτική τους υπηρεσία από την κατάταξή τους ως ΟΠΥ-ΕΠΥ ως χρόνο μετοχικής σχέσης(Φ.952.1/44/699826/Σ.5460/22 Ιουν.2013/ΓΕΣ/ΔΟΙ/1γ)
Σας παρακαλούμε κύριε Υπουργέ, να πράξετε ότι είναι δυνατόν ώστε να εφαρμοσθεί η προβλεπόμενη νομοθεσία, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι συνάδελφοι μας της Π.Α από τον ΕΛΟΑΑ ,οι οποίοι έχουν πληρώσει κανονικά τις εισφορές τους όπως και οι υπόλοιποι στρατιωτικοί ,και με την πρακτική αυτή του ΕΛΟΑΑ αντιμετωπίζονται ως στρατιωτικοί Β κατηγορίας, σε αντίθεση με τον ΕΛΟΑΣ που εφαρμόζει την ισχύουσα νομοθεσία και οι συνάδελφοι του Σ.Ξ δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων
15 Μαίου 2017
Για το Δ.Σ
Παναγιώτου Δημήτριος Πρόεδρος
Καραγιάννης Χαράλαμπος Γραμματέας

 

Πηγή: onalert