Δημοσχάκης: Η Κυβέρνηση εμπαίζει τους ένστολους. Στο ΤΑΙΠΕΔ παραμένει το λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Δημοσχάκης: Η Κυβέρνηση εμπαίζει τους ένστολους. Στο ΤΑΙΠΕΔ παραμένει το λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Για τις διατάξεις του Πολυνομοσχέδιου του Υπουργείου Οικονομικών που οδηγούν σε αφανισμό αγρότες, αλιείς και κτηνοτρόφους και σε περικοπές των ειδικών μισθολογίων των στελεχών των Ε.Δ. και των Σ.Α., αλλά και στο γεγονός ότι σύμφωνα με το αγγλικό κείμενο του 4ου Μνημονίου το λιμάνι της Αλεξ/πολης παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ και δεν έχει μεταφερθεί στο Υπερταμείο αναφέρθηκε χθες (17/05) στην ομιλία του στη Βουλή ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης.

Συγκεκριμένα είπε ότι:

  • Η Κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή το Μνημόνιο της απόλυτης φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας. Δεν πείθει το νέο αφήγημα ψεύδους που λέγεται «αντίμετρα».
  • Δικαιώθηκε η ΝΔ που έλεγε ότι έπρεπε η αξιολόγηση να κλείσει από πέρυσι τον Φεβρουάριο. Τώρα φορτώνονται οι πολίτες με μέτρα 4,9 δισ. ευρώ.
  • Στον Έβρο το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας αγγίζει το 7%. Η κρίση τούς γονάτισε, έχασαν τις δουλειές τους, τις επιχειρήσεις τους πίστεψαν στις κυβερνητικές υποσχέσεις και τώρα ζουν με τα συσσίτια των Μητροπόλεων, των τοπικών Δήμων, των οργανώσεων, αλλά και των συμπολιτών μας.
  • Η Κυβέρνηση οδηγεί σε αφανισμό τους αγρότες, αλιείς και κτηνοτρόφους ανεβάζοντας στα ύψη τις ασφαλιστικές εισφορές τους.
  • Με το χειρότερο τρόπο εμπαίζει η Κυβέρνηση τα στελέχη των Ε.Δ. και των Σ.Α. Οφείλει να πάρει πίσω το νομοσχέδιο και να κάνει συζήτηση από την αρχή.
  • Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Έβρου υποστήριζαν τους προηγούμενους μήνες ότι το λιμάνι της Αλεξ/πολης φεύγει από το ΤΑΙΠΕΔ και πηγαίνει στο Υπερταμείο. Το παρουσίαζαν μάλιστα ως θετικό γεγονός για τη μη πώλησή του, όπως συνέβη με τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
  • Σύμφωνα όμως με το αγγλικό κείμενο του 4ου Μνημονίου, που κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ και κατέθεσε ο Βουλευτής στα πρακτικά της Βουλής το λιμάνι της Αλεξ/πολης παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ. Κάτι όμως που δεν αναφέρεται στο άρθρο 81 του ελληνικού κειμένου.      

Αναλυτικά η ομιλία του:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή το Μνημόνιο της απόλυτης φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, το Μνημόνιο που καταρρίπτει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο τον μύθο της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο κι αν προτάξετε επικοινωνιακά το νέο αφήγημα ψεύδους που λέγεται «αντίμετρα», δεν πείθετε ότι διαπραγματευθήκατε για το καλό της χώρας. Αντίθετα, μας οδηγείτε με μαθηματική ακρίβεια στο χείλος της καταστροφής.

Σας λέγαμε ότι η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει από πέρσι τον Φεβρουάριο. Οι καθυστερήσεις σας, όμως, φόρτωσαν τους πολίτες με αυτά τα μέρα των 4,9 δισεκατομμυρίων ευρώ που φέρνετε προς ψήφιση. Αδιαφορήσατε και ολιγωρήσατε και χάσατε πολύτιμο πολιτικό χρόνο και πλεονέκτημα για τη χώρα και δεν την υπερασπιστήκατε όπως οφείλατε.

Μειώνετε κι άλλο τις συντάξεις. Καταργείτε κοινωνικά επιδόματα. Μειώνετε το αφορολόγητο. Επιβαρύνετε τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς. Εσείς που θεωρούσατε επάρατο το γνωστό mail Χαρδούβελη, ψηφίζετε μέτρα εννιάμιση φορές περισσότερα. Αυτό αποκαλύπτει την πολιτική σας αθέτηση και τα ψέματα που λέγατε τόσα χρόνια στον ελληνικό λαό για να καθίσετε στις κυβερνητικές καρέκλες.

Στο νομό μου, τον Έβρο, το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας αγγίζει το 7%. Η κρίση τούς γονάτισε. Έχασαν τις δουλειές τους, τις επιχειρήσεις τους και πίστεψαν στα λόγια τα δικά σας, τα μεγάλα. Τους απογοητεύσατε, όμως, και πλέον επιβιώνουν χάρη στα συσσίτια των Μητροπόλεων, των τοπικών Δήμων, των οργανώσεων, αλλά και των συμπολιτών μας.

Οδηγείτε σε αφανισμό τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς. Βιώνουμε τις αγωνίες τους στον Έβρο. Απόδειξη της ευαισθησίας σας είναι ότι ανεβάζετε τις ασφαλιστικές εισφορές τους και την ίδια στιγμή είστε ασυνεπείς στις οικονομικές σας υποχρεώσεις προς αυτούς. Είναι σίγουρο, λοιπόν, ότι σε λίγο καιρό κανένας δεν θα ασχολείται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία.

Εμπαίζετε με τον χειρότερο τρόπο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφάλειας, τους δύο από τους τρεις πυλώνες – ο άλλος είναι η Δικαιοσύνη- στους οποίους στηρίζεται το κράτος και η Δημοκρατία μας. Και δεν σκέφτεστε ότι τους χρειάζεστε με τον ρυθμό που υπογράφετε τα Μνημόνια, τόσο για να τηρηθεί η τάξη στο εσωτερικό της χώρας όσο και για την άμυνα και την ασφάλεια των συνόρων μας μετά τις κλιμακούμενες προκλήσεις των γειτόνων μας. Κι εσείς αντί να τους πείτε «ευχαριστώ», τους κόβετε τα ειδικά μισθολόγια, έστω κι αν με ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής προσπαθείτε να «χρυσώσετε το χάπι». Αφού ρίξατε τόση «χρυσόσκονη», παρακαλώ θερμά, καταθέστε μια τροπολογία -της μόδας είναι- και πιστεύω ότι θα λύσετε τα προβλήματά τους και μάλιστα οριστικά.

Εφόσον δεν το κάνετε, οφείλετε να πάρετε πίσω το νομοσχέδιο και να κάνετε συζήτηση από την αρχή. Μην παίζετε παιχνίδια, όπως αυτά με την προσωπική διαφορά, που οδηγούν στη μείωση των αποδοχών, κυρίως για τα μεσαία στελέχη και κάτω.

Επίσης, συνεχίζετε να έχετε ξεχασμένη στο συρτάρι σας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012, δηλαδή τη χορήγηση και του λοιπού 50% των παρακρατηθέντων αποδοχών.

Παράλληλα, όσον αφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας παρατηρείται το οξύμωρο φαινόμενο μεταξύ ομοιοβάθμων με τα ίδια έτη υπηρεσίας, αναντιστοιχία βαθμών και αμοιβών, αλλά διαφορετικής κατηγορίας, να καταβάλλονται μικρότερες αποδοχές, δημιουργώντας έριδες και ενδεχόμενο «εμφύλιο» με αυτόν τον τρόπο.

Γι’ αυτό σας προτείνω και πάλι να αποσύρετε τις διατάξεις που αφορούν τα θέματα αυτά, ώστε μέσα από σωστή διαβούλευση δύο μηνών να επανέλθετε με νέα νομοθετική ρύθμιση με πνεύμα δικαίου αλλά και ρεαλισμού.

Ξεκαθαρίστε το θέμα των επιδομάτων. Ικανοποιείστε τα αιτήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που κάτω από δύσκολες συνθήκες επιτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους.

Δείγμα της απίστευτης προχειρότητας του πολυνομοσχεδίου που φέρνετε είναι ότι στο άρθρο 127 προβλέπεται επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για εργασία χωρίς ωράριο. Δηλαδή, τι σημαίνει αυτό; Ότι οι στρατιωτικοί θα δουλεύουν χωρίς ωράριο;

Η Νέα Δημοκρατία, όταν γίνει κυβέρνηση, όπως δεσμεύτηκε ο Πρόεδρός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώπιον των εκπροσώπων όλων των στελεχών, θα επιστρέψει τα αναδρομικά που εκκρεμούν και θα φέρουμε προς ψήφιση νέο μισθολόγιο που θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς αποδοχές.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θέμα που αφορά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Οι συνάδελφοί μου Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Έβρου παρουσίαζαν μερικούς μήνες πριν ως επιτυχία το γεγονός ότι το λιμάνι φεύγει από το ΤΑΙΠΕΔ και εντάσσεται στο Υπερταμείο. Τελικά, αυτό δεν συμβαίνει σύμφωνα με το σημερινό πολυνομοσχέδιο.

Το περίεργο αλλά και το ύποπτο στην ιστορία είναι ότι σύμφωνα με το αγγλικό κείμενο του νομοσχεδίου, που έχει δει το φως της δημοσιότητας σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μαζί με τα υπόλοιπα εννέα λιμάνια παραμένουν στο ΤΑΙΠΕΔ και θα αξιοποιηθούν με συμβάσεις παραχώρησης.

Αντίθετα, στο ελληνικό κείμενο και συγκεκριμένα στο άρθρο 81 δεν υπάρχει τέτοια αναφορά για τα δέκα περιφερειακά λιμάνια, τα οποία παραμένουν στο ΤΑΙΠΕΔ και μάλιστα σήμερα φιγουράρουν στην ιστοσελίδα του προς πώληση. Καταθέτω στα Πρακτικά τα δύο κείμενα, το ελληνόγλωσσο και το ξενόγλωσσο.

Τελικά, τι θα κάνετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κύριοι Υπουργοί, με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και με τα λοιπά λιμάνια; Θα το πουλήσετε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ναι ή όχι; Ισχύουν αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός της χώρας όταν επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη τον Νοέμβριο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017 ότι το λιμάνι μπορεί να εξελιχθεί σε εμπορικό και διαμετακομιστικό κόμβο;

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης του Νομού της Θράκης αλλά και όλης της χώρας. Η ουσιαστική αξιοποίησή του συνδέεται άμεσα με την εύρυθμη λειτουργία των ακτοπλοϊκών γραμμών του βορειοανατολικού Αιγαίου που διεκδικούμε, του αεροδρομίου, της σιδηροδρομικής γραμμής, της Νέας Εγνατίας, των καθέτων οδικών αξόνων, αλλά και με τον εκσυγχρονισμό των σημείων εισόδων και εξόδων και αυτό είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς.

Ζητούμε τη σύζευξη των μεταφορών, για να μην χάνουμε κυκλοφοριακούς φόρτους, εξαιτίας της δυσλειτουργίας μας και προς όφελος της λεγόμενης «παρα-Εγνατίας».

Φέρνοντας το τέταρτο Μνημόνιο υποστηρίζετε ότι σώζετε τη χώρα. Η αλήθεια είναι ότι σώζετε τις καρέκλες σας.

Και επειδή έχετε προκαλέσει πόνο με τις πολιτικές σας, εύχομαι, όταν αποχωρήσετε από την εξουσία, να το κάνετε έχοντας προκαλέσει πόνο γέννας και όχι καταστροφής.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε».

 

Δείτε την ομιλία του κ.Δημοσχάκη στη Βουλή