Η συμμετοχή 300 Εβριτών στη Μάχη της Κρήτης πέρασε στη διεθνή βιβλιογραφία

Η συμμετοχή 300 Εβριτών στη Μάχη της Κρήτης πέρασε στη διεθνή βιβλιογραφία

Με την έρευνα που έγινε τα τελευταία χρόνια τόσο στον Νομό μας όσο και στο Ηράκλειο Κρήτης, αναδύθηκε το γεγονός της συμμετοχής των παιδιών του Έβρου, που ως νεοσύλλεκτοι στρατιώτες τον Απρίλιο του 1941 βρέθηκαν στην Κρήτη, στον τομέα Ηρακλείου και πήραν μέρος στην μεγάλης ιστορικής σημασίας  ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.

Οι Εβρίτες μαχητές μετρούν αρκετούς νεκρούς στις μάχες, τραυματίες και αιχμαλώτους.

Μέσω του βιβλίου με τίτλο ¨Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΤΗΣ¨ (ΕΚΔΟΣΗ ΕΚΙΜ – ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΣΕΙΡΑ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ), στο οποίο περιλαμβάνεται το αναλυτικό ημερολόγιο του αείμνηστου Χρήστου Ρουσσόπουλου, ενός εκ των μαχητών  με καταγωγή από το Ν. Χειμώνιο, αλλά και οι μαρτυρίες έντεκα ακόμα Εβριτών στρατιωτών, ξετυλίγονται γεγονότα άγνωστα μέχρι πρότινος, που έλαβαν χώρα τις δραματικές εκείνες μέρες στο τέλος του Μάη του ΄41. Καθώς, όντας ανεκπαίδευτοι και με υποτυπώδη οπλισμό, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πλέον ισχυρή πολεμική μηχανή του ναζιστικού καθεστώτος, το επίλεκτο σώμα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών, στην πρώτη αλλά και τελευταία αποστολή του, λόγω της πανωλεθρίας που υπέστη από τους αμυνόμενους.

Με την καθοριστική συμβολή του Κωστή Μαμαλάκη, ιστορικού ερευνητή,  ανθρώπου ¨κλειδί¨ όπως τον χαρακτηρίζει ο συγγραφέας, αυτούσιες σελίδες του ημερολογίου του Χρήστου Ρουσσόπουλου  μεταφρασμένες στα αγγλικά, περιελήφθησαν στον τόμο με τίτλο  “CRETE THE BATTLE FOR HERAKLION 1941” του Αγγλικού εκδοτικού οίκου Helion & Company, ο οποίος εξειδικεύεται σε πολεμικά γεγονότα.

Έτσι, για πρώτη φορά, περνά στη διεθνή βιβλιογραφία ως ιστορική καταγραφή, το γεγονός της συμμετοχής Εβριτών στρατιωτών σε μια από τις σημαντικότερες Μάχες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 300 ΕΒΡΙΤΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

[post_gallery]