ΕΒΖ: Απογοητευμένη η διοίκηση από τα στρέμματα τεύτλων που σπάρθηκαν

ΕΒΖ: Απογοητευμένη η διοίκηση από τα στρέμματα τεύτλων που σπάρθηκαν

Απογοητευμένη εμφανίζεται η νέα διοίκηση τγης Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, από το γεγονός ότι δεναυξήθηκαν τα στρέμματα των τεύτλων που σπάρθηκαν για την φετινή χρονιά, γεγονός που σημαίνει ότι και φέτος θα λειτουργήσουν μόνο τα εργοστάσια της εταιρείας σε Πλατύ Ημαθίας και την Ορεστιάδα.

Στα 64.000 ανέρχονται τα στρέμματα που τελικώς σπάρθηκαν με τεύτλα φέτος, σύμφωνα με τον νεο Πρόεδρο της ΕΒΖ Αντώνη Χατζηδιαμαντή, «Δυστυχώς, η ανταπόκριση των παραγωγών δεν ήταν η αναμενόμενη, παρά τις υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί» επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «το εργοστάσιο της εταιρείας στις Σέρρες δεν θα λειτουργήσει ούτε και φέτος, για τέταρτη συνεχιζόμενη χρονιά, με δεδομένο ότι δεν πιάστηκαν οι στόχοι που είχαν τεθεί, ώστε η εταιρεία, με τη λειτουργία της μονάδας, να μην παράγει ζημιές».

Πάντως, ο πρόεδρος της βιομηχανίας επανέλαβε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη βούληση για συνέχιση της λειτουργίας της βιομηχανίας, ενώ προανήγγειλε ότι ήδη διερευνώνται τρόποι στήριξης της τευτλοκαλλιέργειας και των παραγωγών που ασχολούνται με αυτήν, μέσω αξιοποίησης πόρων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει προγραμματιστεί υπηρεσιακή συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την προσεχή Τετάρτη, 24/5. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Εκτιμούμε ότι η ΕΒΖ είναι ο κρίσιμος κρίκος στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα, ειδικά για τις περιοχές της Θεσσαλίας και της Β. Ελλάδας».

Υπενθυμίζεται ότι για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, η ΕΒΖ παρείχε στους παραγωγούς συνεργάτες της, πέρα από τους σπόρους, όλα τα αναγκαία φυτοπροστατευτικά προϊόντα, καθώς και τα λιπάσματα, «για πρώτη φορά στην ιστορία της». Με τον τρόπο αυτό οι παραγωγοί ξεκίνησαν τη νέα καλλιεργητική περίοδο χωρίς να χρειαστούν να εκταμιεύσουν δικά τους χρήματα για τις βασικές λειτουργίες της καλλιέργειας τους. Στο μεταξύ, όπως υπογραμμίζεται, η φετινή καμπάνια αναμένεται να ξεκινήσει στις 20/8.

Να επαναδιατυπώσει ο πρωθυπουργός τη βούληση για συνέχιση της λειτουργίας της ΕΒΖ ζητούν οι εργαζόμενοι

Την πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για τη συνέχιση της λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ, ζητούν να επαναδιατυπώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ, σημειώνοντας ότι οι πρακτικές που ακολουθούνται και οι αποφάσεις που λαμβάνονται, παρά τις εξαγγελίες και θέσεις υπουργών, κινούνται στην κατεύθυνση παύσης της εταιρείας και εξυπηρέτησης συμφερόντων τρίτων.

Ύστερα από την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΒΖ, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, να παραμείνει κλειστό το εργοστάσιο της ΕΒΖ στις Σέρρες, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, οι εργαζόμενοι της εταιρείας ζητούν από τον Έλληνα πρωθυπουργό να επέμβει ο ίδιος στα ζητήματα που άπτονται της βορειοελλαδικής βιομηχανίας, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους, Χριστόδουλος Βαρκάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, κατά την τελευταία του επίσκεψη στο εργοστάσιο της εταιρείας στις Σέρρες, «υποσχέθηκε την ενδυνάμωση της τευτλοκαλιέργειας, τη στήριξη της βιομηχανίας και την λειτουργία των εργοστασίων, με συνέπεια τη συνέχιση της παραγωγής ζάχαρης στη χώρα μας».

Αναφέρονται δε και στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά στο εργοστάσιο της εταιρείας στις Σέρρες, αναφέροντας ότι γνωστοποίησε εκ νέου την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να τεθεί και πάλι σε λειτουργία το εργοστάσιο της εταιρείας στην περιοχή, αναγνωρίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει οφέλη και για την τοπική κοινωνία.

Μέχρι τέλη Ιουνίου οι δεσμευτικές προσαφορές για τα εργοστάσια της Σερβίας

Έντονο παραμένει το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών για τα δύο εργσοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ)στη Σερβία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, Αντώνης Χατζηδιαμαντής.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χατζηδιαμαντής αποκαλύπτει ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές για τις μονάδες γαι τις οποίες έχει εκδηλωθεί αρχικό ενδιαφέρον από εννέα σχήματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, η διαδικασία που αφορά αφορά στην πώληση του συνόλου των 776.564 μετοχών της εταιρείας AD Fabrica Secera Sajkaska Zabali και του συνόλου των 550.729 μετοχών της εταιρείας Crevnka Fabrica Secera AD Crevnka που κατέχει η ΕΒΖ (ποσοστά 92,6% και 87,5% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου των δύο εταιρειών αντίστοιχα)εξελίσσεται ομαλά. Σημειωτέον ότι στις 13 Ιουνίου 2017 αναμένεται η τακτική γενική συνέλευση των δύο σερβικών εταιρειών, θυγατρικών του Ομίλου ΕΒΖ.

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)