Giorgos Antoniadis

Τί βρήκε στα πομακοχώρια ο… Γιαπωνέζος;

Τί γυρεύει στα πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης ο…Γιαπωνέζος και συγκεκριμένα η  κορυφαία JT International, μέλος του Ιαπωνικού Ομίλου Εταιρειών Japan Tobaccο, 3ης μεγαλύτερης εταιρείας προϊόντων καπνού στον κόσμο;

Η απάντηση είναι ότι υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς η συνεργασία για την εκπόνηση ερευνητικού έργου και σχετικής μελέτης, για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων του Δήμου Μύκης της ορεινής Ξάνθης, μεταξύ του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου  Θράκης, του ομώνυμου Δήμου και της JTI. Η JTI που χρηματοδοτεί  τη μελέτη ενός έργου ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή.

Στόχος του Δήμου είναι, με την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης, να ενταχθεί το έργο αυτό σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα και πολύ σύντομα να υλοποιηθεί, όπως τονίζει ο δήμαρχος Τζεμίλ Καπζά. Υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές για τέτοιου τύπου παρεμβάσεις που δίνουν λύση σε πραγματικά προβλήματα, από τη στιγμή που υπάρχει πρόθεση για ουσιαστική συνεργασία . Tο ερευνητικό έργο και η σχετική μελέτη προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2017.

Η Japan Tobacco International (JTI)

H  JT International είναι μέλος του Ιαπωνικού Ομίλου Εταιρειών Japan Tobaccο, 3ης μεγαλύτερης εταιρείας προϊόντων καπνού στον κόσμο. Στην Ελλάδα, τα προϊόντα μας πωλούνται από τη δεκαετία του ‘80 και σήμερα κατέχουμε τη 2η θέση στην καπνική αγορά.
Η JTI έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Κοινωνικών Επενδύσεων, με στόχο τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.
– Αφενός, υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες που συντελούν στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, και από την πλευρά του τουρισμού
– Αφετέρου, επενδύουμε στη στήριξη του αγροτικού τομέα και της τοπικής οικονομίας. Η JTI διατηρεί μια ισχυρή σχέση με τον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα: αγοράζουμε συστηματικά υψηλής ποιότητας ελληνικά καπνά για τα προϊόντα μας εδώ και περισσότερο από 40 χρόνια.

15000 οικογένειες ασχολούνται με τον καπνό
Σήμερα, αγοράζει περίπου το 25% από τους 30.000 τόνους καπνού που παράγονται ετησίως στην Ελλάδα και περίπου το 50% των μεγαλόφυλλων καπνών, τύπου Βιρτζίνια.
Είναι γνωστό το πόσο σημαντική είναι η καλλιέργεια του καπνού για την εθνική οικονομία, τόσο από πλευράς οικονομικής συνεισφοράς στο κράτος όσο και ως πηγή εισοδήματος για περισσότερες από 15.000 οικογένειες.

Πολλοί τομείς της αγοράς αντιμετωπίζουν σήμερα δύσκολες προκλήσεις και ο καπνός σίγουρα δεν αποτελεί εξαίρεση: το λαθρεμπόριο ξεπέρασε το 20% και η φορολογία στα τσιγάρα και το λεπτοκομμένο καπνό άγγιξε το 90% από τον Ιανουάριο.
Βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της βιωσιμότητας αυτού του σημαντικού κλάδου, είναι η διασφάλιση, αφενός, ενός ρυθμιστικού πλαισίου το οποίο διαπνέεται από αντικειμενικότητα και βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία και, αφετέρου, ενός σταθερού φορολογικού συστήματος.
Για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και της τοπικής κοινωνίας.

Η συνεργασία μεταξύ της JTI και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς μπορεί να επιτευχθεί το κοινό όφελος καθώς μαζί δημιουργούμε:
– Επέκταση των δράσεων και της φήμης του Πανεπιστημίου,
– Καλύτερες σοδειές για τη βιομηχανία και
– Σημαντική υποστήριξη της τοπικής οικονομίας του Δήμου Μύκης.

Προγραμματική σύμβαση

Το Δεκέμβριο του 2016 υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, της JTI Hellas και του Δήμου Μύκης, με την οποία η JTI Hellas ανέλαβε να υποστηρίξει οικονομικά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης προκειμένου να εκπονήσει ερευνητικό έργο με τίτλο «Σχέδιο Αξιοποίησης των Υδατικών Πόρων στο Δήμο Μύκης».
Το έργο συνίσταται στην εκπόνηση μελέτης με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης των υδατικών πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και την αύξηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής της περιοχής.
Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης στα τέλη του 2017, ο Δήμος Μύκης θα υποβάλλει αίτημα για χρηματοδότηση μέσω των Περιφερειακών ή Τομεακών Προγραμμάτων, ΣΕΣΣ 2014-2020 της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ή αρμόδιου Υπουργείου.

Ποιος είναι ο Δήμος Μύκης
Ο Δήμος Μύκης είναι ένας αγροτικός Δήμος που βασίζει την τοπική του οικονομία στην γεωργία και την κτηνοτροφία και βρίσκεται σε μια ορεινή και αγροτικά μειονεκτική περιοχή της Θράκης.
Για την επίτευξη της τοπικής ανάπτυξης η οποία αποτελεί βασικό στόχο του πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου κρίνεται απαραίτητη η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι η εξασφάλιση των αναγκαίων ποσοτήτων νερού για την κάλυψη των αναγκών σε άρδευση μέσω της ολοκληρωμένης διαχείρισης και αξιοποίησης του υδατικού δυναμικού της περιοχής.

 Πηγή: ΕΡΤ Κομοτηνής