Διδυμότειχο: Λαμπρός εορστασμός της απελευθέρωσης του

Διδυμότειχο: Λαμπρός εορστασμός της απελευθέρωσης του

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κάθε επισημότητα, γιορτάστηκε χθες Κυριακή 28 Μαΐου η 97η επέτειος της απελευθέρωσης του Διδυμοτείχου και της ενσωμάτωσης του Βορείου Έβρου στον εθνικό κορμό της Μητέρας Πατρίδας.

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου έγινε η Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, ο οποίος στη συνέχεια προέστη της Δοξολογίας και της Επιμνημοσύνου δεήσεως. Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο θεολόγος –  Καθηγητής  Βασ. Περιστεράκης.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν οι Βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Ρίζος και της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Δημήτρης Μπονώρας, ο Υποδιοικητής της XVI Ταξίαρχος Στ. Σταυρόπουλος, ο Διοικητής της 30ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Νικ. Αγγελής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Πασχ. Συριτούδης και άλλοι επίσημοι.

Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα «Ελευθέρια» του Διδυμοτείχου το απόγευμα του Σαββάτου εγκαινιάστηκε Έκθεση Φωτογραφίας, με θέμα «Η μνήμη της Αρχιτεκτονικής». Η παρουσίαση της Έκθεσης έγινε σε συνεργασία του Προξενείου της Ελλάδος στην Αδριανούπολη με την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου.

Η Έκθεση  παρουσιάζει κομψοτεχνήματα της  αρχιτεκτονικής,  κυρίως  εκπαιδευτήρια, δημόσια κτήρια και εκκλησίες, έργα  που  ανοικοδομήθηκαν στα  τέλη  του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα, μερικά εκ των οποίων ακόμα αντέχουν στο χρόνο.

Στο μήνυμα της η Πρόξενος της Ελλάδος στην Αδριανούπολη κ. Παρασκευή  Χαριτίδου  ανέφερε  χαρακτηριστικά  πως  “ο ρόλος του κάθε Προξενείου και του κάθε ανθρώπου  είναι να  κτίζει γέφυρες. Πόσο  μάλλον  οφείλει  τούτο  να  πράττει,  όταν συναντά  αγωνιστές  της  ζωής  που  αντέχουν  να στηρίζουν  μια  γέφυρα  ειδικά  όταν αυτή είναι  Μακρά  …και ιστορική”. Ο Σεβασμιώτατος στο χαιρετισμό του τόνισε πως “η τέχνη είναι αυτή που ενώνει τους λαούς”.

Την εκδήλωση πλαισίωσε η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως και το συντονισμό της παρουσίασης είχε η Δημοσιογράφος Μαρία Μανάκα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Δημ. Μπονώρας, ο Υποδιοικητής Ταξίαρχος Σταύρος Σταυρόπουλος, οι Διοικητές της 50ης και 30ης Ταξιαρχίας Ιω. Τσιόπλος και Νικ. Αγγελής αντιστοίχως, ο Αντιπεριφερειάρχης Χρ. Τερτσούδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι και άλλοι επίσημοι.

[post_gallery]