Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ!!! Μελία Φερών Το πανέμορφο χωριό με τους ανεμόμυλους(video+φωτό)

Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ!!! Μελία Φερών Το πανέμορφο χωριό με τους ανεμόμυλους(video+φωτό)

Ένα μικρό αλλά πανέμορφο χωριό, με σήμα κατατεθέν τους ανεμόμυλους του, επιλέξαμε για το ξεκίνημα της ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ που εγκαινιάζουμε στο evros-news.gr, με τίτλο Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ. Στόχος μας; Να παρουσιάσουμε σιγά σιγά όλα τα χωριά του νομού Έβρου, που αρκετοί από μας δεν τα έχουμε επισκεφθεί ποτέ, ούτε γνωρίζουμε την ύπαρξη τους.

Ίσως αυτή η… γνωριμία να είναι μια αφορμή για κοντινές… ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ όλων μας και να τα επισκεφθούμε. Η ενότητα θα μπορούσε να έχει τίτλο και ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ.

Αρχίζουμε λοιπόν με την Μελία, ένα χωριουδάκι που έχει λιγότερους από 100 κατοίκους και βρίσκεται 7 χιλιόμετρα από τις Φέρες. Η Μελία λοιπόν που ανήκει πλέον στον δήμο Αλεξανδρούπολης και παλαιότερα στο δήμο Φερών, βρίσκεται 5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πυλαίας και 7 χλμ. βόρεια των Φερών.

Το χωριό κατοικούνταν από Βούλγαρους, αλλά το 1923 – 1924 εγκαταστάθηκαν Έλληνες πρόσφυγες από τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη, που ήρθαν κατατρεγμένοι μετά την Μικρασιατική τραγωδία και ρίζωσαν εκεί. Όπως και στα άλλα διπλανά χωριά άλλωστε. Το 1949 ήρθαν και προστέθηκαν στους κατοίκους και Σαρακατσάνοι. Έχει υψόμετρο 162 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στη Μελία θα βρείτε εδώ.

Σήμα κατατεθέν του οι ανεμόμυλοι

Στο χωριό μπορεί να μένουν πολύ λίγοι κάτοικοι, αλλά είναι πολύ όμορφο και εκείνο που μπορεί να δει κανείς είναι το σήμα κατατεθέν του. Οι ανεμόμυλοι, οι οποίοι ανήκουν στη προβιομηχανική εποχή και λειτούργησαν ως την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1925.

Από τους έξι συνολικά ανεμόμυλους, οι τέσσερις έχουν αναστηλωθεί. Με τη φροντίδα του Δήμου Φερών εντάχθηκαν στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα INTERREG και το 1998 – 2000 αποπερατώθηκε η επισκευή τους. Στο σημείο επίσης φτιάχτηκε χώρος αναψυχής για τους εκδρομείς, με βρύσες, παγκάκια και χώρο για ψήσιμο.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν μείνει εγκαταλελειμμένοι με αποτέλεσμα η φθορά του χρόνου να έχει προκαλέσει αναπόφευκτα ζημιές σ’ αυτά τα μνημεία. Οι στέγες τους κατεστραμμένες, όπως και το πιο βασικό στοιχείο, οι ξύλινοι έλικες σπασμένοι. Για τα πανιά ούτε λόγος. Ανακατασκευάστηκαν Έγιναν για να σαπίσουν και να πέσουν κάποια στιγμή αν ακι δαπανήθηκε ένα αξιόλογο ποσό για την συντήρηση κι ανάδειξή τους.

Οι ανενόμυλοι της Μελίας είναι το σήμα κατατεθέν της και πόλος έλξης φωτογράφων. Είναι ένα απίστευτο τοπίο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους ανεμόμυλους που βρίσκονται σε διάφορα νησιά της Ελλάδας. Είξναι ένας πανέμορφος προορισμός για ημερήσια απόδραση είτε από την Αλεξανδρούπολη, είτε από το Σουφλί, είτε από όλο τον Έβρο αλλά και την Θράκη γενικότερα.

Υπάρχουν πάντως και κάποιοι νέοι άνθρωποι που επιμένουν και δείχνουν την αγάπη για την πατρίδα τους. Το έκαναν μέσα από ένα μουσικό βίντεο, ο Μιχάλης Ηλιάσκος και ο Βαγγέλης Δροσάκης, δυο καλλιτέχνες από την περιοχή μας.

 Τραγουδούν τη «Μικρή Πατρίδα» και μας ξεναγούν στη Μελία και μας ξεναγούν στο χωριό.

Το βίντεο αυτό γυρίστηκε ένα όμορφο απόγευμα από τον σκηνοθέτη τον Δημήτρη Τεκτονίδη μπροστά στους ανεμόμυλους και είναι μια πρωτοβουλία των νεαρών καλλιτεχνών, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει τη σειρά Natural Videos, που αναδεικνύει μέσα από βίντεο τις γωνιές της Έβρου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην σελίδα που έχει δημιουργηθεί στο facebook για το χωριό και την βρίσκετε στο: https://www.facebook.com/MPALOUKIOTISSA ή Μελία Έβρου (Μπαλούκιο)

 

[post_gallery]