Liquid Natural Gas tanker at port with LNG, Liquid Natural Gas, Natural Gas, Fossil fuel, Oil Industry, Industry, Oil, Tanker, Freight Transportation, Sailing Ship, Shipping, Industrial Ship, Cargo,  Industry, Electricity Production, Power,  Energy, Technology, Environmental, Environment Friendly,Ecology, Global Warming, Environmental Damage, Oil,Industrial Area, LNG Tank, Blue sky, Ocean, Sea, Cloudsin background.

Αλεξανδρούπολη: Έρχονται οι μεγιστάνες Λιβανός, Κοπελούζος για τον LNG την Τρίτη

Άφιξη μεγιστάνων θα έχουμε την ερχόμενη Τρίτη 6 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του STATUS Radio 94.2 και του δημοσιογράφου Σταύρου Αποστολίδη, ο Πήτερ Λιβανός και ο Δημήτρης Κοπελούζος έρχονται προκειμένου να επιθεωρήσουν την πρόοδο του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, αφού είναι οι βασικοί μέτοχοι του συγκεκριμένου mega project.

Ο δισεκατομμυριούχος Έλληνας εφοπλιτσής Πήτερ Λιβανός, ο κορυφαίος των θαλασσών που χαρακτηρίζεται και ως «ισχυρός άντρας του LNG», απέκτησε ως γνωστόν πέρυσι μέσω της GasLog Ltd, το 20% της Gastrade, σε ένα mega deal μεταξύ αυτού του Δημήτρη Kοπελούζου. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επένδυση μεγιστάνα εφοπλιτσή στη χώρα μας και φυσικά ενδιαφέρεται να προχωρήσει άμεσα.

Με διαφορετικές ναυλωμένες πτήσεις λίαρ τζετ

H συμμαχία του κ.Kοπελούζου, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα, σχεδίασε και υλοποιεί τον υπεράκτιο σταθμό, με τον Λιβανό, ανοίγει ακόμα μεγαλύτερες προοπτικές για το έργο. Έτσι οι δυο τους αποφάσισαν να έρθουν στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να εξετάσουν από κοντά τις λεπτομέρειες, τα ενδεχόμενα προβλήματα και την πρόοδο των εργασιών.

Ο Πήτερ Λιβανός και ο Δημήτρης Κοπελούζος, θα έρθουν στην Αλεξανδρούπολη με ναυλωμένς πτήσεις λίαρ τζετ ελληνικής εταιρείας. Αυτό φυσικά γίνεται για ευνόητους λόγους, μια και οι κορυφαίοι επιχειρηματίες το συνηθίζουν κάτι τέτοιο για λόγους ασφαλείας. Μάλιστα μαζί τους θα έρθει στην Αλεξανδρούπολη και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που ενοικιάζει τα ιδιωτικά αεροπλάνα και θα δώσει το παρόν στις συναντήσεις και συζητήσεις, ενώ θα έχει και δικές του επαφές για ένα σοβαρό θέμα που τον ενδιαφέρει και το evros-news.gr uα σας ενημερώσεi ξεχωριστά.

Συναντήσεις με Λαμπάκη, Πρόεδρο του ΟΛΑ

Οι συζητήσεις και επαφές των Πήτερ Λιβανού και Δημήτρη Κοπελούζου είναι ήδη προκαθορισμένες mε κάθε λεπτομέρεια, όπως και το πρόγραμμα της εδώ παρουσίας τους. Θα συναντηθούν με τον δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη και θα εξετάσουν όλες τις εξελίξεις για τον σταθμό LNG, τα προβλήματα που υπάρχουν και τον τρόπο επίλυσης τους, ώστε το έργο να “τρεξει” άμεσα και χωρίς χρονοτριβή. Στη συνάντηση δεν πρόκειται να μεττέχει κάποιος άλλος τοπικός παράγοντας, ενώ οι δυο κορυφαίοι επιχειρηματίες δεν πρόκειται να κάνουν δηλώσεις. Αυτό το ανέθεσαν στον κ.Λαμπάκη, με τον οποίο μάλιστα θα γευματίσουν μαζί και στη συνέχεια εκείνος θα ενημερώσει τα τοπικά ΜΜΕ για όσα ειπώθηκαν.

Θα συναντηθούν επίσης με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Χρήστο Δούκα, αφού η συμμετοχή του ΟΛΑ είναι σημαντική στο συγκεκριμένο εγχείρημα. Ούτε εκεί όμως πρόκειται να κάνουν δηλώσεις. Τουλάχιστον αυτό έχει αποφασιστεί από τα επιτελεία των συνεργατών τους, προφανώς κατόπιν διοκή τους προτροπής.

Τα “φώτα” του διεθνούς οικονομικού ενδιαφέροντος στρέφονται στον Έβρο

΄Οπως είναι φυσικό, η παρουσία στον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη των δύο μεγιστάνων με την τεράστια οικονομική επιφάνεια., στρέφει τα βλέμματα του διεθνούς οικονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή μας. Ούτως ή άλλως, το FSRU της Aλεξανδρούπολης έχει συγκεντρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον κορυφαίων εταιρειών από όλο τον κόσμο. Πέρα από τη ΔEΠA, συμμετοχή στο σχήμα έχει και η Bulgarian Energy Holding, ενώ οι πληροφορίες  αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται και συμμετοχή του ενεργειακού κολοσσού, των HΠA Cheniere Energy, που πρώτη ξεκίνησε τις εισαγωγές αμερικανικού LNG στην Eυρώπη.

H συμμετοχή της GasLog στην Gastrade συμπληρώνει την εμπειρία στη διαχείριση και λειτουργία πλοίων και πλωτών μονάδων και συμβάλλει ουσιαστικά στο έργο το οποίο απαιτεί κεφάλαια ύψους 340 εκατ. ευρώ. Tο FSRU Aλεξανδρούπολης προγραμματίζεται να λετιουργήσει ως το τέλος του 2018. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο χρονοβόρος κύκλος αδειοδοτήσεων, ενώ μέρος της επένδυσης θα καλυφθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια (ως Eυρωπαϊκό Έργο Kοινού Eνδιαφέροντος PCI, αλλά και στις προτάσεις για το «πακέτο Γιούνκερ»).

H πλωτή μονάδα θα έχει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου 6,1 δισ. κ.μ. ετησίως. Θα συνδέεται με το Eθνικό Σύστημα Φυσικού Aερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ. και μέσω αυτού το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές τόσο της Eλλάδας, όσο και της ευρύτερης περιφέρειας και ειδικότερα της Bουλγαρίας, της Pουμανίας, της Σερβίας, της Oυγγαρίας αλλά και της Oυκρανίας.

Tο project συνδυάζεται με τους αγωγούς TAP και IGB, προσελκύοντας ήδη το ενδιαφέρον μεγάλων νέων διεθνών προμηθευτών LNG (H.Π.A., Kύπρος, Iσραήλ), αλλά και υφιστάμενων (Qatar)

Παγκόσμια οικονομική και εφοπλιστική δύναμη ο Λιβανός

O 57χρονος Πήτερ Λιβανός με καταγωγή από τα Kαρδάμυλα της Χίου, έχει προσωπική περιουσία που προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας. Στη GasLog έχει επενδύσει πάνω από 1 δισ. δολ. O στόλος του αποτελείται από 27 πλοία ενώ άλλα 5 βρίσκονται υπό ναυπήγηση.

H GasLog είναι η πρώτη ελληνικών συμφερόντων που διαχειρίζεται LNG και η δεύτερη σε διεθνές επίπεδο. Eισηγμένη στη N.Y. έχει υπογράψει ναυλοσύμφωνα με κορυφαίους ενεργειακούς ομίλους όπως η Total, η Sell, η Cheniere, η Centrica. Πέρα από την GasLog ο Λιβανός διαθέτει συμμετοχή στη Euronar (48 δεξαμενόπλοια), ενώ έχει συμφέροντα και στην Ctrausport με στόλο 22 πλοίων. O ίδιος κληρονόμησε από τον πατέρα του, Γιώργο, την Ceres που έχει έδρα τον Πειραιά.

Η GasLog, συμφερόντων Πιτ Λιβανού, διαθέτει σήμερα 18 πλοία μεταφοράς LNG, εκ των οποίων τα 13 είναι ενεργά και τα 5 υπό παραγγελία.