Λιμάνι για να επισκιάσουν την Αλεξανδρούπολη στήνουν οι Τούρκοι στον Αίνο

Λιμάνι για να επισκιάσουν την Αλεξανδρούπολη στήνουν οι Τούρκοι στον Αίνο

Την πόλη Αίνος η οποία βρίσκεται στην Ανατολική Θράκη και ακριβώς στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας, έχουν επιλέξει οι Τούρκοι για την δημιουργία ενός καινούργιου, μεγάλου λιμανιού στην ευρωπαϊκή τους πλευρά, με στόχο να… επισκιάσουν αυτό της Αλεξανδρούπολης.

Όπως γράφει στο προσωπικό του ιστολόγιο ο δημοσιογράφος Νίκος Χειλαδάκης που γνωρίζει πολύ καλά τα τουρκικά θέματα, την πόλη Αίνος, ακριβώς στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας, μια παλιά βυζαντινή μητρόπολη με πολλές βυζαντινές μεγαλοπρεπείς εκκλησίες, επέλεξαν οι Τούρκοι για να στήσουν ένα καινούργιο μεγάλο λιμάνι πολλών προδιαγραφών με αραβικά κεφάλαια.

Η περιοχή αυτή του κόλπου του Σάρου, είναι μια άκρως ευαίσθητη περιοχή καθώς οι Τούρκοι συχνά παρενοχλούν τα ελληνικά αλιευτικά πλοία με αποκορύφωμα τις προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στην ελληνική βραχονησίδα Ζουράφα, καλύτερα Λαδοξέρα, όνομα που παραπέμπει σε πετρελαϊκά κοιτάσματα στην περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό, στις 10 Μαΐου επιστέφτηκε την Αδριανούπολη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlüt Çavuşoğlu, με τον πρόεδρο Αραβικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Banadar Bin Fahad Al Fuhaid, και εκεί συναντήθηκαν με τον νομάρχη Αδριανούπολης, (όπου υπάγεται ο Αίνος), Günay Özdemir, τον δήμαρχο, Recep Gürkan, και τον πρόεδρο του τοπικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Recep Zıpkınkurt, όπου συζήτησαν το σχέδιο για την δημιουργία μεγάλου λιμένος στην περιοχή του Αίνου.

Το λιμάνι αυτό, όπως υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, θα δημιουργήσει αφ’ ενός τουριστική κίνηση σε μια απομονωμένη μέχρι σήμερα περιοχή και αφ’ ετέρου θα ωφελήσει τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας. Μάλιστα, όπως τόνισε, θα ανταγωνίζεται την γειτονική ελληνική Αλεξανδρούπολη, (Dedeağaç για τους Τούρκους).

Και όλα αυτά στην μύτη του ελληνικού Έβρου, μια ανάσα από την Αλεξανδρούπολη, της οποίας τις προοπτικές ανάπτυξης και την κινητικότητα που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, προφανώς βλέπουν οι Τούρκοι.