Γιάννης Στάνγκογλου: Κάναμε 28 ώρες με το τρένο να φτάσουμε στον Έβρο

Γιάννης Στάνγκογλου: Κάναμε 28 ώρες με το τρένο να φτάσουμε στον Έβρο

Ο συμπατριώτης μας Γιάννης Στάνγκογλου είναι από τους κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς, με τις διακρίσεις να έρχονται η μια μετά την άλλη. Παραμένει όμως προσγειωμένος, απλός και δεν ξεχνάει ποτέ τον τόπο καταγωγής του. Το χωριό Θούριο Ορεστιάδας, όπου και μένουν οι γονείς του. Σε κάθε συνέντευξη του σχεδόν, κάνει αναφορά σε αυτό και όταν βρίσκει ευκαιρία και το επιτρέπουν οι αυξημένες καλλιτεχνικές του υποχρεώσεις, το επισκέπτεται.

Ο Γιάννης Στάνγκογλου χορεύει ζεϊμπέκικο σε μια από τις επισκέψεις του στο Θούριο, παρέα με φίλους του

Σε μια από τις συνεντεύξεις του, θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια και τις επισκέψεις στο Θούριο, όταν οι συγκοινωνίες δεν ήταν τόσο εύκολες και με το τρένο ήθελες περισσότερο από μία ημέρα να φτάσεις από Αθήνα όπου έμενε οικογενειακώς, στο χωριό. «Το τρένο έκανε 27-28 ώρες. Περνάγαµε ωραία όµως. Σκαρφαλώναµε µε την αδελφή µου στο τρίτο κρεβάτι πάνω, χωρίς εισιτήριο. Κοιµόµασταν κάνα δίωρο, µας έβρισκε ο ελεγκτής και πήγαινε λέγοντας. Είχε πλάκα.

Το Θούριο είναι το προτελευταίο χωριό πριν από την Ορεστιάδα. Τρία χιλιόµετρα από τα σύνορα. Πήγαινα για ψάρεµα µε το ποδήλατο, µε ένα σκέτο καλάµι από καλαµιά µε δεµένη πετονιά και ψαρεύαµε στον Έβρο. Τώρα για µένα είναι το µέρος όπου είναι οι γονείς µου, η γιαγιά µου, οι αναµνήσεις. Μια επιστροφή στις ρίζες, ένα είδος διαλογισµού.

Πηγαίνω πάρα πολύ συχνά στο Θούριο, απ’ όπου προέρχομαι. Όποτε βρίσκω ευκαιρία ανεβαίνω, γιατί έχω εκεί τη γιαγιά μου αλλά και τους γονείς μου, οι οποίοι  εδώ και επτά χρόνια μετακόμισαν πάνω. Οι ρίζες μου είναι εκεί. Αλλά εκτός από την οικογένειά μου έχω και πολλούς φίλους».

Πώς ήταν όμως ως πιτσιρικάς ο Γιάννης Στάνγκογλου; Βρισκόταν πάντα κοντά στη φύση και βοηθούσε πολύ στο σπίτι. Μάλιστα, ως άλλος αγρότης, είχε φυτέψει δέντρα στην αυλή του πατρικού σπιτιού στο Θούριο, τα οποία σήμερα έχουν θεριέψει και δίνουν στην οικογένειά του γευστικούς καρπούς. «Από μικρός ήθελα να γίνω γεωπόνος, οπότε έπαιρνα καρπούς από διάφορα φρούτα και μόλις μεγάλωναν, τα μεταφύτευα σε γλάστρες και τα πήγαινα στον Έβρο, όπου υπήρχε το κατάλληλο έδαφος για να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν».

Θα ήθελες να έχεις ένα κτήµα;

«Θα ήθελα να ξέρω πώς να έχω ένα κτήµα. Να πάω στους δικούς µου για τρεις µήνες και να κάτσω να µάθω πώς γίνεται αυτό το πράγµα. Θεωρώ τεράστια βλακεία ότι δεν µαθαίνουµε στο σχολείο κάποιες αγροτικές εργασίες ή πρώτες βοήθειες να σώσουµε έναν συνάνθρωπο. Και µαθαίνουµε κάτι παπαριές, κάτι µαθήµατα αούα. Οι άνθρωποι πάνω στον Έβρο είναι πολύ ξεχασµένοι».

Όταν υπηρετούσε την θητεία του στον Έβρο πήρε 8 κιλά

Ο Στάνγκογλου είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς σε εμφάνιση ηθοποιούς. Με σωματοδομή αθλητή. Μοναδική φορά που είδε τον εαυτό του βαρύ ήταν την περίοδο της στρατιωτικής θητείας του στον Εβρο.

Υπεύθυνη για τα επιπρόσθετα οκτώ κιλά ήταν κυρίως η γιαγιά του! Που φρόντιζε να τον ταΐζει στο στόμα κάθε φορά που έβγαινε από το στρατόπεδο και πήγαινε στο χωριό να την επισκεφθεί. Ακόμη και σήμερα δέχεται δέματα από φίλους κτηνοτρόφους που μένουν στην περιοχή: «μοσχάρια, γουρούνια, δεν μπορώ να φάω κρέας εδώ στην Αθήνα, μου μυρίζει».

Ο συντοπίτης μας ηθοποιός που είναι πολύ αγαπητός στο χωριό του, τον Έβρο αλλά και όλη την Ελλάδα, είναι παντρεμένος με τη σκηνοθέτιδα Αλίκη Δανέζη – Knutsen με την οποία είναι μαζί πολλά χρόνια και έχουν μια κόρη, τη Φαίδρα που γεννήθηκε το 2009.