Τον Αύγουστο οι συντάξεις στους αγρότες που γεννήθηκαν το 1950

Τον Αύγουστο οι συντάξεις στους αγρότες που γεννήθηκαν το 1950

Μέσα στον Αύγουστο και όχι τον Ιούλιο όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί,  αναμένεται να πληρωθούν οι αγρότες που έχουν ήδη καταθέσει τα χαρτιά τους για σύνταξη και έχουν γεννηθεί το 1950.

Πρόκειται για παραγωγούς- ασφαλισμένους του ΟΓΑ, οι οποίοι φέτος θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω γήρατος και οι οποίοι κανονικά θα έπρεπε να ξεκινήσουν να εισπράττουν τις συντάξεις τους από την 1η Ιουλίου. Ωστόσο οι «επιπλοκές» που προέκυψαν από την ενσωμάτωση του Οργανισμού στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (μεταφορά των συνταξιοδοτικών αρμοδιοτήτων στο νεοσύστατο οργανισμό) είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η διαδικασία.

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που πολλοί ασφαλισμένοι της παραπάνω κατηγορίας κλήθηκαν να πληρώσουν και… ασφαλιστικές εισφορές για τους μήνες που έχουν μεσολαβήσει ως σήμερα. Τα συγκεκριμένα ποσά πάντως, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, εφόσον έχουν ήδη πληρωθεί, πρόκειται να επιστραφούν στους ασφαλισμένους

Στο μεταξύ, την Τρίτη 20 Ιουνίου κυβερνητικοί βουλευτές και βουλευτές της αντιπολίτευσης διασταύρωσαν και πάλι τα ξίφη τους στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων με αφορμή τη συζήτηση για τον ΕΦΚΑ και τα προβλήματα που έχουν προκύψει, κατά την εφαρμογή του νέου συστήματος, με τον υφυπουργό Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος να δίνει το στίγμα ότι αποκαθίσταται ο ρυθμός απονομής συντάξεων, αναζητείται λύση για τις ανείσπρακτες ασφαλιστικές εισφορές, και την αξιοποίηση των ακινήτων του οργανισμού.

Κατά την ενημέρωση από το διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Θανάση Μπακαλέξη τονίστηκε πως οι ασφαλισμένοι της χώρας σήμερα είναι περίπου 3,5 εκατομμύρια άτομα και οι συνταξιούχοι 2.810.000, ενώ εξ αυτών οι 450 χιλιάδες περίπου παίρνουν σύνταξη από το Δημόσιο.

Η περιουσία του νέου υπεροργανισμού ΕΦΚΑ,  στον οποίο εντάχθηκαν τα ταμεία της χώρας περιλαμβάνει: ακίνητα, καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα στην Τράπεζα της Ελλάδας, προθεσμιακές καταθέσεις, τίτλους του ελληνικού Δημοσίου, μετοχές τραπεζών, μερίδια σε ανώνυμες εταιρίες, μερίδια σε αμοιβαία κεφάλαια, συνολικής αξίας περίπου 8,02 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό του υπολογίζεται σε περίπου 8.300 άτομα.

Κατά τον διοικητή του ΕΦΚΑ  ο οργανισμός είναι σε μεταβατικό στάδιο και μέχρι στιγμής τα έσοδα του νέου φορέα είναι προϋπολογισμένα σε 40 δις ευρώ, εκ των οποίων το πρώτο τετράμηνο έχουν εισπραχθεί περίπου 12,937 δις ευρώ, δηλαδή ποσοστό 32%. Παρότι δεν υπάρχουν στοιχεία αμιγώς για ασφαλιστικές εισφορές από ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, σε αυτήν τη φάση, όπως επισημάνθηκε, τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές, μη μισθωτών, ανήλθαν σε 781 εκατομμύρια ευρώ. Ο διοικητής του ΕΦΚΑ αναφέρθηκε στις διαχρονικές παθογένειες, επεσήμανε ότι ο στόχος της εισπραξιμότητας επιτεύχθηκε και μάλιστα ήταν άνω του 4% αλλά και ότι υπήρξαν προβλήματα, ιδίως σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης κυρίως για κάποιον που ήταν σε 3 ή και 4 ταμεία κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Να μην κόβεται το 60% στους συνταξιούχους καλλιεργητές

Στα συστήματα «Ήλιος» και «Άτλαντας» και στο ασφαλιστικό των αγροτών, αναφέρθηκε ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος επανέλαβε την άποψη υπέρ των τριών ταμείων (δηλαδή ξεχωριστού ΟΓΑ). «Στις ενοποιήσεις είχαμε μια συμφωνία, ότι υπήρχαν τρία ταμεία ακόμη και η τρόικα είχε δεχθεί τον ΟΓΑ ως αυτόνομο ταμείο. Η τρόικα ζήτησε από την Ελληνική Κυβέρνηση ο ΟΓΑ, λόγω του ειδικού χαρακτήρα των αγροτών, να είναι αυτόνομο ταμείο», είπε ο κ.Βρούτσης.

Κατά της περικοπής της σύνταξης στο 60% των συνταξιούχων ετεροκαλλιεργητών, τάχθηκαν με κοινοβουλευτικές τους παρεμβάσεις στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ, Βασίλης Γιόγιακας και η τομεάρχης Εργασίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Ο κ.Γιόγιακας αναφέρθηκε στο παράδειγμα των κρεοπωλών και σημείωσε ότι  οι ασφαλιστικές τους εισφορές, αυξήθηκαν 3 και 4 φορές παραπάνω και ζήτησε να υπάρξει εξορθολογισμός στην απότομη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (κλίμακες)` κάτι που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, φάνηκε διαθέσιμη να το ξαναδεί.

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Εργασίας του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν «λαιμητόμος» για το ασφαλιστικό σύστημα και ήδη με το καλημέρα ο ΕΦΚΑ μπαίνει μέσα κατά 1,5 δις ευρώ κι εκτίμησε πως θα υπάρξει επανυπολογισμός και μείωση των συντάξεων προς τα κάτω.

Η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου από την Ένωση Κεντρώων, σημείωσε πως η κατάσταση στον ΕΦΚΑ είναι δραματική, καθώς οι ανείσπρακτες οφειλές, που αγγίζουν τα 22,5 δις ευρώ, εκ των οποίων το 82,65% δημιουργήθηκε πριν την κρίση του 2009. Σημείωσε πως οι μεγαλοοφειλέτες άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ προς τον ΕΦΚΑ είναι 1.594 κι οι οφειλές τους αγγίζουν το 28% των συνολικών οφειλών ενώ το 80% των οφειλετών χρωστά έως 30.000 ευρώ κι ανέρχονται σε 493.577.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τονίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για τους αγρότες, για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, όπου υπάρχουν ζημιές από θεομηνίες, ώστε να μην βρίσκονται στη δυσχερή θέση να πληρώσουν εισφορές, ενώ δεν έχουν παραγωγή και έσοδα.

Το θέμα των ανείσπρακτων οφειλών, που προέρχονται από παλαιά έθιξε και ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος και άφησε να εννοηθεί πως αυτό θα είναι ένα από τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης μαζί με την αξιοποίηση των ακινήτων, αφήνοντας επίσης αιχμές για σκάνδαλα ως προς τα ενοίκια ακινήτων.

Ο κ.Πετρόπουλος σημείωσε ότι η κατάσταση εξομαλύνεται, αφού υπήρξαν μεγάλα προβλήματα και τεράστιες αδυναμίες στη μηχανοργάνωση και στην απονομή συντάξεων` μέρος των οποίων δεν είχε χορηγηθεί  ήδη από το 2010. Εξήγησε πως τα θέματα αυτά σταδιακά διευθετούνται, κι αποκαθίσταται ο ρυθμός απονομής συντάξεων κι εκτίμησε πως ειδικά από το Νοέμβριο κι έπειτα θα είναι πολύ πιο γρήγορος απ΄ ό,τι στο παρελθόν.

Πηγή: ypaithros.gr