ΟΡΕΣΤΕΙΑ 2017: Η Ορεστιάδα τίμησε τους ιδρυτές της

ΟΡΕΣΤΕΙΑ 2017: Η Ορεστιάδα τίμησε τους ιδρυτές της

Κορυφώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 94 χρόνων από την ίδρυση της Ορεστιάδας, με την τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων ΟΡΕΣΤΕΙΑ 2017. Το πρωί η ακριτική προσφυγούπολη, τίμησε όλους εκείνους που, με την καθοδήγηση του τότε Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Πολυκάρπου, πρωτοστάτησαν στην  δημιουργία της Νέας Ορεστιάδας. 

Η Μητρόπολη Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου, στη μνήμη όλων εκείνων των ξεριζωμένων Ρωμηών της Ανατολικής Θράκης, που με τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923 εγκατέλειψαν ακούσια τις πατρογονικές τους εστίες, τίμησε «πάντας τους εν Αδριανουπόλει ασκήσει και αθλήσει διαλάμψαντες αγίους». Αλλά και την εγκατάσταση 900 προσφυγικών οικογενειών από την Αδριανούπολη και το Καραγάτς, στη νέα τους πατρίδα, την σημερινή Ορεστιάδα, ατενίζοντας την παλαιά, 13 μόλις χιλιόμετρα νοτιότερα από αυτήν.

Προσκεκλημένοι του Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού στις λατρευτικές εκδηλώσεις φέτος ήταν· ο ελληνομαθής Μητροπολίτης Ρούσε κ. Ναούμ και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βελίκης κ. Σιώνιος, Ηγούμενος της Σταυροπηγιακής Μονής Τρογιάν, αμφότεροι Ιεράρχες της αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

Μετά το Αρχιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος, παρουσία των αρχών, τελέσθηκε Δοξολογία και Μνημόσυνο υπέρ μακαρίας αναπαύσεως των ιδρυτών της πόλεως. Στη συνέχεια ο οικείος Μητροπολίτης τέλεσε Τρισάγιο στον παρακείμενο του Ναού αδριάντα του τελευταίου Μητροπολίτη της Αδριανούπολης και πρώτου της Νέας Ορεστιάδος κυρού Πολυκάρπου Βαρβάκη.

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του πρώτου Μητροπολίτη της πόλης

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Βασίλειος Μαυρίδης, ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Ανδρέας Φλωράτος, η Πρόξενος της Ελλάδος στην Αδριανούπολη Εύη Χαριτίδου, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Απάντηση