Δημοσχάκης: Μην κάνει μικροπολιτικά παιχνίδια με την ΜΟ.Μ.ΚΑ το ΥΠΕΘΑ

Δημοσχάκης: Μην κάνει μικροπολιτικά παιχνίδια με την ΜΟ.Μ.ΚΑ το ΥΠΕΘΑ

Διαφανής πρέπει να είναι η λειτουργία της ΜΟ.Μ.ΚΑ κι όχι να γίνονται μικροπολιτικά παιχνίδια από το ΥΠΕΘΑ, τονίζουν σε γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας που κατέθεσαν και συνυπέγραψαν ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ και Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Βουλευτής Έβρου και Αναπλ. Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας, Αναστάσιος Δημοσχάκης και ο Βουλευτής Δωδεκανήσων, Εμμανουήλ Κόνσολας.

Η Ερώτηση αφορά τον ρόλο που πρέπει να παίζει  η Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟ.Μ.ΚΑ.) στη μελέτη και στην εκτέλεση έργων τοπικού ενδιαφέροντος. Όπως αναφέρεται στη γραπτή Ερώτηση, η ΝΔ κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ίδρυση της ΜΟ.Μ.ΚΑ είχε επισημάνει τον κίνδυνο η εν λόγω Μονάδα να μετατραπεί σε μέσο ικανοποίησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων αν δεν υπάρχει διαφανής λειτουργία σε όλες τις δραστηριότητες.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα το ΥΠΕΘΑ έχει συμφωνήσει με το Δήμο Ρόδου για συνεργασία στην αξιοποίηση μηχανημάτων ασφαλτόστρωσης ιδιοκτησίας του τελευταίου, που παραμένουν σε ακινησία, προκειμένου να γίνουν έργα ασφαλτοστρώσεων αρχικά στη Ρόδο και εν συνεχεία στα υπόλοιπα νησιά μέσω της ΜΟ.Μ.ΚΑ.

Οι Βουλευτές ρωτάνε τον Υπουργό, μεταξύ άλλων, ποια είναι ακριβώς τα έργα που θα κατασκευαστούν, ποια απ’ αυτά αφορούν το νησί της Ρόδου και ποια τα άλλα νησιά.

Επίσης, αν έχουν υπογραφεί σχετικές προγραμματικές συμβάσεις που να περιλαμβάνουν τα συγκεκριμένα έργα.

Αναλυτικά η γραπτή Ερώτηση 

«Με το Ν.4407/2016 ιδρύθηκε η Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟ.Μ.ΚΑ.), η οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου μπορεί να συμπράττει στη μελέτη και την εκτέλεση έργων τοπικού ενδιαφέροντος με φορείς του δημοσίου τομέα, καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων, με την προϋπόθεση ότι η υλοποίησή τους συμβάλλει μεταξύ άλλων στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη βουλή του ως άνω νόμου η Νέα Δημοκρατία είχε επισημάνει τον κίνδυνο η εν λόγω Μονάδα να μετατραπεί σε μέσο ικανοποίησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων αν δεν υπάρχει διαφανής λειτουργία σε όλες τις δραστηριότητες.

Είναι δεδομένο επίσης ότι προκύπτουν ερωτηματικά για το εάν και κατά πόσον διασφαλίζεται ότι ο Π/Υ του ΥΠΕΘΑ δεν θα επιβαρυνθεί από τις δραστηριότητες της ΜΟ.Μ.ΚΑ. (Καύσιμα, Ημέρες Εκτός Έδρας προσωπικού, κόστος συντήρησης των μέσων, απαξίωση των μηχανημάτων, κόστος μεταφορών, κλπ) καθώς και πως θα καλυφθούν οι συγκεκριμένες δαπάνες.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα προκύπτει ότι το ΥΠΕΘΑ έχει συμφωνήσει με το Δήμο Ρόδου για συνεργασία στην αξιοποίηση μηχανημάτων ασφαλτόστρωσης ιδιοκτησίας του τελευταίου, που παραμένουν σε ακινησία, προκειμένου να γίνουν έργα ασφαλτοστρώσεων αρχικά στη Ρόδο και εν συνεχεία στα υπόλοιπα νησιά μέσω της ΜΟ.Μ.ΚΑ.

Ο προϋπολογισμός του παραπάνω έργου θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από πόρους του ΥΠΕΘΑ και θα συμπεριλάβει δαπάνες για την προμήθεια καυσίμων, τη συντήρηση και επισκευή των μηχανημάτων, την προμήθεια ανταλλακτικών, εκτός έδρας αποζημιώσεις προσωπικού κλπ.

Συνεπώς, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποια είναι ακριβώς τα έργα που θα κατασκευαστούν; Ποια έργα ασφαλτόστρωσης αφορούν στο νησί της Ρόδου και ποια άλλα νησιά.
  2. Έχουν υπογραφεί σχετικές προγραμματικές συμβάσεις που να περιλαμβάνουν τα συγκεκριμένα έργα;
  3. Ποιο θα είναι το κόστος των υπό εκτέλεση έργων και ποια θα είναι η επιβάρυνση τους στον Π/Υ του ΥΠΕΘΑ; Οι πιστώσεις που θα διατεθούν για την υλοποίηση των εν λόγω έργων θα επηρεάσουν αντίστοιχα τη μη υλοποίηση λοιπών έργων αρμοδιότητας Μηχανικού;».