Ένας Εβρίτης σεφ, ο Νίκος Πατσιώρας, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Διδυμότειχο, έχει ήδη κάνει διεθνή καριέρα παρά το νεαρό της ηλικίας του και θεωρείται από τα ανερχόμενα “αστέρια” του χώρου. Έχει εργαστεί σε κορυφαία εστιατόρια και κουζίνες μεγάλων ξενοδοχείων της Ευρώπης και της Ελλάδας, ενώ συνεργάστηκε με σημαντικούς και καταξιωμένους παγκοσμίως σεφ.
Με πατέρα από το Παλιούρι Διδυμοτείχου και μητέρα από το Αλεποχώρι της ίδιας περιοχής, ο Νίκος άρχισε απ’ τα 18 του χρόνια να ασχολείται με την κουζίνα. Σπούδασε μαγειρική στην Chef d’oeuvre στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές του στο Westminster Kingsway College του Λονδίνου, αποκτώντας το δίπλωμα N.V.Q. Level 4 Kitchen and Larder Specialist.
Ακολούθησαν πολλά ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό, με πρώτη φυσικά την Γαλλία που θεωρείται η κορυφή της μαγειρικής, με σκοπό να αποκτήσει γνώσεις σε μαγειρική και ζαχαροπλαστική. Εργάστηκε σε υψηλού επιπέδου κουζίνες, σε διάφορες χώρες και μεταξύ αλλων σε Leading Hotels και αρκετά εστιατόρια με αστέρια Michelin. Συνεργάστηκε με αρκετά γνωστούς Έλληνες και ξένους Chef, με πιο πρόσφατη την συνεργασία με τον κορυφαίο Βέλγο Chef Yves Mattagne, με 2 αστέρια Michelin από τις Βρυξέλλες, στο ξενοδοχείο Radisson Blu της Κρήτης.
Ταξιδεύοντας συνεχώς και αποκτώντας αρκετές εμπειρίες, ο Νίκος Πατσιώρας πιστεύει οτι η ζωή στην κουζίνα είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ. Η φιλοσοφία του στην κουζίνα είναι να γίνονται όλα φρέσκα και χειροποίητα. Ενθουσιώδης διαχρονικά, συνεχίζει με το ίδιο πάθος τις γαστρονομικές του αναζητήσεις με διάθεση πάντα δημιουργική. Επίσης συνεργάστηκε ως consultant Chef με διάφορα εστιατόρια της Ευρώπης . Από το 2015 συνεργάζεται με την σοκολάτα ΙΟΝ γράφοντας σαν αρθογράφος στο blog ionsweets.gr
Τόσο η προσωπική ιστοσελίδα, www.nikospatsioras.gr όσο και η σελίδα του στο facebook (Creative Cuisine by Nikos Patsioras) έχουν χιλιάδες ανθρώπους από κάθε μέρος της Γης που τις παρακολουθούν και κάθε καινούργια… έμπνευση του συγκεντρώνει χιλιάδες like.
Ο Έβρος έχει τεράστιο γαστρονομικό πλούτο
που μπορεί να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί
Tο evros-news.gr μίλησε μαζί του τηλεφωνικά, αφού αυτό τον καιρό βρίσκεται μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, δημιουργώντας μενού για κορυφαία εστιατόρια. Το ξεκίνημα φυσικά αφορούσε τον τόπο καταγωγής του.
“‘Οποτε μου το επιτρέπει η δουλειά, έρχομαι στον Έβρο για να δω τους γονείς μου, αλλά και τους συγγενείς, τους φίλους που έχω στο Διδυμότειχο και τα δυο χωριά απ’ όπου κατάγομαι. Δεν σας κρύβω ότι ο τόπος καταγωγής μου και τα προιόντα του είναι πηγή έμπνευσης για μένα. Όταν στον κήπο σου διαθέτεις ολόφρεσκα λαχανικά και φρούτα χωρίς καμμιά χημική επεξεργασία δεν μπορείς παρά να εμπνευστείς και να δημιουργείς ασταμάτητα. Ο Έβρος γενικότερα έχει αρκετά ποιοτικά και ιδιαίτερα προιόντα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε κουζίνα“.
-Ήθελα να σε ρωτήσω. δουλεύεις ως σεφ σε κορυφαία εστιατόρια και ξενοδοχεία. συνταγές ή προϊόντα του Έβρου και της Θράκης χρησιμοποιείς;
“Φυσικά. Έχουμε εκπληκτικά φαγητά στην περιοχή μας και προϊόντα που μπορείς να τα συνδυάσεις και στην υψηλή μαγειρική, ώστε να προκύψει σπουδαίο αποτέλεσμα. Μιλάω για τα λουκάνικα, τον καβουρμά, τα όσπρια μας, τον τραχανά, τα τυριά μας, το κρασί, το τσίπουρο και πολλά ακόμα. Ο Έβρος έχει τεράστιο γαστρονομικό πλούτο, που θα πρέπει να προβληθεί με συνδυασμένες ενέργειες από τους τοπικούς φορείς και όσους ασχολούνται με τον τουρισμό αλλά και τον πολιτισμό ώστε να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί”.
-Μιλάς για δημιουργία κάποιων συγκεκριμένων πιάτων που θα έχουν μια ονομασία προέλευσης δηλαδή;
“Ακριβώς. Παντού στον κόσμο, επειδή έχω εργαστεί και ταξιδέψει αρκετά σε διάφορα σημεία του πλανήτη, υπάρχουν κάποιες γεύσεις και πιάτα που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της πόλης ή της περιοχής που βρίσκονται τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια. Μάλιστα οι σεφ και οι υπεύθυνοι προτείνουν στους επισκέπτες να τα δοκιμάσουν, προωθώντας με αυτό τον τρόπο την τοπική γαστρονομική κουλτούρα και κατα επέκταση την περιοχή τους. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την επιβίωση της παραδοσιακής μαγειρικής αλλά και την ανάδειξη των ντόπιων προιόντων. Γιατί το φαγητό αντιπροσωπεύει την ιστορία, τον πολιτισμό και τον χαρακτήρα κάθε τόπου. Είναι πολύ θλιβερό να βλέπεις τα Ελληνικά εστιατόρια ανά τον κόσμο να παρουσιάζουν τα ίδια εμπορικά και πολλές φορές ανούσια πιάτα και να παραλείπουν τους γαστρονομικούς θησαυρούς που κρύβει σε κάθε γωνιά η πλούσια γευστικά χώρα μας.
-Εσύ θα ήθελες να συμμετέχεις σε κάτι τέτοιο;
“Με πολύ μεγάλη μου χαρά. Γιατί να μην το κάνω για την ιδιαίτερη πατρίδα μου; Τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα; Ειλικρινά χαίρομαι όταν βλέπω προσπάθειες και πρωτοβουλίες ανάδειξης των προιόντων της Θράκης γιατί υπάρχει πολύ έντονο το παραδοσιακό στοιχείο και τηρούνται τα ήθη και έθιμα παραμένοντας αναλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου. Θα μπορούσαν να γίνουν ίσως πιο συντονισμένες προσπάθειες σε συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες ώστε να προωθηθούν τα προιόντα της Θράκης και να γίνουν περισσότερο γνωστά στο ευρύ κοινό.
Χαίρομαι που βλέπω διαφημίσεις να
προβάλλουν τα προϊόντα και τον τόπο μας”
“Το ταξίδι στον κόσμο του φαγητού δεν τελειώνει ποτέ”
-Η γνώμη σου για την Ελλάδα και την δική μας κουζίνα ποιά είναι; Αν την συγκρίνεις με αυτές άλλων χωρών που θεωρούνται κορυφή. Όπως τη γαλλική για παράδειγμα;
“Η Ελλάδα και γενικότερα οι χώρες της Μεσογείου διαθετουν ποικιλία προιόντων μοναδικής ποιότητας, προσφέροντας πάρα πολλές επιλογές για το φαγητό με ιδιαίτερα γευστικούς αλλά και υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος. Έχουν γραφτεί πάρα πολλά για την ανεκτίμητη αξία των Ελληνικών προιόντων και την τεράστια σημασία τους στην υγιεινή διατροφή. Λαμβάνοντας υπόψη οτι η Ελληνική κουζίνα βασίζεται σ’αυτές τις εξαιρετικές φρέσκες πρώτες ύλες που παράγει με αφθονία ο τόπος μας, μπορούμε να πούμε οτι έχουμε πολλά πλεονεκτήματα αλλά και περιθώρια ανάδειξης και προώθησής της.
Η “φιλοσοφία” μου στην κουζίνα είναι όλα να γίνονται φρέσκα και χειροποίητα
Η κουζίνα είναι η καρδιά της κάθε επιχείρησης εστίασης και το τμήμα μέγιστης ζωτικής σημασίας σε ένα εστιατόριο. Επομένως για να είναι υγιής η λειτουργία του χώρου σας, πρέπει η κουζίνα να δουλεύει ρολόι. Αυτό σημαίνει ότι και η παραμικρή λεπτομέρεια είναι πολύ σημαντική για να υπάρξει ένα ποιοτικό αποτέλεσμα. Αν δεν λειτουργεί σωστά η κουζίνα, δεν λειτουργεί ολόκληρο το εστιατόριο.
Η επένδυση στην κουζίνα και το φαγητό, σε συνδυασμό με το πάθος για την μαγειρική, μπορούν να φέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η δημιουργικότητα πάντα ανανεώνει το ενδιαφέρον του κόσμου και της επιχείρησης, δίνοντας κίνητρα για περισσότερη προσπάθεια όσον αφορά την εξέλιξη και επίτευξη τον στόχων σας.
Σήμερα συνεχίζω με την ίδια φιλοσοφία, ενώ είμαι πάντα ανοιχτός σε καινούριες προκλήσεις, προτάσεις και μαγειρικές αναζητήσεις.
Η επαγγελματική διαδρομή του συντοπίτη μας Νίκου Πατσιώρα
- Elounda Beach Hotel & Villas, One of the Leading Hotels of the World
- Elounda Bay Palace, One of the Leading Hotels of the World
- The Athenian Calirhoe
- Continental Palace
- Capsis
- Avli Restaurant and Lounge apartments
- Myconian Collection
- Venetian Well Restaurant, Corfu
- Radisson Blu Beach Resort
- Princess Kyniska suites
- Restaurant Les Cepages, 1 αστέρι Michelin
- Chateau de Divonne, 1 αστέρι Michelin, Grandes Etapes Francaises, Small Luxury Hotels of the World
- Domaine de Divonne, Restaurant La Terrasse, 1 αστέρι Michelin, One of the Leading Hotels of the World
- Le Bristol Paris, 2 αστέρια Michelin, One of the Leading Hotels of the World
- Chateau de Bagnols, 1 αστέρι Michelin, Small Luxury Hotels of the World
- Sheraton Skyline Hotel Heathrow
- The Savoy Hotel London
- Smiths Catering
- The Montcalm Hotel at the Brewery, Chiswell Street Dining Rooms
- Tower of London
- Novotel Waterloo
- London Mariott Grosvenor Square
- Royal Institution of Great Britain
- La Bastide de Saint Antoine στο Grasse της Νότιας Γαλλίας, Relais & Chaeaux, 2 αστερια Michelin
- Capital στο Λονδίνο, 2 αστερια Michelin
-
Sea Grill στις Βρυξέλλες, 2 αστερια Michelin