«Μάχη» με τις φλόγες έδωσαν τη νύχτα οι πυροσβέστες στη Λευκίμμη Σουφλίου (video)

«Μάχη» με τις φλόγες έδωσαν τη νύχτα οι πυροσβέστες στη Λευκίμμη Σουφλίου (video)

Ολονύχτια «μάχη» με τις φλόγες έδωσαν τη βραδιά που μας πέρασε στην περιοχή της Λευκίμμης, όπου χθες το απόγευμα ξέσπασε πυρκαγιά σε θαμνώδη περιοχή στην θέση Κιτρινόπετρα, οι 113 πυροσβέστες που παρέμειναν σε επιφυλακή και έσβηναν όλες τις μικροεστίες προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά.

Κι αυτό γιατί οι προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις πρωϊνές ώρες σήμερα στην περιοχή δεν είναι καθ΄ολου αισιόδοξες, μια και μιλούν για δυνατούς ανέμους, που υπάρχει κίνδυνος να αναζοπυρώσουν κάποιες εστίες και να επεκταθεί πάλι η φωτιά. Με τον μεγάλο κίνδυνο φυσικά να είναι η απευκταία περίπτωση να φτάσει στο Δάσος Λευκίμμης -Δαδιάς και να προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πύραρχος Λεωνίδας Καραγκούνης, προϊστάμενος του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αν. Μακεδονίας και Θράκης, αυτή τη στιγμή (ώρα 23:00) επιχειρούν στην περιοχή 11 υδροφόρα οχήματα και 11 βοηθητικά, δύο προωθητές έργων (μπουλντόζες), ένα γκρέιντερ και ένας φορτωτής. Επίσης πεζοπόρα τμήματα 57 ατόμων και 31 πυροσβέστες στα οχήματα. Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς μέχρι και τη δύση του ηλίου επιχειρούσαν τέσσερα αεροσκάφη, δύο τύπου Καναντέρ και δύο Πετζετέλ, ενώ υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση τόσο από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου όσο και από το Στρατό.

«Αιτία της πυρκαγιάς είναι η πτώση κεραυνού. Σημειώθηκε βροχόπτωση στη Λευκίμη όμως εκεί που έπεσαν οι κεραυνοί δεν είχε βρέξει», αναφέρει ο κ. Καραγκούνης υπογραμμίζοντας ότι καταβάλλεται ένας αγώνας με το χρόνο καθώς όταν εκδηλώθηκε η φωτιά στην περιοχή υπήρχε άπνοια, ήδη όμως έχει αρχίσει η ενίσχυση των ανέμων οι οποίοι αναμένεται να ενταθούν μετά τις 2:00 τα ξημερώματα. Όσον αφορά την κατάσβεση της φωτιάς στο δυσπρόσιτο τμήμα, στο οποίο κυρίως επιχειρούσαν οι εναέριες δυνάμεις, ο Πύραρχος Λεωνίδας Καραγκούνης σημειώνει πως στο συγκεκριμένο σημείο «επιχειρείται η προσέγγιση με μηχανήματα έργου. Παλεύουν τα πεζοπόρα για να προσεγγίσουν τα πυροσβεστικά οχήματα και να γίνουν εγκαταστάσεις».

Τέλος ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, Δημήτρης Μπακαλούδης, χαρακτήρισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ καθησυχαστικό το γεγονός ότι η φωτιά καίει χαμηλούς θάμνους και ξερά χόρτα, ενώ κινείται σε μία περιοχή με διάκενα και βράχια, που έχει καεί αρκετές φορές στο παρελθόν δεδομένου ότι γειτνιάζει με πεδίο βολής.

«Η πυρκαγιά είναι μία λωρίδα που κινείται προς τα ανατολικά. Είναι πολύ χαμηλή αλλά πρέπει να ελεγχθεί το συντομότερο δυνατό γιατί ήδη αυξάνει σταδιακά η ένταση των ανέμων», καταλήγει ο κ. Μπακαλούδης.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα αποχώρησε από την περιοχή

ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς

Στο δύσκολο έργο τους, οι άνδρες της Πυροσβεστικής έχουν την συνδρομή περίπου 20 οχημάτων, ανάμεσα τους και μηχανήματα της Περιφέρειας και του στρατού, ενώ προηγήθηκαν ρίψεις νερού από 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη, δύο ΠΕΤΖΕΤΕΛ από την Χρυσούπολη Καβάλας και 2 ΚΑΝΑΝΤΕΡ από την Θεσσαλονίκη.

Την όλη επιχείρηση συντονίζει για την Πυροσβεστική ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Ναθαναήλ Ρήγας, ενώ σχεδόν από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην περιοχή ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς και λίγο αργότερα ο δήμαρχος Σουφλίου Βαγγέλης Πουλιλιός. Μάλιστα ο κ.Πέτροβιτς αποχώρησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, αλλά έχει «ανοιχτή γραμμή» με τον επικεφαλή των πυροσβεστικών δυνάμεων και ενημερώνεται για τις εξελίξεις.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΟΥ ΣΒΗΝΟΥΝ ΜΙΚΡΟΕΣΤΙΕΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ