Οι φωτιές σε Κίρκη, Λευκίμμη και το… Πυροσβεστικό ελικόπτερο

Οι φωτιές σε Κίρκη, Λευκίμμη και το… Πυροσβεστικό ελικόπτερο

Όταν πριν από λίγο καιρό ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς επεσήμανε την απουσία του Πυροσβεστικού ελικοπτέρου στο νομό και απηύθυνε δραματική έκκληση να επισπευθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τον ερχομό του, κάποιοι δεν έδωσαν σημασία.

Δυστυχώς, οι δυο φωτιές που τις τελευταίες ημέρες ξέσπασαν στην Κίρκη Αλεξανδρούπολης και την Λευκίμμη Σουφλίου, ήρθαν να επιβεβαιώσουν την μεγάλη ανάγκη της παρουσίας στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης του συγκεκριμένου ελικοπτέρου, που συνήθως βρίσκεται εδώ στα μέσα Ιουνίου και είναι σε ετοιμότγτα να επέμβει ανά πάσα στιγμή ΑΜΕΣΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ.

Φέτος όμως υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση, αφού οι διαγωνισμοί για την ενοικίαση συνολικά 8 παρόμοιων ελικοπτέρων για την χώρα μας, αρχικά απέβησαν άκαρποι και τώρα πλέον γίνονται μέσω του ΝΑΤΟ και μιας… ΜΚΟ που ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα. Βρέξε… ΝΑΤΟ και ΜΚΟ μου τον… Ιούλη για να δεις ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη δηλαδή.

Γιατί, μπορεί η άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, της Περιφέρειας και των δήμων να απέτρεψαν την επέκταση τόσο της φωτιάς στην Κίρκη όσο και αυτής στην Λευκίμμη, στα πευκοδάση που υπήρχαν δίπλα και ιδιαίτερα αυτό της Λευκίμμης-Δαδιάς είναι το Εθνικό μας Πάρκο, αλλά από τα δεκάδες στρέμματα που κάηκαν. μεγάλο μέρος τους θα είχε γλιτώσει. Αν φυσικά υπήρχε στην Αλεξανδρούπολη ήδη το Πυροσβεστικό ελικόπτερο που θα επενέβαινε άμεσα και αποτελεσματικά. Ειδικά στην περίπτωση της Λευκίμμης, όπου η φωτιά ήταν σε δύσβατο σημείο, μη προσβάσιμο σε επίγειες δυνάμεις, αυτό θα ήταν τρομερά χρήσιμο.

Να ζητηθούν από τον αγωγό TAP ως ανταποδοτικά

δυο-τρία Πυροσβεστικά ελικόπτερα

Βρίσκω επίσης πολύ ενδιαφέρουσα και συμφωνώ απόλυτα, με την πρόταση που έκανε ο δήμαρχος Σουφλίου Βαγγέλης Πουλιλιός, για την αγορά και όχι ενοικίαση των πυροσβεστικών ελικοπτέρων. Το ελληνικό κράτος ξοδεύει κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ για τον συγκεκριμένο σκοπό και με τα χρήματα αυτά θα μπορούσε όχι μόνο να αγοράσει τα ελικόπτερα, αλλά να πληρώνει και την συντήρηση και το προσωπικό τους.

Που θα βρεθούν τα χρήματα σε εποχές οικονομικής κρίσης; Αν δεν υπάρχουν κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η συγκεκριμένα αγορά, θα μπορούσε ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ ΩΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ από την εταιρεία κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ η αγορά δύο-τριών Πυροσβεστικών ελικοτέρων για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

Έτσι και αλλιώς ο ΤΑΡ στο νομό Έβρου αλλά και στους υπόλοιπους νομούς απ’ όπου περνάει ο αγωγός, ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΩΦΕΛΗ έχει αποδώσει στις τοπικές κοινωνίες, για το μέγεθος του έργου και τα ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΡΔΗ που θα έχει η εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν που το εκμεταλλεύεται.