Το σχέδιο Βαρουφάκη… εφαρμόζεται αυτό τον καιρό στον Έβρο

Το σχέδιο Βαρουφάκη… εφαρμόζεται αυτό τον καιρό στον Έβρο

Ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν βρίσκεται στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες μόνο για τις αποκαλύψεις του περί εφαρμογής παράλληλλου νομίσματος, αλλά επειδή ήδη εφαρμόζεται και στην περιοχή του Έβρου μια άλλη πρόταση του για την χρησιμοποίηση ελεγκτών-“τουριστών” προκειμένου να ελεγχθεί η φοροδιαφυγή.

Τον τελευταίο καιρό  βρίσκεται σε εξέλιξη μπαράζ ελέγχων για έκδοση αποδείξεων και πιθανές φορολογικές παραβάσεις κυρίως στην Αλεξανδρούπολη αλλά και σε άλλες περιοχές του νομού και στην Σαμοθράκη, όχι από φοιτητές που είχε προτείνει τόσο ο Γιάνης(με ένα Ν) Βαρουφάκης, αλλά από υπαλλήλους των αρμόδιων υπηρεσιών. Οι ελεγκτές αυτοί είναι μάλιστα ντυμένοι με απλή, τουριστική θα λέγαμε περιβολή, προκειμένου να μην τραβούν την προσοχή και να κινούν υποψίες των καταστηματαρχών.

Μέχρι τώρα έχουν “σαρώσει” κυρίως καταστήματα που έχουν σχέση με τον τουρισμό, δηλαδή καφέ, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, beach bars, ελέγχοντας αν κόβονται αποδείξεις και κάνοντας ‘φύλλο και φτερό’ τις επιχειρήσεις. Όπου διαπιστώνονται παραβάσεις επιβάλλονται πρόστιμα αλλά και λουκέτο για λίγες μέρες όπως επιβάλλει ο νόμος.

Άλλωστε κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην Θράκη, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής που επισκέφθηκε και την εφορία Αλεξανδρούπολης, έδωσε εντολή στους υπαλλήλους για αυστηρούς ελέγχους. Το δήλωσε εξάλλου ότι «το επιχειρησιακό μας πλάνο αγγίζει όλες τις μορφές της φοροδιαφυγής, τόσο τη μεγάλη φοροδιαφυγή, όσο και τη μικρομεσαία. Ιδίως την περίοδο αυτή είναι σε εξέλιξη επιχειρησιακό πλάνο προληπτικών ελέγχων για τη συμμόρφωση έκδοσης αποδείξεων. Ένα μεγάλο κομμάτι των ελεγκτών μας βρίσκεται και εδώ στην περιοχή σας».