Το ελληνικό μπάσκετ πάλι στην κορυφή της Ευρώπης. Πρώτη η εθνική στο  Eurobasket U20

Το ελληνικό μπάσκετ πάλι στην κορυφή της Ευρώπης. Πρώτη η εθνική στο Eurobasket U20

Η Ελλάδα κατέκτησε για ακόμα μία φορά την κορυφή της μπασκετικής Ευρώπης. Η Εθνική Νέων Ανδρών έβγαλε στο παρκέ το αστείρευτο ταλέντο της, νίκησε πρώτα το άγχος της και στη συνέχεια το Ισραήλ με σκορ 65-56 και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, κατακτώντας το Eurobasket U20, σε έναν συγκλονιστικό τελικό που διεξήχθη στα «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου Κρήτης. 
Η «χρυσή» γενιά των Χαραλαμπόπουλου, Κόνιαρη, Φλιώνη, Δίπλαρου, Λούντζη, Καρρά, Μουράτου, Χρηστίδη, Σκουλίδα, Μιλιντίγιεβιτς, Τάταρη και Αγραβάνη κατέκτησε απόλυτα δίκαια το χρυσό μετάλλιο, αφήνοντας υποσχέσεις για το μέλλονΗ «χρυσή» γενιά των Χαραλαμπόπουλου, Κόνιαρη, Φλιώνη, Δίπλαρου, Λούντζη, Καρρά, Μουράτου, Χρηστίδη, Σκουλίδα, Μιλιντίγιεβιτς, Τάταρη και Αγραβάνη κατέκτησε απόλυτα δίκαια το χρυσό μετάλλιο, αφήνοντας υποσχέσεις για το μέλλον, προκαλώντας τα δάκρυα χαράς του αρχιτέκτονα της επιτυχίας, Ηλία Παπαθεοδώρου.
Κορυφαίος του τελικού ήταν ο Αντώνης Κόνιαρης, ο οποίος ξεκίνησε το ματς με 0/5 σουτ και τέλειωσε με 15 πόντους, ενώ 12 πόντους με τρομερή ενέργεια στην άμυνα σημείωσε ο Λούντζης. Στους 10 πόντους, αλλά με ισάριθμα ριμπάουντ και τεράστια προσφορά στο παρκέ σταμάτησε ο Χαραλαμπόπουλος.
Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα «αναρριχήθηκε» στο πρώτο σκαλί του βάθρου για τρίτη φορά στην Ιστορία του και πρώτη μετά από οκτώ χρόνια (χρυσά το 2009 στη Ρόδο και το 2002 στη Λιθουανία).
O Βασίλης Χαραλαμπόπουλος αναδείχθηκε MVP του τουρνουά και διαδέχθηκε τους Νίκο Ζήση και Κώστα Παπανικολάου στη λίστα. Ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού είδε το όνομά του και στην κορυφαία πεντάδα της διοργάνωσης δίπλα σε αυτά των Αντώνη Κόνιαρη, Ταμίρ Μπλατ (Ισράηλ), Αμινέ Νουά (Γαλλία) και Τρίγκβι Χλίνασον (Ισλανδία).
Δείτε την αναμέτρηση μέσω του επίσημου καναλιού της FIBA στο youtube:



Ο αγώνας

Η Ελλάδα μπήκε στο παρκέ «πνιγμένη» από το άγχος με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς πόντο στα πρώτα τέσσερα λεπτά και να σκοράρει με χουκ του Καρρά περίπου στο 6′, ενώ ακόμα και ο Χαραλαμπόπουλος αστόχησε σε δύο ελεύθερες βολές. Οι Ισραηλινοί με δύο τρίποντα προηγήθηκαν 8-2 και ανάγκασαν τον Ηλία Παπαθεοδώρου να καλέσει τάιμ άουτ. Το Ισραήλ ξέφυγε ακόμα και με +12 (14-2) σημειώνοντας δύο ακόμα τρίποντα, ενώ η Εθνική με τον Χρηστίδη και τον Δίπλαρο μείωσε σε 14-6. Η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να χάνει με 16-9.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η Ελλάδα έσφιξε στο βαθμό του τέλειου την άμυνά της και κράτησε το Ισραήλ χωρίς πόντο για περίπου επτά λεπτά. Με δύο τρίποντα του Λούντζη και ένα του Κόνιαρη προηγήθηκε για πρώτη φορά στον τελικό με σκορ 18-16 στο 17’. Παράλληλα, με τον Καρρά να σκοράρει μέσα από την ρακέτα και τον Κόνιαρη να «πυροβολεί» με σουτ τριών πόντων προηγήθηκε 23-22 και πήγε στα αποδυτήρια για το ημίχρονο με σκορ 26-23, το οποίο διαμορφώθηκε με τρίποντο του Χαραλαμπόπουλου.

Στο τρίτο δεκάλεπτο η Εθνική κατάφερε να ελέγξει τον ρυθμό και να φέρει στα μέτρα της το παιχνίδι. Δύο τρίποντα του Κόνιαρη και ένα του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου έφεραν το σκορ στο +12 (37-25), όμως οι Ισραηλινοί με ηγέτη τον Μπλατ, γιο του γνωστού προπονητή, Ντέιβιντ Μπλατ, έτρεξαν επί μέρους σκορ 8-2 και μείωσαν στο 39-33. Η Ελλάδα έφτασε και πάλι στο +10 (43-33), ενώ το Ισραήλ δεν παραδόθηκε και μείωσε ξανά το σκορ, φτάνοντας στο 45-41. Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με ένα εκπληκτικό buzzer beater τρίποντο του Δίπλαρου από πολύ μακρινή απόσταση το οποίο ξεσήκωσε το κοινό στα «Δύο Αοράκια». Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα έφτασε στο τέταρτο δεκάλεπτο με… αέρα επτά πόντων (48-41).

Στο επίλογο η Εθνική έφτασε στο +9 (50-41) με δύο βολές του Λούντζη και στη συνέχεια ο Χρηστίδης έπαιξε κομβικό ρόλο χτυπώντας το Ισραήλ από το… ζωγραφιστό για το +10 (53-43). Η διαφορά μειώθηκε ελάχιστα, καθώς η Ελλάδα υπέπεσε σε αρκετά λάθη στο τέλος, όμως όλα είχαν κριθεί. Με διαχείριση του σκορ στο τέλος τα περιθώρια στένεψαν για το Ισραήλ, που δεν μπόρεσε να κάνει κάτι παραπάνω από το να συμβιβαστεί με την ήττα. Έτσι, η Ελλάδα κατάκτησε την κορυφή του κόσμου με τον φωτεινό πίνακα στο κλειστό του Ηρακλείο να καταγράφει ως τελικό σκορ το 65-56.

Τα δεκάλεπτα: 9-16, 26-23, 48-41, 65-56.

Ελλάδα (Παπαθεοδώρου): 
Λούντζης 12, Μιλεντίγιεβιτς, Κόνιαρης 15 (3κλ), Φλιώνης 2, Καρράς 6, Σκουλίδας, Δίπλαρος 8, Αγραβάνης, Χρηστίδης 9, Χαραλαμπόπουλος 10 (10ρ, 4 α, 3κλ), Μουράτος 3, Τάταρης.

Ισραήλ (Κάτας): 
Άρτζι 7, Μπένι, Ρούινα, Μόσκοβιτς, Μπλατ 10, Χούμπερ 4, Ραμπίνοβιτς, Σαπίρ, Ναβόν 7, Κόπερμπεργκ 5, Νάτσια, Ζούσμαν 23.



Παπαθεοδώρου: «Είμαι περήφανος… »

Εμφανώς συγκινημένος ήταν ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Ηλίας Παπαθεοδώρου, μετά την κατάκτηση της κορυφής από την Εθνική Νέων Ανδρών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που φιλοξενήθηκε στην Κρήτη.

«Το αν είναι χρυσή γενιά θα το δούμε στο μέλλον», είπε αρχικά στην κάμερα της NOVA και πρόσθεσε: «Είναι σίγουρο ότι είναι μία εξαιρετικά πετυχημένη γενιά, που έκανε περήφανη τον κόσμο κάθε καλοκαίρι. Παρουσίασε τρομερή συνέπεια και για αυτό είμαστε περήφανοι για αυτά τα παιδιά. Το μόνο που θυσιάζω κάθε καλοκαίρι εδώ και πέντε χρόνια είναι χρόνος από τα παιδιά μου. Είμαι περήφανος όμως γιατί τα υπόλοιπα παιδιά μου με κάνουνε πολύ περήφανο».

Από την πλευρά του ο MVP της διοργάνωσης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, δήλωσε: «Δεν το πίστευα πολύ ότι θα τα καταφέρουμε επειδή είχαμε ελλείψεις. Βρήκαμε ρυθμό μέσα από τα παιχνίδια. Παίξαμε τρομερή άμυνα. Μερικά παιδιά ξεπέρασαν τους εαυτούς τους. Κάναμε υπέρβαση».

Ο Αντώνης Κόνιαρης, ο οποίος βρέθηκε μαζί με τον φόργουορντ του Παναθηναϊκού στην κορυφαία πεντάδα, είπε: «Φανταστικό αυτό που κάναμε. Πριν 2 χρόνια τους έβλεπα στην τηλεόραση και χαιρόμουν για αυτούς, αλλά ήθελα να είμαι μαζί τους. Τα δύσκολα είναι πίσω. Τώρα αρχίζουν όλα. Αύριο είναι καινούρια μέρα. Σημερα το βράδυ και για λίγο καιρό ακόμα θα το χαρούμε».

Τέλος, ο Μιχάλης Λούντζης συμπλήρωσε: «Το πήραμε! Ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι. Οι Ισραηλινοί δεν έφτασαν κατά τύχη μέχρι εδώ. Είναι πολύ μαχητικοί, δεν τα παρατάνε ποτέ και το έδειξαν και σήμερα. Εμείς όμως ήμασταν συγκεντρωμένοι και χαρήκαμε που δώσαμε χαρά σε αυτό τον κόσμο. Είναι τελευταία φορά που είμαστε όλοι μαζί, τα δώσαμε όλα και καταφέραμε και κερδίσαμε».



Τα αποτελέσματα και η τελική κατάταξη του τουρνοτά


Θέσεις 15-16 (23/7, Ηράκλειο)

Λετονία-Τσεχία 77-80

Θέσεις 13-14 (23/7, Ηράκλειο)

Σλοβενία-Ιταλία 52-69

Θέσεις 11-12 (23/7, Ηράκλειο)

Μαυροβούνιο-Σουηδία 65-61

Θέσεις 9-10 (23/7, Ηράκλειο)

Τουρκία-Ουκρανία 85-82

Θέσεις 7-8 (23/7, Ηράκλειο)

Γερμανία-Ισλανδία 79-73

Θέσεις 5-6 (23/7, Ηράκλειο)

Λιθουανία-Σερβία 86-102

Μικρός τελικός (23/7, Ηράκλειο)

Ισπανία-Γαλλία 58-72

Τελικός (23/7, Ηράκλειο)

ΕΛΛΑΔΑ-Ισραήλ 65-56

Η τελική κατάταξη

1. ΕΛΛΑΔΑ – Χρυσό
2. Ισραήλ – Ασημένιο
3. Γαλλία – Χάλκινο
4. Ισπανία
5. Σερβία
6. Λιθουανία
7. Γερμανία
8. Ισλανδία
9. Τουρκία
10. Ουκρανία
11. Μαυροβούνιο
12. Σουηδία
13. Ιταλία
14. Σλοβενία – Υποβιβασμός στη Β’ κατηγορία
15. Τσεχία – Υποβιβασμός στη Β’ κατηγορία
16. Λετονία – Υποβιβασμός στη Β’ κατηγορία

Πηγή: zougla.gr