Γρηγόρης Βαλτινός: «Κακά τα ψέματα, οι Έλληνες πολιτικοί είναι μαριονέτες»

Γρηγόρης Βαλτινός: «Κακά τα ψέματα, οι Έλληνες πολιτικοί είναι μαριονέτες»

 

Μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές παραγωγές του φετινού καλοκαιριού έρχεται σήμερα στην Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα στο οικοπάρκο Αλτιναλμάζη. Πρόκειται για το ρόλο του θρυλικού Αλέξη Ζορμπά στον οποίο έδωσε «σάρκα και οστά» ο Νίκος Καζαντζάκης και ενσαρκώνει ο Γρηγόρης Βαλτινός.

Ο υπεύθυνος του evros-news.gr Κώστας Πιτιακούδης συνάντησε τον Γρηγόρη Βαλτινό χθες στο πολύ γνωστό εστιατόριο-ψαροταβέρνα της Αλεξανδρούπολης “ΜΑΣΑ ΣΟΥΡΑ”, την οποία ο κορυφαίος ηθοποιός προτίμησε με την παρέα του για το μεσημεριανό τους γεύμα και συζήτησαν για την σημερινή παράσταση.

Λόγω της χθεσινής κακοκαιρίας, η παράσταση στην Κομοτηνή αναβλήθηκε, οπότε όσοι θέλκουν από το γειτονική πόλη μπορούν να την παρακολουθήσουν απόψε στην Αλεξανδρούπολη. Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Σταμάτη Φασουλή, ο Γρηγόρης Βαλτινός λέει ότι μέσα από αυτή την παράσταση ξαναγνωρίζει και επανασυστήνει στο κοινό έναν από τους αγαπημένους ήρωες της εφηβικής του ηλικίας: «Το Ζορμπά και εγώ τον διάβασα στα εφηβικά μου χρόνια.

Ο Καζαντζάκης ήτανε ο πρώτος μου Έλληνας μυθιστοριογράφος τον οποίο τον διάβασα όλον. Ο Καζαντζάκης είναι εξαιρετικά νεανικός, έχει μια ορμή νεανική και για αυτό πιάνει την νεολαία. Πιάνει την νεολαία πάντα και αν σε πιάσει όταν είσαι μικρός, δεν σε αφήνει σε όλη σου την ζωή. Τώρα όμως συνειδητοποιώ άλλα πράγματα και θεωρώ ότι με όλη την μεταχείριση που είχε ο Ζορμπάς είτε σαν ταινία, είτε σαν ιδέα, σαν αντίληψη και από τους συμπολίτες μας τους Έλληνες και από τουρίστες, πιστεύω ότι επιλέξαμε τα βολικά στοιχεία στον Ζορμπά. Την  χαρά, το γλέντι, τις γυναίκες, το έξω καρδιά, το δεν βαριέσαι βρε αδερφέ, όλα αυτά που μας οδήγησαν και εμάς στην συμφορά που βιώνουμε τώρα, την κρίση. Ο Ζορμπάς είναι ένας λαϊκός ήρωας, ένας λαϊκός φιλόσοφος, ζυμωμένος με νερό, με λάσπη και πηλό.
Ο Ζορμπάς έχει πει ότι είναι βαρύ φορτίο η ελευθερία και δεν μπορούν να την σηκώσουν όλοι. Σημαίνει απόλυτη συνειδητοποίηση της ελευθερίας του άλλου, σημαίνει ένα πειθαρχημένο άτομο, μέσα στην αναρχία του. Σημαίνει σεβασμό στο περιβάλλον και στην φύση, σεβασμό στις ουσιαστικές ανάγκες του ανθρώπου και σημαίνει ότι δουλεύω την γη και την ζωή με τα χέρια μου».
Ως προς την παράσταση αυτή καθαυτή, ο κ.Βαλτινός είπε ότι εξετάζει την λαϊκή σοφία του Αλέξη Ζορμπά και αυτήν δείχνει στον κόσμο, στον οποίο το τελικό αποτέλεσμα αρέσει πολύ: «το 80% του Ζορμπά είναι γεμάτο με λαϊκή σοφία και αυτή πρέπει να κοιτάξουμε. Αυτή κοίταξε και η δικιά μας η παράσταση για αυτό και αρέσει τόσο πολύ. Ζούμε σε μια εποχή που έχουμε μεγάλη ανάγκη αυτά τα πράγματα για να μπορέσουμε να σταθούμε απέναντι στο θηρίο, να αντιμετωπίσουμε την κρίση, γιατί η κρίση μόνο με κρίση αντιμετωπίζεται, αλλά με κρίση μυαλού, με κριτική ικανότητα».


Εμπνεόμενος από το πνεύμα του Αλέξη Ζορμπά, ο δημοφιλής καλλιτέχνης και κορυφαίος μας ηθοποιός και σκηνοθέτης, σχολίασε και την υφιστάμενη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα λέγοντας: «Κακά τα ψέματα οι Έλληνες πολιτικοί είναι μαριονέτες, το λέω με κεφαλαία γράμματα. Όποιος πιστέψει ότι θα έρθει ένας Τσίπρας ο οποίος θα βγάλει την γραβάτα και θα αρχίσει να λέει ψέματα και ότι αυτό το “τέρας” είναι αριστερά, κάνει λάθος. Αυτό είναι η αριστερά που βάζουμε μπροστά για να τους πούμε ορίστε δείτε τι είναι και η αριστερά για να τελειώνουμε με αυτή.

Νομίζω το καταφέρανε εν μέρει, πάλι το σύστημα νίκησε, γιατί ανέβασε την αριστερά πάνω σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχανε κάνει την καταστροφική τους πορεία και αφήσανε την χώρα ανοχύρωτη. Πάρα πολλοί νομίζουνε λέγοντάς τα αυτά ότι είμαι δεξιός ή ότι είμαι ΠΑΣΟΚ- δεν είμαι καθόλου από όλα αυτά. Εγώ είμαι ένας καλλιτέχνης που οφείλει να έχει μια κριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση, να είναι κοντά στον κόσμο και στον λαό που υποφέρει γιατί για αυτούς ανεβάζω έργα.

Όλο αυτό έχει παρεξηγηθεί. Πουθενά δεν είπα ότι ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα μπορεί να ανατρέξει κανείς στις συνεντεύξεις μου και να δει ότι ήμουνα εντελώς αντίθετος και στα ναι και στα όχι και όλα αυτά. Δυστυχώς οι Έλληνες βγάζουν πολύ εύκολα συμπεράσματα. Ο καλλιτέχνης οφείλει να έχει μια στάση απέναντι στην εξουσία. Η κυβέρνηση που θα έρθει δεν μπορεί να σώσει πολλά πράγματα, είναι θέμα χειρισμού».
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 
Συγγραφέας: Νίκος Καζαντζάκης
-Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
-Διασκευή: Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας
-Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
-Χορογραφίες:  Δημήτρης Παπάζογλου
-Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
-Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
-Ενορχήστρωση: Αλέξιος Πρίφτης
-Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
-Φωτογραφίες: Γιώργος Καβαλλιεράκης
-Artwork: Κάρολος Πορφύρης
-Βοηθός Σκηνοθέτη: Παύλος Σαχπεκίδης
-Πρωταγωνιστούν: Γρηγόρης Βαλτινός, Ταμίλα Κουλίεβα, Μέμος Μπεγνής, Ναταλία Δραγούμη, Ρένος Ρώτας, ο Τάκης Παπαματθαίου και ο Νίκος Βερλέκης,
-Παίζουν οι: Γρηγόρης Σταμούλης, Στέλλα Γκίκα, Γιώργος Παράσχος, Άννα Μονογιού
-Συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Βασίλης Ζαϊφίδης, Βασίλης Λέμπερος, Αλεξία Μουστάκα, Αρετή Πασχάλη, Δέσποινα Πολυκανδρίτου,  Μαριαλένα Ροζάκη, Αλέξανδρος Σιάτρας, Γιώργος Τσούρμας, Νικορέστης Χανιωτάκης, Χριστίνα Ψάλτη
Και, όπως σημειώνουν οι συντελεστές: «Στη σκηνή θα δούμε να ζωντανεύει με μια νέα δημιουργική ματιά και ένα ανεπανάληπτο τρόπο ο «μοναδικός διάλογος ενός καλαμαρά και ενός μεγάλου ανθρώπου του λαού, διάλογος μεταξύ του δικηγόρου Νου και της μεγάλης ψυχής του λαού», όπως αναφέρει ο ίδιος ο Νίκος Καζαντζάκης για τη διαχρονική φιλία του με τον Ζορμπά».

Πηγή: xronos.gr