Άνω-κάτω λόγω του… Αγίου Παϊσίου στην Αλεξανδρούπολη

Άνω-κάτω λόγω του… Αγίου Παϊσίου στην Αλεξανδρούπολη

Άνω-κάτω λόγω του Αγίου Παϊσίου έγιναν σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, αφού η απάντηση της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως σε τοπική ιστοσελίδα και όσα αναφέρονταν, προκάλεσαν την αντίδραση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον δήμο Αλεξανδρούπολης Παύλου Μιχαηλίδη, μια και με την ιδιότητα του ως αρχιτέκτονα- πολιτικού μηχανικού είχε ανάμιξη στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα e-evros.gr  έθεσε ερωτήματά στην Μητρόπολη τα οποία ήταν:

  • Γιατί δεν μιλάτε καθόλου για το ναό του αγίου Παϊσίου;
  • Γιατί δεν υπήρξε δελτίο τύπου για την γιορτή του στο site της Μητρόπολης;
  • Γιατί δεν μας ανακοινώνετε πόσα χρήματα συγκεντρώθηκαν και που διανέμονται όπως κάνετε για την αγία Μαρίνα;

Η απάντηση της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως

Το δημοσίευμα προκάλεσε την απάντηση της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως, η οποία και ισχυρίστηκε: “Σε απάντηση του από 29/7/2017 δημοσίου ερωτήματός σας και για την αποκατάσταση της αλήθειας εξηγούμεθα:

Το ναΰδριο στον πλατανότοπο του Μαΐστρου ανήκει στην ιδιοκτησία των οικογενειών Μαυροκέφαλου Ανέστη, Αναστασίου και Χρήστου. Κτίσθηκε παρανόμως χωρίς να εκδοθεί οικοδομική άδεια από την τοπική Πολεοδομία ή την εκκλησιαστική Ναοδομία και αφιερώθηκε στους αγιορείτες αγίους Πατέρες και στον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη ενώ ο π. Παΐσιος δεν είχε ακόμη επισήμως ανακηρυχθεί όσιος.

Από την Ιερά Μητρόπολη προτάθηκε αλλεπάλληλες φορές η διόρθωση της παρανομίας του κτίσματος και το «πνευματικώς ανυπόστατο» του ναϋδρίου. Όμως, οι προτάσεις δεν γίνονταν αποδεκτές από τους ιδιοκτήτες.

Μεσολάβησε η επίσημη αγιοκατάταξη του π. Παϊσίου στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας και τότε ο ίδιος ο Μητροπολίτης με τους ιερείς επισκέφθηκαν το ναΰδριο επισημαίνοντας και πάλι την εκκρεμότητα (νομική και πνευματική) που έπρεπε να τακτοποιηθεί.

Οι ιδιοκτήτες δεν απεδέχθησαν την οργανική ένταξη του ναϋδρίου στην Ενορία της Αγίας Μαρίνας, ούτε στην Ιερά Μητρόπολη και αρνήθηκαν
1) την προγραμματισθείσα τελετή των θυρανοιξίων υπό του Μητροπολίτου,
2) την δωρεά της λειψανοθήκης που ετοίμασε η Μητρόπολη για τα «κειμήλια» του οσίου Παϊσίου τα οποία κατείχε ο κ. Ανέστης Μαυροκέφαλος, ώστε να εκτίθενται με ιεροπρέπεια, και
3) την πρόθεση για νόμιμη και διαφανή διαχείριση των όποιων εσόδων με διορισμό επιτρόπων.

Τελικώς, ύστερα από διαρκείς οχλήσεις υπεγράφη από τους ιδιοκτήτες η παραχώρηση στην Ιερά Μητρόπολη της λειτουργικής χρήσεως, ώστε μία φορά το χρόνο, την ημέρα μνήμης του οσίου Παϊσίου να τελείται εσπερινός και θεία λειτουργία (Απόφαση 51/2010 του Μητροπολιτικού Συμβουλίου). Έκτοτε η Ιερά Μητρόπολη τηρεί τον όρο αυτό (μέχρι και εφέτος προ ημερών), όμως οι ιδιοκτήτες δεν προχώρησαν ούτε στην νομιμοποίηση του αυθαιρέτου, ούτε στην ένταξή του στην οικονομική λογιστική μέθοδο που τηρείται σε όλους τους Ναούς και τα προσκυνήματα της Επαρχίας μας.

Η παλλαϊκή αποδοχή της αγιότητος του Οσίου Παϊσίου επέφερε και την αθρόα συρροή των πιστών στο χώρο και οι ιδιοκτήτες, ενώ γραπτώς δήλωσαν στην Μητρόπολη ότι δεν συναινούν στην απόδοση του ναϋδρίου σε δημόσια λατρεία,εν τούτοις το κρατούν το ναΰδριο ανοιχτό σε επισκεψιμότητα, όχι μόνο την ημέρα της εορτής του όπως υπό του Νόμου (ΑΝ 220/1940 και Κανονισμός 8/1979) ορίζεται και απεδέχθησαν, αλλά καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Συνεπώς, η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως δεν έχει καμμία ευθύνη για τις έκνομες και αντικανονικές ενέργειες που συντελούνται στον ιδιόκτητο αυτό χώρο και για τελευταία φορά ζητεί και δημοσία την αποκατάσταση της τάξεως, διαφορετικά θα επικαλεσθεί την τήρηση των υπογραφέντων βάσει των Νόμων και των Ιερών Κανόνων”.

Μιχαηλίδης: Από 7 Απριλίου ο Άγιος Παίσιος Μαίστρου

εντάχθηκε στο νόμο περί αυαθαιρέτων

Η δήλωση του κ.Μιχαηλίδη επισημαίνει ότι από τον περασμένο Απρίλιο ο Άγιος Παίσιος Μαίστρου εντάχθηκε στο νόμο περί αυθαιρέτων, με ενέργειες του αρχιτεκτονικού του γραφείου, στο οποίο και ανατέθηκε η υπόθεση. “Με απόλυτο σεβασμό προς την Ι. Μητρόπολη Αλεξ/πολης, σχετικά με αναφορά της στο σημερινό δελτίο τύπου που εξέδωσε για το ναίδιο του Αγ. Παϊσίου στην Μαΐστρο και με μοναδικό σκοπό την αποκατάσταση της αλήθειας, οφείλω να δηλώσω τα εξής:

“Από 7.4.2017 το Αρχιτεκτονικό μου γραφείο κατ´εντολή της οικογένειας Μαυροκέφαλου, έχει προβεί στην τακτοποίηση του ναϊδίου του Αγ. Παϊσίου, με την ένταξή του στον Ν.4178/2013 περί αυθαιρέτων. Ως εκ τούτου δεν ισχύει ο κατά λέξη ισχυρισμός (μέσω του δελτίου τύπου) της Ιεράς Μητροπόλεως πως “οι ιδιοκτήτες του δεν προχώρησαν στην νομιμοποίηση του αυθαιρέτου”.

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Απάντηση