Στον “αέρα” παραμένουν τα αιμοληπτήρια Δικαίων και Σαμοθράκης

Στον “αέρα” παραμένουν τα αιμοληπτήρια Δικαίων και Σαμοθράκης

Στον “αέρα” εξακολουθούν βρίσκονται τα αιμοληπτήρια των Δικαίων και της Σαμοθράκης, αφού η θετική εξέλιξη που φαίνεται ότι υπήρξε με την πρόθεση του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού να φέρει νέα ρύθμιση η οποία θα εξαιρεί από την κατάργηση και το κλείσμο όσα παρόμοια εργαστήρια βρίσκονται σε ακριτικές,νησιώτικες και γενικά δυσπρόσιτες περιοχές, φαίνεται πως δεν θα τα περιλαμβάνει.

Συγκεκριμένα, απαντώντας ο κ.Ξανθός στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και οι Εβρίτες Νατάσα Γκαρά και Δημήτρης Ρίζος,  αναφέρει πως θα προβλέπεται η συνέχιση της λειτουργίας των αιμοληπτηρίων στις περιοχές αυτές, υπό την προϋπόθεση να μην λειτουργείο σε αυτά δημόσιο ή ιδιωικό εργαστήριο. Μόνο που τόσο στα Δίκαια όσο και στην Σαμοθράκη υπάρχουν τα Κέντρα Υγείας, στα οποία τυπικά λειτουργούν εργαστήρια αιματολογικών εξετάσεων.

Βέβαια αυτό συμβαίνει τυπικά, γιατί λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και υλικά, δεν γίνονται αναλύσεις, αλλά αυτό δεν έχει καμιά σημασία μια και θεωρείται πως υπάρχουν και έτσι δεν θα πρέπει να λειτουργούν τα αιμοληπτήρια που είναι παραρτήματα ιδιωτικών εργαστηρίων.

Μένει φυσικά να δούμε την τελική νομοθετική ρύθμιση, πως αυτή θα κατατεθεί αυτές τις μέρεςπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και τί θα περιλαμβάνει. Πάντως τα αιμοληπτήρια λειτουργούν μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα, αφού η καταλυκτική ημερομηνία 28 Ιουνίου για κλείσιμο τους δεν ισχύει μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα. Όσον αφορά τους Μεταξάδες όπου λειτουργούν αιμοληπτήρια δύο εταιρειών, αυτά θα συνεχίσουν να λειτουργούν μια και συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις της ρύθμισης που θα φέρει ο κ.Ξανθός.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Απάντηση Αιμοληπτήρια (1)