Τέμενος Βαγιαζήτ: Έξι εταιρείες διεκδικούν τα έργα αντί 180.00 ευρώ (Η προκήρυξη)

Τέμενος Βαγιαζήτ: Έξι εταιρείες διεκδικούν τα έργα αντί 180.00 ευρώ (Η προκήρυξη)

Έξι εταιρείες είναι υποψήφιες να αναλάβουν τα έργα απομάκρυνσης των μεταλλικών κατασκευών του τεμένους Βαγιαζήτ, αφού σε αυτές απηύθυνε πρόσκληση η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού να καταθέσουν προσφορές λόγω του κατεπείγοντος του έργου, συνολογικού προϋπολογισμού 180.000,00 € μαζί με τον ΦΠΑ. 

Όπως έγραψε και χθες το evros-news.gr, το ρεπορτάζ που είχαμε κάνει στις 30 Ιουλίου για την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει εδώ και τέσσερις μήνες, από την ημέρα δηλαδή που η καταστροφική πυρκαγιά έκαψε την στέγη του ιστορικού τεμένους και οι αναφορές μας ότι οι κάτοικοι ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις, φαίνεται ότι προκάλεσαν την αντίδραση των υπευθύνων.

Έτσι πέντε μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 4 Αυγούστου, όπως μπορείτε να δείτε και στην κατεπείγουσα πρόσκληση που απηύθυνε η αρμόδια για τα θέματα αυτά υπηρεσία του Υπουργείο Πολιτισμού, αφορά 6 εταιρείς οι οποίες θεωρείται ότι διαθέτουν τυεχνογνωσία για το έργο. Πέντε της Αθήνας και μια της Θεσσαλονίκης, Αυτές θα καταθέσουν προσφορές ως τις 18 Αυγούστου και στις 22 του ίδιου μήνα η επιτροπή που είναι αρμόδια θα τις ανοίξει. Μάλιστα ΑΜΕΣΑ θα ορίσει τον προσωρινό ανάδοχο, μέχρι να ελεγχθούν οι εγγυητικές και τα δικαιολογητικά και συγχρόνως θα υπογραφεί η σύμβαση προκειμένου ως τα τέλη Αυγούστου να αρχίσουν οι εργασίες.

Λόγω του κατεπείγοντος μάλιστα δεν θα γίνουν δεκτές ενστάσεις, ενώ η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε 60 ημέρες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Η πρόσκληση στις 6 εταιρείες αναφέρει: “Για συμμετοχή σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης λόγω του κατεπείγοντος, για την ανάθεση εκτέλεσης του έργου «Καθαίρεση, απομάκρυνση και απόθεση σε κατάλληλο χώρο των στοιχείων του μεταλλικού φορέα του προσωρινού στεγάστρου του Τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, Ν. Έβρου» προϋπολογισμού εκατόν σαράντα πέντε χιλιάδων εκατόν εξήντα ενός ευρώ και είκοσι εννέα λεπτών (145.161,29 €) χωρίς ΦΠΑ”.

Όπως μάλιστα τονίζεται: “Λόγω της ιδιαιτερότητας του μνημείου, της κατάστασης διατήρησης των μεταλλικών στοιχείων του φορέα του προσωρινού στεγάστρου που είτε έχουν παραμορφωθεί μετά την πυρκαγιά είτε φέρουν επικρεμάμενα στοιχεία και λόγω της γειτνίασης του Τεμένους με κατοικίες, η Πρόσκληση για διαπραγμάτευση απευθύνεται σε έξι οικονομικούς φορείς που διαθέτουν την τεχνογνωσία, την εμπειρία και τον τεχνικό εξοπλισμό για την εκτέλεση παρόμοιων έργων σύνθετων μεταλλικών κατασκευών επί μνημείων α) για την ασφαλή απομάκρυνση των εναπομεινάντων τμημάτων του στεγάστρου, β) για την εύρυθμη και με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης επιτάχυνση των εργασιών. Οι προσφορές θα ανοιχτούν στις 22 Αυγούστου 2017, ημέρα Τρίτη και ώρα 10.00 π.μ., από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων”.

Επικαλούνται δηλαδή ως δικαιολογία για το κατεπείγον του έργου, όσα αναφέραμε εμείς στο ρεπορτάζ της 30ης Ιουλίου και είχαμε δημοσιεύσει τις σχετικές φωτογραφίες με τα τεράστια κομμάτια να κρέμονται απειλητικά για τους διερχόμενους και τους περίοικους.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΒΑΓΙΑΖΗΤ

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΕΜΕΝΟΣ ΒΑΓΙΑΖΗΤ