Το 6ο Διεθνές Φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος στην Θράκη (20-27 Αυγούστου)

Το 6ο Διεθνές Φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος στην Θράκη (20-27 Αυγούστου)

Μια σημαντική διοργάνωση, το 6ο Διεθνές Φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος διοργανώνει από τις 20 έως τις 27 Αυγούστου 2017 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδας (ΕΚΝΕ) Forum”.

Το συνέδριο πρόκειται να λάβει χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης και ειδικότερα στις πόλεις της Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής αλλά και Ξάνθης καθώς και στους ιστορικούς οικισμούς της Μαρώνειας, των Φιλίππων και του Φαναριού. Πρόκειται για μία ξεχωριστή εμπειρία, ένα φόρουμ με ιδιαίτερη φυσιογνωμία και σημασία, γεγονός που αποτυπώνεται τόσο στην γεωμορφολογική και ιστορική σημασία της περιοχής διεξαγωγής του όσο και στους νέους που θα συμμετάσχουν. Ειδικότερα, θα συγκεντρώσει συνολικά 166 νέους συμμετέχοντες ηλικίας 15 έως 25 ετών από περισσότερες από 15 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Οι 106 εξ αυτών θα αποτελούν τους συνέδρους (Delegates) με την Ελληνική συμμετοχή να αποτελείται από 45 νέους στους οποίους περιλαμβάνονται μαθητές από την μουσουλμανική μειονότητα των Πομάκων και το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής «Celal Bayar» καθώς και από το Διαπολιτισμικό Λύκειο Σαπών. Οι υπόλοιποι 60 συμμετέχοντες θα απαρτίζουν τα Λειτουργικά Στελέχη του Φόρουμ (Officials).
Η κεντρική θεματική του φόρουμ είναι: “[Σ]τα άκρα της Ευρώπης· σκέψεις για την επαναχάραξη των ορίων εκ των έσω”. Στο πλαίσιο της θεματικής αυτής, θα αναπτυχθούν και θα συζητηθούν ποικίλα θέματα που αφορούν προβλήματα οικονομικών ανισοτήτων, διεθνούς ανταγωνισμού και ασφάλειας, διαχείρισης μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, καθώς και θέματα πολιτισμικών προκλήσεων. Φυσικά, όλα αυτά τα θέματα θα εξετασθούν υπό το πρίσμα των προκλήσεων και των διαφορών που υφίστανται μεταξύ του ευρωπαϊκού πυρήνα και της περιφέρειας, σε μια καθ’ όλα πολυπολιτισμική κοινωνία, αλλά και σε έναν τόπο που εκπροσωπεί απόλυτα τις παραπάνω προβληματικές.
Τα Διεθνή Φόρoυμ διατηρούν την παραδοσιακή δομή των συνεδρίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, δηλαδή την προσομοίωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ το πρόγραμμα τους διανθίζεται με εκδηλώσεις που έχουν ως σκοπό να φέρουν τους συμμετέχοντες πιο κοντά και να αναδείξουν δημιουργικά τη διαφορετικότητα τους. Ειδικότερα, στα πλαίσια του Διεθνούς Φόρουμ στη Θράκη, οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε 10 Επιτροπές, στις οποίες, μέσα από δραστηριότητες που στοχεύουν στη δόμηση των ομάδων (Teambuilding), θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους και να αναπτύξουν ομαδικό πνεύμα.

Στη συνέχεια, η κάθε Επιτροπή θα εστιάσει πάνω σε κάποιο ειδικότερο θέμα της ευρωπαϊκής πολιτικής καθημερινότητας, πολιτισμού, εξωτερικής πολιτικής, ελευθεριών και άλλων τομέων με τους οποίους ασχολείται η Ένωση, με σκοπό να καταλήξουν σε ένα ψήφισμα (Resolution) για το εκάστοτε θέμα (Committee Work). Τα 10 Ψηφίσματα θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας (General Assembly) όπου και θα συζητηθούν και στο τέλος θα ψηφιστούν. Επιπλέον, θα διεξαχθεί το «Ευρωπαϊκό Χωριό» (Eurovillage), στο οποίο οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν εδέσματα από τις χώρες τους ενώ θα αναδειχθεί και η πολιτισμική ταυτότητα του Έβρου μέσω φαγητών και χορών από τοπικούς εξωραϊστικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.

Τέλος, το πολιτιστικό πρόγραμμα του φόρουμ διανθίζεται με μια συναυλία (Euroconcert), που στοχεύει στην ανάδειξη των προσωπικών ταλέντων των συμμετεχόντων, ομιλίες ειδικών (Expert Talks) με στόχο την ακαδημαϊκή αναβάθμιση του συνεδρίου και μια Ανοιχτή Συζήτηση (Panel Discussion) η οποία θα περιστρέφεται γύρω από την κεντρική θεματική του συνεδρίου.
Για τη διεκπεραίωση των εκδηλώσεων αυτών, θα συνδράμουν με τη φιλοξενία τους το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, ο Δήμος Μαρωνείας- Σαπών, το Επιμελητήριο Θράκης και το ΓΕΛ «Άξιον» στην Ξάνθη.

Το 6ο Διεθνές Φόρουμ του ΕΚΝΕ στη Θράκη συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την νεολαία και τον πολιτισμό, Erasmus+. Επιπλέον, τη στήριξη στη δράση προσφέρουν το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης- Europe Direct Κομοτηνής, η Αναπτυξιακή Επιχείρηση Έβρου, η εταιρία «Green Cola», τα Εβρίτικα Κελάρια, τα ζαχαροπλαστεία Νεντιμ, οι εταιρίες “TUVUNU” (Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης) “Rainbow Waters” και “Οικογένεια Στεργίου”.
Η επίσημη Τελετή Έναρξης του Φόρουμ θαδιεξαχθεί την Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017, στις 19.30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεωντου Επιμελητηρίου Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη καθώς και την Τελετή Έναρξης της Ολομέλειας στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή, το Σάββατο, 26 Αυγούστου 2017 και ώρα 8.30 π.μ.

Ενημερωτικό Φυλλάδιο του 6ου Διεθνούς Φόρουμ του ΕΚΝΕ