Έρχεται συνάντηση τευτλοκαλλιεργητών με τον υπουργό Οικονομίας για την ΕΒΖ

Έρχεται συνάντηση τευτλοκαλλιεργητών με τον υπουργό Οικονομίας για την ΕΒΖ

Αύξηση σε ποσοστό 5,2% (τον Ιούλιο) σημείωσε –σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Τροφίμων του FAO– η διεθνής τιμή της ζάχαρης, σημειώνοντας ουσιαστικά την πρώτη μηνιαία ανοδική κίνηση από την αρχή του έτους. Ωστόσο, συνεχίζει να παραμένει σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περσινή σεζόν (-26%).

Οι αναλυτές του FAO αποδίδουν τη μικρή αυτή αυξητική τάση του Ιουλίου στην ποιοτική παραγωγή της Βραζιλίας (βλ. σχετικό διάγραμμα). Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, τόσο το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας όσο και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, με τους παραγωγούς να ζητούν βοήθεια από την πολιτεία.

Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση που έλαβε χώρα στο ΥΠΑΑΤ με την παρουσία  περίπου 10 τευτλοκαλλιεργητών, υπό τον Βαγγέλη Αποστόλου, αναμένεται ακόμα μία –ύστερα από την πίεση των αγροτών– με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση (σ.σ. προγραμματισμένη για τις 20 Αυγούστου και θα συμμετέχουν και στελέχη της ΕΒΖ).

Για το θέμα μίλησε στην «ΥΧ» ο Χρήστος Βαρούτης, παραγωγός από τις Σέρρες, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση. «Είχαμε συνάντηση με τον κ. Αποστόλου. Η ανησυχία μας είναι έντονη από το γεγονός ότι δεν υπάρχει ρευστότητα στη βιομηχανία και φοβόμαστε μήπως φτάσουμε τέλη Δεκεμβρίου και είμαστε απλήρωτοι. Θέλουμε να προλάβουμε ορισμένα πράγματα», μας δήλωσε ο κ. Βαρούτης.

Όπως ο ίδιος πρόσθεσε, «ο υπουργός μάς είπε ότι η πολιτεία έχει τη βούληση να στηρίζει την τευτλοκαλλιέργεια. Μας είπε, επίσης, ότι η συνδεδεμένη θα είναι στα 72,45 ευρώ και φέτος, δηλαδή στα ίδια με πέρυσι επίπεδα. Επίσης, μας έκανε γνωστό ότι θα μπορούμε να επιδοτηθούμε και μέσω κάποιων άλλων προγραμμάτων, όπως της απονιτροποίησης ή του μέτρου για τις ομάδες παραγωγών. Ο προβληματισμός, όμως, έγκειται στο αν θα συνεχίσει να υπάρχει βιομηχανία. Για να συνεχίσει να υπάρχει, θα πρέπει να ληφθούν κυβερνητικές πρωτοβουλίες».

Όσον αφορά τη φετινή καλλιέργεια, σύμφωνα με τους παραγωγούς με τους οποίους επικοινώνησε η «ΥΧ», αυτή εξελίσσεται ομαλά και η καμπάνια ξεκινάει σε έναν μήνα από σήμερα (το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη). Οι εκτάσεις που έχουν καλλιεργηθεί φτάνουν στα 65.000 στρ., ενώ οι τιμές είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. «Η καλλιέργεια μπορεί να δώσει εισόδημα. Δεν είναι, λοιπόν, αυτός ο λόγος που εγκαταλείφθηκε. Αυτό που φταίει είναι τα προβλήματα που είχαμε με τις πληρωμές, αλλά και εκείνα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέσα σε μια τριετία έχουν αλλάξει τέσσερις διοικήσεις», μας επισημαίνει ο κ. Βαρούτης.

Πηγή: ypaithros.gr