Μιχαηλίδης: Χρησιμοποιεί ο δήμος Αλεξανδρούπολης τον παλιό σκουπιδότοπο της Μάκρης;

Μιχαηλίδης: Χρησιμοποιεί ο δήμος Αλεξανδρούπολης τον παλιό σκουπιδότοπο της Μάκρης;

Ερωτήματα προς τον δήμο Αλεξανδρούπολης, αν και κατά πόσο τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί αυθαιρέτως τον παλιό σκπυπιδότοπο της Μάκρης, όπου ξέσπασε προχθές πυρκαγιά, για την απόθεση προϊόντων καθαρισμού από περιοχές του Τοπικού Διαμερίσματος της Μάκρης και όχι μόνο, απευθύνει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “ΑΝΑ.Σ.Α.” Παύλος Μιχαηλίδης.


Στην ανακοίνωση που εξέδωσε συγκεκριμένα πριν από λίγο αναφέρει: “Η φωτιά η οποία εκδηλώθηκε το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής στην περιοχή του παλιού σκουπιδότοπου της Μάκρης και συγκεκριμένα στο ύψος
του 9ου χλμ βόρεια της Εγνατίας οδού, ευτυχώς δεν προκάλεσε ιδιαίτερες ζημιές και εκείνο χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής.

Με αφορμή όμως αυτό το σοβαρό γεγονός, οφείλουμε ως δημοτική παράταξη να επισημάνουμε τα εξής:
Σε ότι αφορά τον συγκεκριμένο ανενεργό χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, αξίζει να σημειωθεί πως έπαψε να χρησιμοποιείτε επίσημα από την δεκαετία  του 1980.
Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι αν και κατά πόσο τα τελευταία χρόνια ο Δήμος της Αλεξανδρούπολης, μετά την οριστική παύση λειτουργίας του ΧΑΔΑ στον Πόταμο και την απομόνωση των παλιών λατομείων της Μάκρης,  προκειμένου να περιορίσει τις μεταφερόμενες ποσότητες στον ΧΥΤΑ της Κομοτηνής, χρησιμοποιεί αυθαιρέτως τον παρόντα χώρο για την απόθεση προϊόντων καθαρισμού από περιοχές του Τοπικού Διαμερίσματος της Μάκρης και όχι μόνο.


Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να γνωστοποιήσουν στο πλαίσιο της διερεύνησης που θα ακολουθήσει, αν υπάρχουν σχετικές επώνυμες καταγγελίες πολιτών για το συγκεκριμένο θέμα. Διότι αν τελικώς ο χώρος αυτός δεν είναι ανενεργός, ανά πάσα στιγμή εγκυμονεί ο κίνδυνος νέας πυρκαγιάς που κάτω από διαφορετικές καιρικές συνθήκες μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, μια και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν ελαιόδεντρα, κατοικίες και κάθε λογής επιχειρήσεις.
Τέλος είναι γνωστό, πως σε όλη την χώρα παρατηρούνται συνεχώς φωτιές από την παράνομη απόθεση σκουπιδιών περιμετρικά των πόλεων ( π.χ. αρχές ωΑυγούστου στην Κομοτηνή στην περιοχή του Πανθρακικού σταδίου), που
ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες αποτελούν παράγοντα κινδύνου για το ξέσπασμα πυρκαγιάς, πέρα από τα υγειονομικά προβλήματα που μπορούν εν δυνάμει να προκαλέσουν.
Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
“ΑΝΑ.Σ.Α.”