ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Φράγμα στο Δέρειο σκέφτεται η Κυβέρνηση. Πρόταση Καίσα που “τρέχει” το θέμα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Φράγμα στο Δέρειο σκέφτεται η Κυβέρνηση. Πρόταση Καίσα που “τρέχει” το θέμα

Ένα σημαντικό και τεράστιο έργο που θα αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή του Διδυμοτείχου σε πολλούς τομείς, σκέφτεται εδώ και αρκετούς μήνες η Κυβέρνηση, μετά από πρόταση του βουλευτή Έβρου Γιώργου Καίσα. Την κατασκευή ενός φράγματος στην περιοχή του Δερείου, του οποίου είχε εξεταστεί η κατασκευή και πριν από δεκαετίες, αλλά τελικά δεν προχώρησε.

Σύμφωνα με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ πληροφορίες του evros-news.gr, ο κ.Καίσας ήταν αυτός που… έριξε την ιδέα αρχικά στους υπουργούς Δημοσίων Έργων Χρήστο Σπίρτζη και Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ζητώντας να βρεθούν οι παλαιότερες μελέτες που είχαν γίνει. Κάτι που έγινε, αλλά διαπιστώθηκε ότι τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει πάρα πολύ και χρειάζεται επικαιροποίηση τους.

Για να γίνει το έργο απαιτούνται όμως πάρα πολλά εκατομμύρια, που λόγω της σφιχτής οικονομικής πολιτικής δεν υπάρχουν. Έτσι εξετάζεται η περίπτωση να υπαχθεί σε κάποιο από τα ευρωπαϊκά προγράμματα η χρηματοδότηση του. Το θέμα όπως τονίσαμε το “τρέχει” πάρα πολύ ο κ.Καίας, με συνεχείς επισκέψεις στα αρμόδια υπουργεία.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι θα πρόκειται για φράγμα στα πρότυπα αυτού στο γειτονικό Ivailovgrad της Βουλγαρίας, που κατασκευάστηκε πριν αρκετές δεκαετίες ως υδροηλεκτρικό φράγμα. Αυτό του Δερείου όμως προορίζεται για την συγκέντρωση των νερών που θα φτάνουν στον Ερυθροπόταμο και θα μπορεί να ποτίζεται όλη η κοιλάδα μέχρι το Διδυμότειχο, αλλά και να δοθεί λύση στα προβλήματα υδροδότησης της πόλης, που είναι γνωστά.

Ως εναλλακτική λύση, σε περίπτωση που υπάρξουν εμπόδια για την περιοχή του Δερείου με απαλλοτριώσεις και πιθανή μεταφορά του χωριού αν χρειαστεί, είναι η περιοχή του Αλεποχωρίου, όπου και ρέει ο Ερυθροπόταμος.