Κινέζος πρέσβης: Ενημερώθηκα για τον ΟΛΑ και τις ευκαιρίες που προσφέρονται

Κινέζος πρέσβης: Ενημερώθηκα για τον ΟΛΑ και τις ευκαιρίες που προσφέρονται

 

Τις προοπτικές που ανοίγονται για  το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, πληροφορήθηκε ο Κινέζος πρέσβης που πραγματοποιεί επίσκεψη στην περιοχή μας, κατά την χθεσινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΟΛΑ Χρήστο Δούκα.

“Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι σε πολύ καλή τοποθεσία και έχει καλή σύνδεση μέσω θαλάσσης, αέρα και ξηράς, ενώ διαθέτει ένα φιλόδοξο master plan, για την μελλοντική ανάπτυξή του. Εξ΄ όσων γνωρίζω, υπάρχουν κάποιες εταιρίες που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για επενδύσεις ή ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων στο λιμάνι και στην πόλη.

Αυτό στο οποίο ελπίζω είναι μια πιο στενή σχέση με την κινεζική πλευρά για καλύτερη κατανόηση αυτών των δυνατοτήτων, γιατί η αμοιβαία κατανόηση είναι το πρώτο βήμα για τη συνεργασία στην πράξη και αυτός είναι και ο λόγος της επίσκεψής μου στον Ο.Λ.Α. Όπως επίσης να πληροφορηθώ για την περιοχή, τους ανθρώπους της, τους διαθέσιμους πόρους, ώστε να παρουσιάσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στην κινεζική πλευρά, τις ευκαιρίες που προσφέρει ο λιμένας, για αμοιβαία επωφελή συνεργασία”.

Τα παραπάνω δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Ζοού Ξιαολί (Zou Xiaoli), μετά τη συνάντησή του σήμερα, με τον πρόεδρο του ΟΛΑ, Χρήστο Δούκα, στα γραφεία του Οργανισμού στην Αλεξανδρούπολη.

Ερωτηθείς για την επικείμενη υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καντόνας, ο Κινέζος διπλωμάτης δήλωσε πως “είναι ένα πραγματικά πολύ σημαντικό βήμα” και εξέφρασε την πεποίθηση πως “η επίσκεψη στο ακριτικό λιμάνι της καντονέζικης εταιρίας και η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας θα βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός ικανού διαύλου-μιας πλατφόρμας επικοινωνίας, πάνω στην οποία θα μπορούμε ν’ αναπτύξουμε περισσότερο τη συνεργασία μας”, συμπληρώνοντας πως θα διερευνήσει τη δυνατότητα αποστολής εκπροσώπου της πρεσβείας στην Αλεξανδρούπολη για την υπογραφή του μνημονίου, εκτιμώντας πως ο ίδιος δεν θα δύναται να παραστεί λόγω της παρουσίας του στη ΔΕΘ.

Δούκας: Οι Κινέζοι θέλουν όλο το λιμάνι

αλλά είπα στον πρέσβη ότι αυτό δεν γίνεται

Εξαιρετική τιμή, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Κινέζου πρέσβη, στις εγκαταστάσεις του ΟΛΑ, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Χρήστος Δούκας. Αναφορικά με τα όσα συζητήθηκαν δήλωσε πως “δώσαμε μια εικόνα των δυνατών σημείων του λιμανιού, των τρόπων με τους οποίους θα αξιοποιήσουμε ότι θετικό υπάρχει στον λιμένα και στην ευρύτερη περιοχή. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον τομέα του εμπορίου, έναν τομέα που κι εμείς γνωρίζουμε ότι είναι το δυνατό σημείο του λιμανιού, καθώς και στον τρόπο που γίνεται η αξιοποίηση του λιμένα”.

Εξέφρασε την εκτίμηση πως αυτό το ενδιαφέρον “θα παίξει ένα ρόλο στις παραπέρα διαγωνιστικές διαδικασίες που θα ξεκινήσουν πάρα πολύ σύντομα, σε ότι αφορά τη στρατηγική ανάπτυξης του λιμανιού μέσω διαδικασιών παραχώρησης για χρήση-εκμετάλλευση λιμενικών εγκαταστάσεων και υπηρεσιών του λιμένα” και συμπλήρωσε πως αναμένει ότι “θα έχουμε έναν πολύτιμο σύμμαχο στις επόμενες διαδικασίες όπου πια παγκόσμιοι παίκτες, επομένως και Κινέζοι, θα κληθούν να υποβάλλουν προτάσεις που αφορούν το αμοιβαίο συμφέρον αφενός του λιμένα και της τοπικής κοινωνίας και αφετέρου των επενδυτών”.

Σημείωσε πως επιβεβαιώθηκε η ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ του λιμένα και της πρεσβείας, “κάτι που πιθανόν να δώσει και νέα ώθηση γιατί το λιμάνι και ο Οργανισμός προχωρεί ήδη σε διαδικασίες με λιμένα της Κίνας και όπως είπε και ο κ. πρέσβης σε λίγες μέρες θα έρθουν εδώ εκπρόσωποι από το λιμάνι της Καντόνα, του τέταρτου λιμανιού παγκοσμίως στο εμπόριο, για να υπογράψουμε μνημόνιο συνεργασίας και είναι ένα δείγμα των πιθανών προσδοκιών και δυνατοτήτων που μπορεί να έχει αυτό το λιμάνι για το οποίο όλοι παλεύουμε για να μπορέσει να αναταχθεί, να παίξει έναν αναντικατάστατο ρόλο στην περιοχή”.

Περιέγραψε τη σημερινή συνάντηση ως το τελευταίο κομμάτι σ’ ένα πάζλ όπου “πια οι επαφές με επικεφαλείς ή πρεσβείες ξένων χωρών αλλά και εκπροσώπους επενδυτών, μας έδωσαν το δικαίωμα να ονειρευόμαστε σημαντικά πράγματα γι’ αυτό το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης”.

Ο κ. Δούκας αναφέρθηκε και στις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις των δύο χωρών λέγοντας πως “οι δύο κυβερνήσεις έχουν αναπτύξει στενό δεσμό επαφών και συνεργασιών σε όλα τα επίπεδα και ένα κομμάτι είναι και αυτό της Αλεξανδρούπολης”.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το κατά πόσο λειτουργεί ανασταλτικά στο επενδυτικό ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς το γεγονός ότι ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης δεν πωλείται αλλά παραχωρείται, ο πρόεδρος του ΟΛΑ απάντησε: “Είναι προφανές ότι υπάρχουν κινέζικες εταιρίες οι οποίες γενικά τα θέλουν όλα. Δεν θέλουν μια ελληνική εγκατάσταση. Μας το τόνισε και το είπε ξεκάθαρα. Η Cosco για παράδειγμα δεν ενδιαφέρεται για μια συμμετοχή σ’ ένα κομμάτι του λιμανιού. Κατανόησε όμως ότι τα περιφερειακά λιμάνια της Ελλάδας δεν είναι όπως τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, έχουν άλλες δυνατότητες, άλλες σχέσεις με την τοπική κοινωνία, άλλες υποχρεώσεις στον εθνικό προσανατολισμό.

Κατάλαβε πολύ γρήγορα ότι τα λιμάνια αυτά δεν μπορεί να παραχωρηθούν με “το κλειδί στο χέρι”, με παραχώρηση των μετοχών τους σε ένα ξένο επενδυτή, για πάρα πολλούς λόγους. Μολονότι έδειξε ότι αυτός είναι ένας προσανατολισμός που δεν είναι συνήθης για τις κινέζικες εταιρίες τύπου Cosco, κατανόησε ότι στα κομμάτια που αφορούν επιμέρους δραστηριότητες, επειδή υπάρχει μεγάλο πεδίο για δράση, για ανάπτυξη, ειδικά στο εμπόριο, τα logistic και στην εφοδιαστική γενικότερα, έχω την εντύπωση ότι θα παίξει το ρόλο του στις επόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες που θα αναδείξει το ΤΑΙΠΕΔ και ο Οργανισμός”.

Τέλος αναφορικά με την επικείμενη υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με το λιμάνι της Καντόνα ο κ. Δούκας είπε ότι “κρύβει προσδοκίες και δεν είναι κάτι που θα δώσει άμεσα αποτελέσματα. Εμείς προσδοκούμε να φέρουμε φορτία τα οποία κάθε χρόνο γίνονται όλο και περισσότερα από την Ανατολή και αυτοί προσδοκούν να βρουν έναν εναλλακτικό δρόμο, πιο γρήγορο, πιο ασφαλή και πιο οικονομικό στη διακίνηση των προϊόντων τους.

Αυτό οφείλουμε να το ανιχνεύσουμε. Αν το κάνουμε ο καθένας από μόνος του τα δυο λιμάνια πιθανόν να αστοχήσουμε ή να χάσουμε και τη ρότα μας, αν το κάνουμε μαζί όπως θα το κάνουμε με την υπογραφή αυτού του μνημονίου έχω την εντύπωση ότι θα μπορέσουμε ν’ ανιχνεύσουμε καλύτερα αυτές τις δυνατότητες. Προσωπικά πιστεύω ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο εμπόριο που έρχεται από την Ανατολή οφείλει και θα παίξει έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο”, εξήγησε ο πρόεδρος του ΟΛΑ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ