Με δώρο ένα καλάθι τοπικών προϊόντων υποδέχθηκε τον Κινέζο πρέσβης ο δήμαρχος Σαμοθράκης

Με δώρο ένα καλάθι τοπικών προϊόντων υποδέχθηκε τον Κινέζο πρέσβης ο δήμαρχος Σαμοθράκης

Επίσκεψη στη Σαμοθράκη πραγματοποίησε σήμερα Παρασκευή 25/08/2017 ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα κ. ZOU Xiaoli και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Θανάση Βίτσα, ο οποίος και του προσέφερε ως δώρο ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα του νησιού.

Τον πρέσβη συνόδευαν η σύζυγός του κ.NINGYi, ο Δ/ντης του Πολιτικού τμήματος κ.WUShutaoκαι αναπληρωτής Δ/ντηςτου τμήματος τύπου και δημόσιας διπλωματίας κ. LIAOWendan
Είναι η πρώτη επίσκεψη Πρέσβη της Κίνας στη Σαμοθράκη και η συνάντηση εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα. Ο κ. Βίτσας έκανε μια σύντομη ανασκόπηση των σχέσεων των δύο χωρών και παρουσίασε συνοπτικά την ταυτότητα του νησιού καθώς και τις προοπτικές του σε όλους τους τομείς: Αγροτικό – παραδοσιακές παραγωγές όπως κρέας, τυρί, λάδι, μέλι κτλ, την δυνατότητα παραγωγής νέων προιόντων όπως αρωματικά φυτά.
Την εν δυνάμει αξιοποίηση διαφόρων μορφών ενέργειας τη γεωθερμία κτλ.
Ιδιαίτερα παρουσιάστηκε η δυνατότητα προσέλκυσης τουριστών αλλά και επενδύσεων σ’ αυτόν τον τομέα.
Ο κ. Χiaoli επεσήμανε τη πρόοδο των ΕλληνοΚινεζικών σχέσεων σε όλους τους τομείς, πρόβλεψε ότι αυτές θα ενδυναμώνονται και θα επεκτείνονται στο μέλλον και ότι οι καλές σχέσεις των δύο χωρών έχουν θετικό αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αλλά και τις Αν. Μεσογείου.


Είναι η πρώτη γνωριμία του με την περιοχή, τονίζοντας ότι στους Κινέζους το μέχρι τώρα ενδιαφέρον είναι κυρίως για τη νότια νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, και θα συστήσει στους συμπατριώτες του τις ομορφιές και επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα. Θα συμβάλει να γίνει γνωστή η Σαμοθράκη και το φυσικό -πολισμικό φορτίο της εν όψει και της καθιέρωσης απευθείας αεροπορικής γραμμής Πεκίνου – Αθήνας από τον Σεπτέμβριο.
Τόνισε ότι τον εντυπωσίασε πόσα πολλά γνωρίζουν οι Ελληνες για τη χώρα του πράγμα που διαπίστωσε και στο ταξίδι του σήμερα, αφού και οι συνταξιδιώτες του με τους οποίους σήμερα έτυχε να συνομιλήσει γνωρίζουν πολλά για την Κίνα, ενώ οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο λαών είναι περιορισμένοι αντίθετα με την δυναμική που έχουν οι διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.
Τέλος από τις δύο πλευρές συμφωνήθηκε ότι σήμερα έγινε η αρχή γνωριμίας με το νησί και ότι θα υπάρξει συνεργασία ώστε να καλλιεργηθούν ουσιαστικότερες σχέσεις με πρώτο τον τομέα του τουρισμού.