Δημοσχάκης:  Θα στελεχώσετε το Διασυνοριακό Ινστιτούτο Εξωτικών Νοσημάτων της Ορεστιάδας;

Δημοσχάκης: Θα στελεχώσετε το Διασυνοριακό Ινστιτούτο Εξωτικών Νοσημάτων της Ορεστιάδας;

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε σήμερα (28/08) ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης,  σχετικά με την ανάγκη αξιοποίησης της σχετικής επιχορήγησης της Κομισιόν για την καταπολέμηση των ζωονόσων  ώστε να προχωρήσει η στελέχωση του Διασυνοριακού Ινστιτούτου Εξωτικών Νοσημάτων της Ορεστιάδας, που δεν λειτουργεί εξαιτίας της έλλειψης επιστημονικού προσωπικού.

Τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί κρούσματα ευλογιάς στην Τουρκία και είναι ορατός ο κίνδυνος να εξαπλωθεί η ασθένεια και στα δικά μας αιγοπρόβατα. Γι’ αυτό το θέμα, και ύστερα από ενημέρωση του Βουλευτή, κατέθεσε σχετική ερώτηση η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η απάντηση της Κομισιόν αναφέρει ότι  έχει εκδώσει  ειδική απόφαση επιχορήγησης προς την Ελλάδα ύψους 1.836.877 ευρώ για την περίοδο 1η Απριλίου 2017 έως 30 Σεπτεμβρίου 2018 με σκοπό  τη χρηματοδότηση προγράμματος μέτρων προστασίας για την καταπολέμηση εξωτικών νοσημάτων στην Ελλάδα, δηλαδή της οζώδους δερματίτιδας, του αφθώδους πυρετού, της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.

Ο Βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό  αν θα αξιοποιήσει την επιχορήγηση της Κομισιόν για να στελεχώσει το Διασυνοριακό Ινστιτούτο Εξωτικών Νοσημάτων της Ορεστιάδας με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, ώστε να λειτουργήσει ουσιαστικά.

Επίσης με ποιους άλλους τρόπους θα αξιοποιηθεί η επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να δημιουργηθούν ουσιαστικές προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των ζωονόσων που έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου της χώρας μας κι αν τυχόν διατεθεί συγκεκριμένο ποσό για τη βελτίωση του εργαστηριακού εξοπλισμού, καθώς και του εξοπλισμού της Πληροφορικής.

Τέλος, ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την αντιμετώπιση της ευλογιάς, κρούσματα της οποίας έχουν καταγραφεί στην γειτονική Τουρκία.

Αναλυτικά η Ερώτηση

«Κύριε Υπουργέ

Τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί κρούσματα ευλογιάς στην Τουρκία και είναι ορατός ο κίνδυνος να εξαπλωθεί η ασθένεια και στα δικά μας αιγοπρόβατα. Γι’ αυτό το θέμα, και ύστερα από δική μου ενημέρωση, κατέθεσε σχετική ερώτηση η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  Η απάντηση της Κομισιόν αναφέρει ότι  έχει εκδώσει  ειδική απόφαση επιχορήγησης προς την Ελλάδα ύψους 1.836.877 ευρώ για την περίοδο 1η Απριλίου 2017 έως 30 Σεπτεμβρίου 2018 με σκοπό  τη χρηματοδότηση προγράμματος μέτρων προστασίας για την καταπολέμηση εξωτικών νοσημάτων στην Ελλάδα, δηλαδή της οζώδους δερματίτιδας, του αφθώδους πυρετού, της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.

Στην Ορεστιάδα υπάρχει το Διασυνοριακό Ινστιτούτο Εξωτικών Νοσημάτων το οποίο ουσιαστικά δεν λειτουργεί, αν κι έχουν αποπερατωθεί τα άρτια και σύγχρονα εργαστήριά του, καθώς και οι σύγχρονες οικοδομικές του υποδομές. Δυστυχώς, εκκρεμεί η στελέχωσή του με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις και υποσχέσεις σας.

Με τη συγκεκριμένη επιχορήγηση της Κομισιόν δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρίας να προχωρήσετε στην απαραίτητη στελέχωση του Ινστιτούτου, ώστε να λειτουργήσει και να συμβάλλει αποφασιστικά στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των ζωονόσων.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

  • Θα αξιοποιήσετε την επιχορήγηση της Κομισιόν για να στελεχώσετε το Διασυνοριακό Ινστιτούτο Εξωτικών Νοσημάτων της Ορεστιάδας με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, ώστε να λειτουργήσει ουσιαστικά;
  • Πως σκοπεύετε να αξιοποιήσετε και με ποιους τρόπους την επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να δημιουργηθούν ουσιαστικές προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των ζωονόσων, που έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου της χώρας μας; Θα διαθέσετε συγκεκριμένο ποσό για τη βελτίωση του εργαστηριακού εξοπλισμού, καθώς και του εξοπλισμού της Πληροφορικής;
  • Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σας για την αντιμετώπιση της ευλογιάς, κρούσματα της οποίας έχουν καταγραφεί στην γειτονική Τουρκία;».