Ο τραγικός θάνατος του ιερέα συγκίνησε όλη την περιοχή. Πέρυσι ακριβώς βγήκε στη σύνταξη

Ο τραγικός θάνατος του ιερέα συγκίνησε όλη την περιοχή. Πέρυσι ακριβώς βγήκε στη σύνταξη

Μεγάλη συγκίνηση έχει προκαλέσε σε όλη την περιοχή, ο τραγικός θάνατος που βρήκε χθες στο χωριό Αλεποχώρι Διδυμοτείχου ο 72χρονος παπα Απόστολος Αντωνούδης, όταν τον παρέσυρε τρακτέρ σε χωράφι που βρίσκεται πίσω από το σπίτι του.

Ο συνταξιούχος πλέον ιερέας έκανε εκεί κάποιες εργασίες και ο οδηγός του γεωργικού ελκυστήρα που είναι από το γειτονικό χωριό Λάδη και πραγματοποιούσε δούλευε σε διπλανό χωράφι το οποίο νοίκαζε, δεν τον είδε και έγινε το κακό. Οι συγχωριανοί του, αλλά και όσοι τον γνώριζαν στην περιοχή, έχουν στενοχωρηθεί πάρα πολύ για γτον χαμό του παπα Απόστολου, αφού ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους.

Πριν μόλις ένα χρόνο και συγκεκριμένα την 1η Σεπτεμβρίου του 2016, είχε βγει στη σύνταξη ο σεμνός, καλοκάγαθος και πάντα κοντά στους συνανθρώπους του και ιδιαίτερα στα νέα παιδιά, εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεποχωρίου. Μάλιστα για να ευχαριστήσει τους συγχωριανούς του για την συμπαράσταση τους επί 35 χρόνια που ιερουργούσε στο χωριό, οργάνωσε ένα… αποχαιρετιστήριο γλέντι και τους προσκάλεσε με μια πολύ συγκινητική επιστολή. Τα λόγια του, γεμάτα καλωσύνη, αγάπη και ευχαριστώ, καθώς και η εκδήλωση αποχαιρετισμού του από τα καθήκοντα του, είναι μάλιστα το τελευταίο θέμα που υπάρχει στο blog του χωριού, το alepohorievrosthraki.blogspot.gr.

Στην επιστολή-πρόσκληση που τους απηύθυνε, ο παπα Απόστολος ανέφερε:

“Αντωνούδης Απόστολος Ιερέας Εφημέριος Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου 18/8/2016

Αγαπητοί συγχωριανοί

– Όπως σας είχα πει και πέρυσι τέτοιον καιρό , ήρθε η ώρα να βγω κι εγώ σε Σύνταξη πλέον . Ήρθε η ώρα να αποχωρήσω . Ήρθε η ώρα να ξεκουραστώ λιγάκι .

– Συμπλήρωσα Ιερέας 40 χρόνια . Τα 5 χρόνια στο Μικρό Δέρειο και Μεταξάδες και τα 35 χρόνια εδώ , στο χωριό μας . Ήμουν νιός και γέρασα που λένε . Τα χρόνια πέρασαν .Μαζί περάσαμε και ζήσαμε , πάρα πολλά αυτά τα 35 χρόνια . Ζήσαμε χαρές , μα ζήσαμε και λύπες .Κάναμε γάμους και βαπτίσεις , μα κάναμε κηδείες και μνημόσυνα . Έτσι είναι η ζωή . Όλα για τους ανθρώπους είναι . Για όλα υπάρχει μια αρχή και ένα τέλος . Τελειώνοντας λοιπόν σιγά σιγά , αυτήν την κοινή μας πορεία , θέλω για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω δημοσίως :

– Όλες τις Εκκλησιαστικές επιτροπές , που συνεργάστηκα μαζί τους , όλα αυτά τα 35 χρόνια .

– Όλους τους Προέδρους της κοινότητας μας καθώς και τα κοινοτικά Συμβούλια

– Όλους τους ψάλτες , που πέρασαν άπαυτο εδώ το ψαλτήρι , μέχρι και τις σημερινές ψάλτριες .

– Κυρίως όμως θέλω να ευχαριστήσω , όλους και όλες εσάς , για την μεγάλη ηθική και υλική συμπαράσταση που δείξατε προς το πρόσωπό μου . Την εμπιστοσύνη που όταν κάτι σας ζητούσα αμέσως μου το δίνατε .Άλλος λίγο άλλος πολύ , όλοι κάτι κάνατε για την Εκκλησία .Και φυσικά ότι κάνατε το βλέπετε .

– Όλες οι προσφορές , όλα τα αφιερώματά  σας

– Όλες οι δωρεές , όλα τα τάματά σας  , όλα βρίσκονται εντός του Ναού .

– Οι Αγιογραφίες , οι Εικόνες .

– Οι Πολυέλαιοι , οι καντήλες

-Τα στασίδια και πολλά άλλα  ομόρφυναν την μικρή μας Εκκλησία .

– Μπορεί να είχαμε μικρό Ναό , αλλά έχουμε όμορφο Ναό . Δόξα το Θεώ . Οι άνθρωποι δυστυχώς λιγοστεύουν .

– Για όλα αυτά λοιπόν , και για πολλά άλλα σας προσκαλώ όλους και όλες . χωρίς εξαίρεση , μικρούς και μεγάλους , όσοι μπορείτε , να έρθετε την Πέμπτη 18 Αυγούστου και ώρα 8:30 στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου για ένα κέρασμα από μένα Εις Ένδειξη Ευχαρίστησης , για όλα αυτά τα χρόνια που περάσαμε μαζί . Θα είναι κάτι σαν αποχαιρετιστήριο δείπνο .

-Από 1 Σεπτεμβρίου καταθέτω την αίτηση μου για σύνταξη .

– Και πάλι σας ευχαριστώ όλους και θα σας περιμένω.

– Ο Θεός μαζί σας”.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα συνάντησα στους Μεταξάδες τον αείμνηστο πλέον παπα Απόστολο και την σύζυγο του Βενετία που κατάγεται από το χωριό μου, το Παλιούρι. Βρέθηκε μαζί με πολλούς συγχωριανούς του σε μια εκδήλωση, παρουσία του Μητροπολίτη Αυστρίας και Ουγγαρίας  Αρσένιου. Χαμογελαστός όπως πάντα, χαιρέτισε και μίλησε με όλους και είχε έναν καλό λόγο και ένα αστείο για τον καθένα.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην σύζυγο του, τους δυο γιους του, την υπόλοιπη οικογένεια και όλους τους συγγενείς του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της ακριτικής γης του Αλεποχωρίου που θα τον σκεπάσει.

Κώστας Πιτιακούδης