Όταν η Coca cola… αγάπησε ξαφνικά την Αλεξανδρούπολη και δωρίζει 900.000 ευρώ για το νερό

Όταν η Coca cola… αγάπησε ξαφνικά την Αλεξανδρούπολη και δωρίζει 900.000 ευρώ για το νερό

Ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο έγινε προσπάθεια από την πλευρά του δήμου Αλεξανδρούπολης να περάσει στο… ντούκου, συζητήθηκε και εγκρίθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας. Αυτό της δωρεάς από την Coca Cola ποσού περίπου 900.000 ευρώ (886.600 ευρω μαζι με τον ΦΠΑ).

Γιατί η γνωστή πολυεθνική εταιρεία αναψυκτικών… αγάπησε ξαφνικά την Αλεξανδρούπολη και το νερό της και αποφάσισε να δωρίσει κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ, όταν δεν διστάζει να κλείσει εργοστάσια της ή να τα μεταφέρει από την Ελλάδα σε άλλες βαλκανικές χώρες πετώντας στον δρόμο του εργαζομένους της; Τί μπορεί να κρύβεται πίσω από την συγκεκριμένη κίνηση;

Οι απόψεις που υπάρχουν είναι:

  1. Θέλει να δημιουργήσει μελλοντικά κάποια μονάδα εμφιάλωσης αναψυκτικών στην περιοχή, οπότε θα χρειάζεται να χρησιμοποιεί πολύ νερό και με την δωρεά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ευνοϊκή μεταχείριση από την ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης.
  2. Προσβλέπει στην δημιουργία μονάδας εμφιάλωσης νερού, οπότε επίσης θα έχει προνομιακή μεταχείριση “πατώντας” στη συγκεκριμένη δωρεά.
  3. Με γνωστή και δεδομένη την “κόντρα” της με την εταιρεία του Έβρου  Green Cola, που έχει το βασικό της εργοστάσιο, την πρώην μονάδα της ΕΠΑΠ που εξαγόρασε στο ξεκίνημα της, στην Λεπτή Ορεστιάδας και έχει καταφέρει να πάρει τεράστιο μερίδιο στην αγορά όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και παγκοσμίως, η Coca Cola στοχεύει να “πατήσει πόδι” στην περιοχή και σιγά σιγά να την… περικυκλώσει.
  4. Υπάρχει φυσικά και αυτό που κατήγγειλαν και δημοτικοί σύμβουλοι, ότι η δωρεά είναι ο “δούρειος ίππος” για ιδιωτικοποίηση του νερού και διαχείριση του από την συγκεκριμένη εταιρεία μόλς… ανοίξει το ζήτημα, είτε στο άμεσο είτε στο απώτερο μέλλον.

Η ΜΚΟ μέσω της οποίας γίνεται η δωρεά και η προσπάθεια

να δικαιολογήσουν τα πάντα Λαμπάκης και Μυτιληνός

Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, έγινε προσπάθεια τόσο από τον δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη όσο και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΑ Ευγάλλεο Μυτιληνό, ο οποίος μάλιστα φιλοδοξεί να είναι και υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες εκλογές όπως αποκάλυψε το evros-news.gr, να παρουσιαστούν όλα… όμορφα και αγγελικά πλασμένα. Υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό, περίπου ότι η Coca Cola και οι άνθρωποι της το μόνο που έχουν στο μυαλό τους είναι να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα νερού η Αλεξανδρούπολη και δεν κρύβονται… σκιές και άλλες επιδιώξεις πίσω απ’ τη δωρεά των 886.600 ευρω μαζι με τον ΦΠΑ.

Ο κ.Μυτιληνός μάλιστα, προκειμένου να δικαιολογήσει την αποδοχή της συγκεκριμένης δωρεάς, παρουσίασε με δραματικό τόνο μείωση φέτος των διαθέσιμων ποσοστήτων νερού στον υδροταμιευτήρα και επειδή θα πρέπει να αυξηθούν και  να εξασφαλιστεί η επάρκεια νερού της Αλεξανδρούπολης για το μέλλον, γίνεται η αποδοχή που θα ανεβάσει την στάθμη κατά 1.60 μέτρα.

Μόνο που η αρχική αίτηση του δήμου Αλεξανδρούτολης προς την Global Water Parthnersip Mediterranean (GWP-Med),  το Ίδρυμα δηλαδή της Coca Cola που υλοποιεί το πρόγραμμα “Το νερό στην πόλη” μέσω της ΜΚΟ (Μη Κυβερνητική Οργάνωση)-παντού τελικά αυτές οι ΜΚΟ-Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΜΙΟ-ECSIDE), έγινε το 2015, όταν και δεν υπήρχε κανένα θέμα μείωσης των αποθεμάτων. 

Έτσι ξεκίνησε όλη η διαδικασία και τελικά η “πονόψυχη” Coca Cola αποφάσει να διαθέσει το ποσό που απαιτείται σύμφωνα με τον σχετικό προύπολογισμό για την κάλυψη της δαπάνης για την Προμήθεια-Εγκατάσταση Συστήματος Αύξησης Χωρητικότητας Ταμιευτήρα Φράγματος Διποτάμου-Αισύμης Αλεξανδρούπολης.

Υπάρχει και κάτι ακόμα. Τόσο ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Ευάγγελος Μυτιληνός όσο και ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, υποστήριξαν ότι έφεραν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να το ψηφίσει ένα πιο διευρυμένο όργανο, αν και με βάση τη νομοθεσία θα έπρεπε αυτό να εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΑ. Το έκαναν όπως είπαν για περισσότερη διαφάνεια και ενημέρωση όλων των δημοτικών συμβούλων. Μόνο που προφανώς στόχος τους ήταν να “δεσμεύσουν” και όσους διαφωνούν σε περίπτωση θετικής ψήφου, ώστε μελλοντικά και ανάλογα με τις εξελίξεις να μην μπορούν να πουν το παραμικρό. Τελικά, τόσο η ¨Λαϊκή Συσπείρωση” όσο και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και επικεφαλής της ΑΝΑ.Σ.Α Παύλος Μιχαηλίδης δεν το ψήφισαν.

Και δυο ακόμα επισημάνσεις.

  1. Επειδή προβλέπεται ότι το θέμα πρέπει να ψηφιστεί από το Δ.Σ της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΑ), δεν αποκλείεται η απόφαση να μην εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη διοίκηση, όπως έχει συμβεί με πολλές από τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης.
  2. Είναι αλήθεια ότι ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης μαζί με τους νεαρούς κυρίως αντιδημάρχους και συμβούλους του (κάποιους με μπριγιαντίνη στο μαλί και… μυτερά παπούτσια για να σκοτώνουν κατσαρίδες στη γωνία), “έδεσαν” και μεθόδευσαν πολύ έξυπνα την επικοινωνιακή διαχείριση και παρουσίαση του συγκεκριμένου θέματος αλλά και των υπολοίπων που συζητήθηκαν σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο. Όπως και την ξαφνική(;) επιστροφή θέματος… χρυσορυχείων στο προσκήνιο, έστω και αν κανένας δεν “τσίμπησε” να τους ακολουθήσει. Γι’ αυτά όμως έχουμε χρόνο να τα πούμε.