Σουφλί: Η «πόλη του μεταξιού» και των «κουκουλόσπιτων»!

Σουφλί: Η «πόλη του μεταξιού» και των «κουκουλόσπιτων»!

Αφιέρωμα στο Σουφλί, την “πόλη του μεταξιού” φιλοξενεί η τουριστική ιστοσελίδα lovelovegreece.com και το επιμελήθηκε η συνεργάτης του Γιώτα Μαγκούρα. Κι επειδή τελευταία ξαναβρίσκεται στην επικαιρότητα με την επίσκεψη του Κινέζου πρέσβη, αλλά και τις χθεσινοβραδινές εκδηλώσεις παραδοσιακής μουσικής και χορών, σας το παρουσιάζουμε.

Το Σουφλί είναι μια μικρή κωμόπολη που βρίσκεται 65χλμ μακριά απο την Αλεξανδρούπολη.

Έγινε παγκοσμίως γνωστό για την βιομηχανία του μεταξιού που αναπτύχθηκε εκεί τον 19ο αιώνα.

Η άνθιση του αρχίζει τον 19ο αιώνα, όταν αρχίζει να παράγει συστηματικά μετάξι.Αρχικά δημιουργούνται 4 εργοστάσια εκεί με αποτέλεσμα να καθίσταται σημαντικό εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο.

Η παράδοση λέει ότι  η πορεία της σηροτρόφιας (σ.σ. η εκτροφή μεταξοσκώληκων για την παραγωγή μεταξιού) αρχίζει με δύο μοναχούς που έφεραν κρυφά, μέσα στα μπαστούνια τους, από την Κίνα το σπόρο του μεταξιού.

Μαζί με την οικονομική ανάπτυξη, ήλθε η κοινωνική και πολιτιστική άνθιση και το μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων αναπτύχθηκε. Στα μέσα περίπου του 19 αιώνα δημιουργούνται εκκλησίες, σχολεία, αρχοντικά που μαρτυρούν την αίγλη και τον πλούτο της εποχής εκείνης.

Μετά την Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, το Σουφλί με την ανακατανομή της γης έχασε μια σημαντική έκταση 70.000 στρεμμάτων, που ήταν γεμάτη από μορεόδεντρα, τα οποία αποτελούσαν και την μόνη τροφή του μεταξοσκώληκα. Με την εισαγωγή του εμπορίου του μεταξιού στο φορολογικό πλαίσιο της Ελλάδας επήλθε η μεγάλη μείωση της παραγωγής και των εξαγωγών σε άλλες χώρες. Το τελειωτικό όμως χτύπημα  επήλθε  όταν ανακαλύφθηκε  η τεχνητή μεταξωτή ίνα. Το γεγονός αυτό σταμάτησε την ανοδική πορεία της σηροτροφίας. Τα εργοστάσια άρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο με αποτέλεσμα  τα  4 εργοστάσια αναπήνησης καθώς και πολλές οικοτεχνίες παραγωγής μεταξιού να σταματήσουν να λειτουργούν. Οι κάτοικοι αρχίσαν να ξενιτεύονται και να διαπρέπουν στο εξωτερικό στο εμπόριο, στις τέχνες, στα γράμματα.

Σήμερα η παράδοση συνεχίζεται με υπερσύγχρονες μεταξοβιομηχανίες, καθώς και με τα πολλά καταστήματα που εμπορεύονται μεταξωτά είδη. Το μετάξι όμως  δεν είναι η μόνη ασχολία των κατοίκων, ανάπτυξη έχει παρουσιάσει η αμπελουργία και η οινοποιεία όπως και η καροποιεία και η σιδηρουργία.

Μια βόλτα στα στενά δρομάκια της πόλης, θα ανακαλύψετε τα αριστουργήματα μιας άλλης εποχής.  Στα μουσεία που λειτουργούν στο Σουφλί μπορεί ο επισκέπτης να δει την ιστορία της πόλης και του μεταξιού. Από τα πιο χαρακτηριστικά και ιδιόμορφα  κτίσματα του Σουφλίου, που επιβάλλονται με τον όγκο τους στο χώρο, είναι τα «μπιτζικλίκια» (κουκουλόσπιτα), που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά τις ανάγκες της σηροτροφίας.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι το «μπιτζικλίκι» του Καλέση. Το κτίριο αγοράστηκε στις αρχές του 1994 από το Δήμο Σουφλίου αποκαταστάθηκε και χρησιμοποιείται πλέον ως Δημοτικός Ξενώνας.


(Το «μπιτζικλίκι» του Καλέση)

Το τριώροφο  αρχοντικό Μπρίκα  με την εξειδικευμένη αρχιτεκτονική κατασκευή είναι ίσως το πλέον εντυπωσιακό ιδιωτικό κτίριο στη Θράκη. Συνδυάζει επιτυχημένα τη βιοτεχνική αποστολή του με τη μεγαλοπρέπεια της δυτικής αρχοντικής προαστιακής βίλας. Εκτός από κατοικία του ιδιοκτήτη, χρησίμευε για εκτροφή μεταξοσκωλήκων, αποθήκη ξηρών κουκουλιών και παραγωγή μεταξόσπορου. Το αρχοντικό δωρίθηκε στο Δήμο Σουφλίου το έτος 1991, από τον αείμνηστο Μαυρουδή Μπρίκα και τη σύζυγό του Βάγια, με σκοπό να αποτελέσει μελλοντικά μια εστία πολιτισμού. Το κτίριο αποκαταστάθηκε κτιριακά από το Δήμο Σουφλίου και στεγάζει το Δημοτικό Μουσείο.

Το Μουσείο Μεταξιού είναι η πλέον απαραίτητη στάση για κάθε επισκέπτη του Σουφλίου. Στεγάζεται στο πανέμορφο (και σήμα κατατεθέν της πόλης) αρχοντικό Κουρτίδη, που χτίστηκε το 1855. Εδώ, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, θα μάθετε όλα όσα υπάρχουν να μάθει κάποιος σχετικά με τον κύκλο του μεταξιού. Η ξενάγηση είναι τουλάχιστον υποδειγματική, και ο εκθεσιακός χώρος καλοδιατηρημένος και πολύ ευχάριστος. Ας μην ξεχνάμε ότι η αρχιτεκτονική αυτής της πόλης, αποτελεί την άμεση αντανάκλαση της όποιας ακμής γνώρισε σε χρόνους καλύτερους από τους σημερινούς.


(Το αρχοντικό Κουρτίδη)

Γύρω από την πλατεία του Σουφλίου, βρίσκονται  τα καταστήματα του μεταξιού. Επίσης στην αγορά μπορείτε να αγοράσετε πεντανόστιμα εδέσματα (αναζητήστε στα κρεοπωλεία τον «καβουρμά» και στα εστιατόρια την «μπάμπω»), καθώς και εξαιρετικό τσίπουρο και κρασί!

Πηγή: lovelovegreece.com