Ποιός άρχισε να… ιδρώνει στην αίθουσα όταν ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στην Κριμαία;

Ποιός άρχισε να… ιδρώνει στην αίθουσα όταν ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στην Κριμαία;

Εξαιρετικά σημαντική ήταν η παρουσία του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρυ Πάιατ στην περιοχή μας, όχι μόνο λόγω της συμμετοχής του στις εργασίες του 1ου Oil & Gas Forum, αλλά και για τα όσα είπε σε αυτό, τις αναρτήσεις στους προσωπικούς του λογαριασμούς που παρακολουθούν χιλιάδες και φυσικά τις επισκέψεις του σε λιμάνι, δήμαρχο και Μητροπολίτη.

Στη διάρκεια της ομιλίας του πάντως, επιτέθηκε ευθέως στην Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τους ότι παρεμβαίνουν στα Βαλκάνια και θέλουν να καθορίζουν τις εξελίξεις με “όπλο” τους τα ενεργειακά. Γι’ αυτό και τώρα που οι νέες εξελίξεις με τους καινούργιους αγωγούς στην περιοχή μας αλλάζουν τα δεδομένα  και “επηρεάζεται η κυριαρχία της Ρωσίας στην αγορά αερίου ως παρόχου σε μονοπωλιακό επίπεδο και έτσι αυτή προσπαθεί να επηρεάσει πολιτικούς στόχους». Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά, αναφέροντας και το παράδειγμα της Κριμαίας. 

Μαθαίνω πάντως πως όταν ακούστηκε το όνομα της Κριμαίας, κάποιος μέσα στην αίθουσα και μάλιστα ντόπιος, άρχισε να… ιδρώνει. Είναι ο ίδιος, που μόνο στο άκουσμα του ονόματος του ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς γίνεται έξαλλος και… κατακκόνινος από τα νεύρα του και “κατεβάζει” ότι βρισιά μπορεί να σκεφθεί κανείς για την “φωτιά” που παραλίγο να “ανάψει” σε διπλωματικό επίπεδο με την απερισκεψία του.