Τοψίδης: Το Επιμελητήριο Έβρου στην πρώτη γραμμή για να γίνει ενεργειακός κόμβος η περιοχή

Τοψίδης: Το Επιμελητήριο Έβρου στην πρώτη γραμμή για να γίνει ενεργειακός κόμβος η περιοχή

Την βούληση του Επιμελητηρίου Έβρου να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας, ώστε να εξελιχθεί η Αλεξανδρούπολη και όλη η περιοχή μας ενεργειακός κόμβος, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Χριστόδουλος Τοψίδης στο χαιρετισμό που απηύθυνε χθες στο  1ο OIL & GAS FORUM που διεξήχθη στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ.Τοψίδης τόνισε εμφατικά ότι: “Η Ελλάδα και η περιοχή μας εξελίσσονται, όπως αναμένεται να συζητηθεί και στο συνέδριο αυτό, σε «ενεργειακό σταυροδρόμι». Σε αυτό το σημείο ως  Επιμελητήριο Έβρου θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε προετοιμασμένοι να εργασθούμε μαζί για να αποτελέσει η περιοχή μας έναν κόμβο στο σταυροδρόμι αυτό”.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου ανέλυσε τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν: “Η Αλεξανδρούπολη, παρουσιάζει συγκεκριμένα θεμελιώδη πλεονεκτήματα με υποδομές πλήρους και ολοκληρωμένου δικτύου διαμετακόμισης και μεταφορών. Πλεονεκτήματα τα οποία ενδυναμώνουν την στρατηγική της θέση της Αλεξανδούπολης και δημιουργούν την βάση για μια προοδευτική μετεξέλιξη της, σε έναν διεθνή εμπορικό κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου.

  1. Οδικά, συνδέεται με τον άξονα της Εγνατίας οδού και αποτελεί σημείο σύνδεσης του διευρωπαϊκού οδικού άξονα.
  2. Ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης αποτελεί σημαντικό μεταφορικό πυλώνα της περιοχής και έχει δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη
  3. Διαθέτει επίσης πλήρη σιδηροδρομική και αεροπορική σύνδεση, με ένα νέο και σύγχρονο αεροδρόμιο διεθνών προδιαγραφών.
  4. Ακόμη, εμφανίζει μία χωροθετημένη και αδειοδοτημένη βιομηχανική περιοχή, η οποία συνδέεται με την Εγνατία Οδό,

Παράλληλα σήμερα είναι σε εξέλιξη η επένδυση του Δήμου Αλεξανδρούπολης για την αξιοποίηση  της Γεωθερμίας και η επένδυση σε Υδροηλεκτρικό Πάρκο στον Δήμο Ορεστιάδας καθώς επίσης και νέες επενδύσεις που υπόσχονται να διαμορφώσουν τον οικονομικό χάρτη της περιοχής”.

Αναφέρθηκε επίσης και στις προοπτικές οι οποίες δημιουργούνται λέγοντας: “Ανοίγονται τεράστιες δυνατότητες στο ενεργειακό κομμάτι για την περιοχή με τις πρόσφατες σημαντικές επενδύσεις που αλλάζουν την θέση της Π.Ε. Έβρου με προοπτικές να μετεξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο. Αναφέρομαι στην επένδυση του αγωγού TAP και την επικείμενη επένδυση του LNG, απο τους ομίλους των κυρίων Λιβανού και Κοπελούζου,  σε μια αγορά με εκτιμήσεις ρυθμού αύξησης 50% εώς το 2020. Τα παραπάνω διαμορφώνουν ριζικά την οικονομία της περιοχής μας δημιουργώντας εισόδημα, προοπτικές, ευκαιρίες και νέες θέσεις εργασίας”.

Τέλος, εξέφρασε την ευχή στα επόμενα χρόνια να υπαρξει λόγω των ενεργειακών και οικονοπμικών εξελίξεων στην περιοχή ξεχωριστό τμήμα στο Επιμελητήριο του νομού με εταιρείας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας. “Η επιμελητηριακή κοινότητα είναι και θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη, στο πλευρό των επιχειρήσεων, ώστε η περιοχή μας να κάνει το μεγάλο βήμα μπροστά στον τομέα της ενέργειας. Με αφορμή αυτήν την εκδήλωση ευελπιστούμε σε λίγα χρόνια να έχουμε ένα ξεχωριστό τμήμα με ρόλο την εξυπηρέτηση του  τομέα της ενέργειας”.