Η Εβρίτισσα βουλευτής Νίκη Άστον διεκδικεί την αρχηγία κόμματος στον Καναδά

Η Εβρίτισσα βουλευτής Νίκη Άστον διεκδικεί την αρχηγία κόμματος στον Καναδά

Η 35χρονη Εβρίτισσα Νίκη Αστον, βουλευτής στην Ομοσπονδιακή Βουλή του Καναδά από το 2008, είναι υποψήφια για την ηγεσία του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος (NDP), που είναι ο τρίτος σε δύναμη πολιτικός σχηματισμός της χώρας, ο οποίος στις εκλογές του 2015, παρότι έχασε σημαντικό μέρος της εκλογικής ισχύος του, έχει ποσοστό 19,7%.

Η Άστον έχει καταγωγή από την περιοχή μας και συγκεκριμένα την Αλεξανδρούπολη, λόγω της μητέρας της Χαρίκλειας Δημητρακοπούλου, με ρίζες απ’ το χωριό Πραγγί Διδυμοτείχου. Μάλιστα το 2013 είχε βρεθεί εδώ και ο Δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης την απένειμε το μετάλλιο Α΄ Τιμής, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του, ως «ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της αφιλοκερδούς και πολύτιμης προσφοράς της στον πολυετή αγώνα των Δημοτικών Συμβουλίων, των τοπικών φορέων και των πολιτών κατά της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή του Περάματος Έβρου».

Η τελετή απονομής του μεταλλίου πραγματοποιήθηκε πριν τέσσερα χρόνια, το απόγευμα της Τετάρτης 21 Αυγούστου του 2013 σε κατάμεστη αίθουσα ξενοδοχείου της Αλεξανδρούπολης, παρουσία τοπικών αρχών και εκπροσώπων φορέων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο αναφορικά με τη δράση και τις ενέργειες της Ελληνοκαναδής βουλευτή κατά των χρυσωρυχείων και αναγνώσθηκε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

 Η υποψήφια αρχηγός του Καναδικού κόμματος που είναι
και έγκυος, παντρεύτηκε στην Αλεξανδρούπολη
Η ελληνικής καταγωγής βουλευτής, διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με την Θράκη και λειτουργεί σαν πρέσβειρα καλής θελήσεως, ενώ επέλεξε πέρυσι τον Αλεξανδρούπολη για να κάνει το γάμο της με τον εκλεκτό της καρδιάς της Ράϊαν Μπάκερ σε ορθόδοξο ναό της πόλης. Άλλωστε την πόλη του Έβρου την επισκέπτεται τακτικά σχεδόν κάθε καλοκαίρι για να δει τους φίλους και στενούς συγγενείς της.
Η Νίκη Άστον κρατά μέσα της την Ελλάδα, δηλώνει υπερήφανη για την ελληνική καταγωγή της και μιλάει άπταιστα την ελληνική γλώσσα, την οποία δηλώνει ως μητρική της ενώ μιλάει επίσης αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, κινέζικα, ουκρανικά, ρωσικά και την γλώσσα των ιθαγενών cree.
Με μητέρα από την Αλεξανδρούπολη την κα Χάρις Δημητρακοπούλου και πατέρα «δηλωμένο» φιλέλληνα Στιβ Άστον, ο οποίος όχι… μόνο παντρεύτηκε Ελληνίδα, αλλά και πρωτοστατεί για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα ως γραμματέας της Καναδικής Επιτροπής, η βουλευτής στην περιοχή Τσόρτσιλ της Μανιτόμπα με το Νεοδημοκρατικό προοδευτικό  Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Καναδά, Νίκη Άστον (Niki Ashton), κατατάχθηκε από το έγκυρο καναδικό περιοδικό Maclean’s στους πιο δραστήριους βουλευτές του έτους 2012, καθώς αξιολογήθηκε ότι εκπροσωπεί τους κατοίκους της εκλογικής της περιφέρειας με τον καλύτερο τρόπο.

Η Νίκι Αστον πριν από λίγες μέρες (το περασμένο Σάββατο) είχε γενέθλια. Ομως, οι γιορτές που περιμένει είναι μπροστά της. Και έχουν δυο κρίσιμους σταθμούς. Ο πρώτος την 1η Οκτωβρίου όταν και θα ανακοινωθεί το όνομα του υποψηφίου που θα επικρατήσει στην εσωκομματική ψηφοφορία για την ηγεσία του κόμματος που ξεκινά στις 18 Σεπτεμβρίου. Και ο δεύτερος, μέσα στον Νοέμβριο όταν θα γεννήσει τα δίδυμα που κυοφορεί.

Η προχωρημένη εγκυμοσύνη της ήταν και ο λόγος που το απόγευμα της Κυριακής δεν ταξίδεψε στο Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας για να συμμετάσχει στο τελευταίο ντιμπέιτ των τεσσάρων συνολικά υποψηφίων, αλλά εμφανίστηκε στη συζήτηση μέσω οθόνης.

Λίγο μετά το τέλος της τηλεμαχίας η Νίκι Αστον, σε δήλωση της, ανέφερε ότι «σήμερα είχαμε μια ακόμη ευκαιρία να δείξουμε πόσο μακριά έχουμε φτάσει. Η κίνησή μας έχει εθνική δυναμική συσπειρώνοντας Καναδούς, από την μια ακτή της χώρας ώς την άλλη».

Ο πατέρας της, Στηβ Αστον, έχει διατελέσει υπουργός σε επαρχιακές κυβερνήσεις του Κεμπέκ. Και η μητέρα της Χαρίκλεια Δημητρακοπούλου είναι αυτή που της εμφύσησε την ελληνική παιδεία.

Το 2004, σε ηλικία 22 ετών, ήταν εθελόντρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, βοηθώντας με τα καλά ελληνικά της τις ολυμπιακές αποστολές του Καναδά αλλά και της Κίνας.

Η Νίκι Αστον ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της για την ηγεσία του κόμματος στις 7 Μαρτίου. Για όσους την γνωρίζουν η απόφαση της δεν ήταν έκπληξη. Δυναμική προσωπικότητα, πολυμαθής, πολύγλωσση και οραματίστρια η 35χρονη Νίκι φιλοδοξεί να ηγηθεί ενός κόμματος που έχει σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ