Τελωνείο Καστανεών: Ξοδεύτηκε μισό εκατ. ευρώ, αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Τελωνείο Καστανεών: Ξοδεύτηκε μισό εκατ. ευρώ, αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Η κατάσταση στα τελωνεία του Έβρου, που όλο και αυξάνεται ο όγκος των ανθρώπων που πρέπει να εξυπηρετήσουν καθημερινά, είναι επιεικώς προβληματική. Οι διαχρονικές υποσχέσεις κυβερνήσεων και αρμοδίων για καθοριστικές παρεμβάσεις, ώστε και “εικόνα” ευρωπαϊκής χώρας να παρουσιάζουν, μια και από εδώ ξεκινάει η Ευρωπαϊκή Ένωση τυπικά και ουσιαστικά και να μηνξ υπάρχει ταλαιπωρία επισκεπτών και υπαλλήλων, έμειναν στα λόγια.

Το τελωνείο Καστανεών είναι ένα από τα κύρια σημεία εισόδου στην χώρα μας, ξοδεύτηκε περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ για βελτίωση και αναβάθμιση του, αλλά όπως επισημαίνει η Μαρία Γκουγκουσκίδου, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον δήμο Ορεστιάδας με την παράταξη: “Δήμος Ορεστιάδας Τόπος Να Ζω”, το πολυδιαφημιζόμενο έργο της “αναβάθμισης” των κτιριακών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντα χώρου του συνοριακού σταθμού Καστανεών, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ, με το οποίο μας χάιδευαν τ’ αυτιά τα τελευταία χρόνια οι κυβερνώντες, αποδείχθηκε τελικά μια ακόμα παρωδία.
Και αναφέρουμε τους λόγους:


-Κατ’ αρχάς υποτίθεται ότι η αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων θα γινόταν με τέτοιο τρόπο ώστε οι οδηγοί των αυτοκινήτων να μην κατεβαίνουν από τα οχήματά τους, αλλά να παραδίδουν και να παραλαμβάνουν τα έγγραφά τους από τη θέση του οδηγού, όπως συμβαίνει σε όλα τα τελωνεία του κόσμου, πράγμα όμως που δεν επετεύχθη τελικά στις Καστανιές, διότι δεν προβλέφθηκε η σωστή διαφορά ύψους ανάμεσα στον οδηγό και στον ελεγκτή για να συμβεί αυτό.


-Οι νέες εγκαταστάσεις που έγιναν για τους ελεγκτές αστυνομικούς είναι πολύ χειρότερες από τις προηγούμενες, αφού πρόκειται για λυόμενες κατασκευές, σαν κλουβιά, οι οποίες είναι εκτεθειμένες σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Τουλάχιστον προ της “αναβάθμισης” δούλευαν μέσα σε κανονικά γραφεία.


– Δεν υπάρχει στέγαστρο το οποίο να προστατεύει από τη βροχή, το χιόνι κλπ όσους περιμένουν να ελεγχθούν. Αντί γι’ αυτό τοποθετήθηκαν δύο τέντες, οι οποίες βέβαια δεν λύνουν το πρόβλημα, αφού έχουν πολύ μικρή επιφάνεια, επιπρόσθετα δε έχουν τοποθετηθεί σε πολύ μικρό ύψος, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπουν σε υψηλά οχήματα τη διέλευση.
– Τέλος ο χώρος του τελωνείου έχει διαχωριστεί από το υπόλοιπο χωριό με ψηλή περίφραξη από συρματόπλεγμα, μια πολύ χαμηλής αισθητικής κατασκευή που παραπέμπει σε φυλακές ίσως, όχι όμως σε είσοδο πολιτισμένης ευρωπαϊκής χώρας. 


Για όλους αυτούς που σχεδιάζουν και υλοποιούν, σπανίως βέβαια, έργα υποδομής στο Νομό μας έχουμε να πούμε ότι η υπομονή μας και η καλή διάθεσή μας έχουν πλέον εξαντληθεί”.