Ορεστιάδα: Συνάντηση του δημάρχου Βασίλη Μαυρίδη με νέους απ’ την Γκαγκαβουζία

Ορεστιάδα: Συνάντηση του δημάρχου Βασίλη Μαυρίδη με νέους απ’ την Γκαγκαβουζία

Όμορφες στιγμές χθες στο γραφείο του δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη, όταν τον επισκέφθηκαν νέοι και νέες από την Αυτόνομη περιοχή της Γκαγκαουζίας στην Μολδαβία, οι οποίοι συμμετέχουν στο 5ο  Αντάμωμα των απανταχού Γκαγκαβούζηδων που άρχισε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται σήμερα στη Νέα Σαγήνη.  

Χθες οι συμμετέχοντες είχαν σύσκεψη, με συνάντηση όλων των Γκαγκαβούζηκων συλλόγων Ελλάδας και συζήτηση για τα προβλήματα και τα νέα δεδομένα, καθώς και τις εξελίξεις για την ιστορία, λαογραφία, πολιτισμό των Γκαγκαβούζηδων. Το μεσημέρι επισκέφθηκαν τον ταφικό τύμβο Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης, τον Άρδα,  και το Τριεθνές, αλλά και Δημοτικά Σχολεία της Ν. Ορεστιάδας. Το βράδυ έγιναν λαογραφικές – χορευτικές εκδηλώσεις, λαϊκά δρώμενα, τραγούδια, μοιρολόγια των Γκαγκαβούζηδων στο πάρκο της Σαγήνης Ν. Ορεστιάδας.


Σήμερα Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου θα γίνει η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Άνω Σαγήνης Ν. Ορεστιάδας. Στην Θεία Λειτουργία θα συμμετέχουν και Ιερείς από την κοινότητα των Γκαγκαβούζηδων της Μολδαβίας.


Αυτές τις μέρες λειτουργούν και παράλληλες εκθέσεις στο Πάρκο Σαγήνης

  • Έκθεση φωτογραφίας: Λαϊκά δρώμενα «χθες και σήμερα».
  • Έκθεση παραδοσιακών Γκαγκαβούζηκων εδεσμάτων και ποτών.
  • Έκθεση οικιακών, γεωργικών αντικειμένων.
  • Έκθεση Γκαγκαβούζικης Φορεσιάς.